Pagini

Pagini

miercuri, 5 octombrie 2016

PARENTING - Un nou trend printre părinți

Te-ai întrebat vreodată dacă îți crești sau îți educi copilul? 
Răspunsul la această întrebare merită toată atenția ta. Este nevoie de o optiune sau se întrepătrund noțiunile?
Orice copil crește natural atât timp cât este îngrijit, hrănit și hidratat corespunzător. A-l educa presupune mult mai mult decât atât. Te implică, te provoacă, te solicită, dragă părinte, să fii atent la nevoile copilului tău și să vii în întâmpinarea acestora.
În măsura în care faci parte din categoria de părinți deschiși și curioși să învețe pentru a se potrivi mai bine în contextul educării propriului copil, astăzi vom vorbi despre parenting.

Ce înseamnă parenting-ul?
De ceva vreme, și în România, se vehiculează atât printre specialiștii din domeniul psihologiei copilului, cât și printre alte grupuri interesate, precum părinții sau viitorii părinți, termenul de parenting, un termen în vogă pe plan internațional. 
Pentru cei care nu sunt fani ai terminologiei adoptate din străinătate, parenting-ul înseamnă arta de a fi părinte în cel mai sănătos mod cu putință și adaptat nevoilor individuale ale fiecărui copil în parte.

Promovare intensivă 
Fiind o nișă de piață atrăgătoare și de maxim interes pentru toate părțile implicate, acest fenomen a beneficiat de o promovare intensă atât în mass-media cât și în cadrul grădinițelor și al școlilor, cu suportul directorilor și al dascălilor aferenți unităților respective. 
Astfel au apărut o serie de oferte de workshop-uri și ghiduri redactate, care atrag din ce în ce mai mulți părinți focusați pe dezvoltarea emoțională sănătoasă a propriilor copii. Mai mult,  mediul online abundă de informații pe această temă.

Între necesitate și precauție...
Pe de o parte, aceste fapte sunt pozitive, pentru că sistemul educațional din România are nevoie de o actualizare conform celor mai bune practici europene și / sau internaționale de creștere și educare a copilului, pe de cealaltă parte, este nevoie de atenție la detaliile privind certificarea celor care susțin astfel de seminarii.
Îndemnul meu pentru toți participanții la astfel de evenimente, constă în a acorda atenția necesară acreditării trainerilor respectivi.

Rezistența la schimbare
Este normal să admitem faptul că grupul țintă al atelierelor de parenting nu este atât de numeros întrucât chiar și astăzi persistă mentalitatea tradiționalistă la nivel colectiv, conform căreia "Eu știu cel mai bine cum să îmi educ copilul " sau "Nimeni din exterior nu mă poate învăța cum să procedez cu copilul meu".
Ei bine, astfel de idei preconcepute fac obiectul unei viziuni colective obtuze și nefirești secolului XXI. 
Într-o lume aflată în continuă schimbare, este de dorit să ținem pasul cu noile modele educaționale survenite în urma a numeroase studii și cercetări.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Te invit să îți exprimi opinia referitoare la articolul citit prin postarea unui comentariu aici.