Pagini

Pagini

joi, 26 ianuarie 2017

6 moduri în care îți poți crește copilul rezistent la violență

Cum poți crește copii rezistenți la violență 

Aproape zilnic apar povești despre copii violenți, cel mai adesea unii împotriva celorlalți.  
Studiile de specialitate indică faptul că atitudinea violenta sau agresivă se învață încă din perioada copilăriei. Membrii familiei și alte persoane care se ocupa de creșterea și educația copilului îl pot ajuta să își gestioneze adecvat emoțiile fără violență. 
Părinții și alte persoane pot acționa astfel încât să reducă nivelul de agresivitate al copilului lor, mai ales părinții care au un rol extraordinar de important în dezvoltarea celor mici. Creșterea copilului într-un mediu sigur și iubitor ține cont de următoarele recomandări:

1. Oferă-i copilului iubire și atenție în mod constant 
Pentru a dezvolta un sentiment crescut de stimă de sine,  fiecare copil are nevoie să dezvolte de timpuriu o relație puternică și iubitoare cu părinții săi. În caz contrar pot apărea problemele de comportament și chiar delincventa juvenilă.
În măsura în care îți este dificil să crești copilul astfel, din varii motive (lipsa de experienta, boală, statut de părinte singur, etc.), solicită ajutor pediatrului tău, unui psiholog sau unui specialist în parenting.
2. Asigură-te că cel mic este supervizat
Până în momentul în care copilul va putea gândi de unul singur, acesta este dependent de  părinții săi sau alți membrii ai familiei pentru a obține protecție, încurajare și suport. Studiile arată faptul că lipsa de supervizare conduce la probleme de comportament.
Încearcă să fii mereu la curent cu ceea ce face copilul tău, ce prieteni are, unde merge și cu cine. Atunci când tu nu ești disponibil, ai grijă să ai totuși un înlocuitor de încredere. Nu îți lasa copilul singur acasă. Încurajează copilul să participe la activități extrașcolare,  precum cele sportive sau creative, și chiar să se înscrie în diverse programe comunitare, cum sunt cele de voluntariat, unde va avea oportunități nelimitate de a învăța lucruri valoroase de la oameni de bine.
Atunci când observi că cel mic se joacă împreună cu alți copii agresivi, învață-l să răspundă asertiv, explică-i faptul că astfel de comportamente nu sunt potrivite și încurajează-l să evite astfel de parteneri de joacă. 
3. Oferă-i un model de comportament pozitiv 
Copiii învata prin imitarea comportamentelor vazute la părinții lor, ceea ce are o foarte mare putere de influență asupra lor. Valori precum respectul, onestitatea și demnitatea pot fi surse importante de creștere a rezistenței la stres, mai ales dacă aceștia trăiesc într-un mediu ostil la școală sau în cartier.
Aproape toti copiii se poartă la un moment dat agresiv cu alți oameni. Fii ferm cu copilul în ceea ce privește posibilitatea suportarii unor consecințe deosebit de negative. Lauda-i atunci când reușesc să rezolve un conflict în mod constructiv. Copiii au tendința de a repeta acele comportamente pentru care sunt lăudați și apreciați.
Uneori, părintii încurajează comportamente agresive la copiii lor, fără să își dea seama. De exemplu, unii părinți gândesc că este bine ca un băiat să știe să se bată. Învățați copilul că este mult mai bine să învețe să argumenteze folosind cu mult calm cuvinte inteligente, fără a insulta sau răni. Si cel mai important lucru,  nu va loviți copilul. 
4. Fiți consistent cu regulile și disciplina 
Când trasati o regulă, rămâneți fidel acesteia. Copiii au nevoie de reguli și de așteptări clare în ceea ce privește comportamentul lor. A seta reguli pe care să le dai uitării mai târziu este ca și cum a-i lasa copilul suspendat în confuzie.
Mai mult, este recomandat ca părinții să-și implice copiii în stabilirea regulilor ori de câte ori este posibil. Explicati-le acestora care sunt așteptările dvs. și care sunt consecințele nerespectării regulilor impuse. Acest lucru îi va ajuta să adopte un comportament dezirabil social, care să nu îi rănească pe ei sau pe ceilalți. 
5. Păstrați un mediu familial non-violent 
Violența de acasă este înspăimântătoare pentru copii. Acestia au nevoie de un mediu cald, securizant și iubitor pentru a crește sănătos și fără frică. Un copil care vede în propria casă violență nu devine în mod obligatoriu violent, însă va avea dificultăți în rezolvarea problemelor legate de violenţă.
Dragi părinți, creati un mediu familial sigur, non-violent și descurajați orice tip de comportament agresiv între frați și chiar între dvs., părintii. In caz contrar, apelați la serviciile unui psiholog sau psihoterapeut care sa va ajute să înțelegeți cauzele violentei și cum puteți să o opriți. 
6. Încercați să blocați accesul copiilor la programe de TV încărcate de scene de violență fizică și emoțională
Studiile arată că urmărirea îndelungată a scenelor de violențăla televizor, în filme sau jocuri video, poate avea un impact negativ asupra copiilor. În calitate de părinte, poți controla cantitatea și calitatea programelor TV urmărite de copil. 
Iată câteva recomandări:
  • limitează accesul la televizor pentru maxim 2 ore pe zi;
  • ai grijă să fii la curent cu preferințele TV ale copilului;
  • discuta cu copilul despre ceea ce vede la televizor, in special despre scenele de violență;
  • ajută-l să înțeleagă diferența dintre realitate și ficțiune, ce s-ar întâmpla în viața reală și care ar fi consecințele;
  • găsiți împreună alternative de solutionare a divergentelor;
  • ajuta-l să rămână în picioare în fața oamenilor agresivi, printr-o atitudine aservita și calma, specifica adevăraților leaderi;
  • ajută-l să accepte diversitatea din toate punctele de vedere  (inclusiv cea rasială, socială, sexuală etc.) fără a critica, a judeca sau răni. 
sursa: www.apa.org

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Te invit să îți exprimi opinia referitoare la articolul citit prin postarea unui comentariu aici.