Statisticile arată o triplare a cazurilor de obezitate infantilă în ultimul sfert de secol, cel puțin în America, deși nici Europa nu se lasă cu mult mai prejos. Drama apare în momentul în care realizăm faptul că acest fenomen este în continuă creștere cu o viteză alarmantă. În România, statisticile confirmă fenomenul îngrijorător, aproximativ un sfert dintre copii în vârstă de
8 ani suferă de această afecțiune, conform datelor publicate de Ministerul sănătății, reieșite în urma unui studiu realizat în cadrul unui Proiect al Organizației Mondiale a Sănătăţii.
Riscurile sunt uriașe pentru sănătatea copiilor noștri. În calitate de viitori adulți, aceștia se vor confrunta de asemenea cu obezitate, probleme cardiace, diabet și multiple forme de cancer.
Este necesar să se intervină încă din perioada copilariei pentru a se reduce excesul ponderal, așadar eforturile de prevenție trebuie depuse imediat ce copilul este diagnosticat ca suferind de obezitate sau se constată la acesta tendințe de îngrășare pe fond de mâncat emoțional și sedentarism.
Cercetările de specialitate indică faptul că între vârsta de 8 și 18 ani, copiii petrec foarte mult timp în fața computerului, televizorului și a jocurilor video, în medie 44,5 ore pe săptămână. Nicio altă activitate nu le ocupă atât timp, cu excepția orelor de somn.
Mai mult, cercetătorii au descoperit puternice asociații între reclamele care promovează mâncare lipsită de nutrienți și ratele crescute de obezitate infantilă.
Atunci când vine vorba despre copii foarte mici, lucrurile sunt și mai grave. Aceștia nu înțeleg procesul de manipulare care se ascunde în spatele reclamelor și nici nu fac deosebirea între ceea ce le face bine și ceea ce le face rău. Promovarea directă a unor asemenea produse alimentare conduce la o formă de abuz psihologic, prin prisma capacității reduse a copilului de a filtra informația și a nivelului său ridicat de influentabilitate în ceea ce privește alegerile sale alimentare. Cu cât reclama este des promovată, cu atât abuzul este mai puternic. Astfel se nasc dorințe sau pofte culinare, exprimate destul de sonor iar acest lucru influențează deciziile părinților care cedează în fața capriciilor celor mici.
Un stil de viață sănătos pentru copii și adolescenți include privit la televizor moderat, mese regulate in familie și exerciții fizice.
Iată câteva recomandări din partea specialiștilor, ca linii de prevenție a obezității infantile:
1. Limitați petrecerea timpului în fața televizorului, a jocurilor video sau a computerului;
2. Monitorizați tipul de reclame la care se uită copii, în special dacă sunt sub vârsta de 8 ani;
3. Încurajați obiceiuri alimentare sănătoase ( consumul de fructe, legume, cereale integrale, lactate, leguminoase, carne albă și pește, etc.);
4. Încurajați copii să facă sport;
5. Mâncați împreună și faceți din asta un ritual frumos de familie;
6. Aveți grijă să oferiți un exemplu pozitiv celor mici în ceea ce privește un stil de viață sănătos.
- Sursa: www.apa.org
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Te invit să îți exprimi opinia referitoare la articolul citit prin postarea unui comentariu aici.