Pagini

Pagini

miercuri, 1 martie 2017

Cum poți combate Astenia de Primăvară? Remedii eficiente la îndemâna oricui

Mult așteptata primăvară a sosit atât din punct de vedere calendaristic cât și din punct de vedere al condițiilor meteo. Natura începe să înflorească, păsările să ne încânte auzul cu glasul lor melodios, fluturașii să ne bucure privirea cu imaginea lor multicolora. 
Însă, primăvara are și o parte negativă, ca orice lucru din această lume, obisnuind an de an sa ne arate si cealalta fata a sa mai putin placuta de noi oamenii. Zilele mai incarcate de lumina, fluctuatiile meteo bruste de temperatura, schimbarea orei sunt doar cateva din aspectele primaverii cu impact negativ asupra psihicului nostru si nu numai. Acest fenomen reprezinta ceea ce se cheama “astenia de primavara”.
Ce este astenia de primavera?
O stare generala de disconfort psihic si somatic caracterizata prin fatigabilitate, epuizare rapida, memorie deficitara, iritabilitate, labilitate emotionala, insomnie, adesea insotite de o stare depresiv-anxioasa traita penibil si constient de catre bolnav.
Simptomele asteniei de primavara
Sentimentul persistent si neplacut de oboseala si slabiciune corporala apare dupa eforturi mintale si fizice minore, cum ar fi desfasurarea sarcinilor zilnice care n-ar trebui sa ceara depunerea unui efort deosebit. Gandirea este si ea afectata prin dificultati de concentrare, incapacitate pentru o activitate intelectuala sustinuta si memorie deficitara. Din punct de vedere emotional oamenii se simt tensionati, iritabili, plictisiti si dominati de sentimente neplacute. Alte acuze comune sunt cele legate de planul somatic si anume, cefalee difuza, dureri nespecifice, crampe, sensibilitate excesiva la zgomot si la alti stimuli senzoriali, slabiciune fizica generala, intoleranta la schimbarile de temperatura, palpitatii, etc. De asemenea, incapacitatea de relaxare poate degenera in tulburari de somn precum insomnia, somnul interrupt, vise care tulbura somnul sau somn neodihnitor.
Remedii eficiente in lupta cu astenia de primavara
  • Măreşte consumul de vitamina C. Cele mai bune surse de vitamina C sunt: măceşele, cătina, ardeii iuţi, coacăzele negre urzica, pătrunjelul, roşiile, kiwi, citricele şi varza de Bruxelles.
  • Mişcarea în aer liber. Startul dimineţii poate incepe cu o plimbare sau o alergare uşoară în parc.
  • Consuma fructe proaspete şi de sezon, legume diverse şi verdeţuri (pătrunjel, mărar, spanac, salată verde, ceapă verde, rucola, urzici, ştevie, leurdă).
  • Opteaza pentru alimente bogate în magneziu şi fier. Cele mai bune surse de magneziu le găseşti în: sfeclă, spanac fiert, năut fiert, caise uscate, fasole albă şi roşie fiartă, porumb fiert, broccoli, păpădie crudă, cartofi copţi, nuci, seminţe de floarea-soarelui, migdale, smochine uscate, curmale uscate, prune uscate, banane. Absorbţia fierului este stimulată de vitamina C.
  • Bea ceai verde. Este antioxidant, tonic si revigorant.
Atentie!
O data cu astenia de primavara se poate instala si dispozitia depresiva o afectiune mult mai serioasa. Dintre simptomele depresiei cele mai evidente sunt: sentimente de inutilitate, de lipsa de speranta, de neajutorare, de vina nejustificata, indiferenta fata de orice, tristete prelungita, accese inexplicabile de plans, irascibilitate, imposibilitatea de concentrare sau de reamintire a unor detalii, interes nul pentru activitatile care altadata erau considerate a fi placute, ganduri de moarte, tentative suicidare, pierderea apetitului sau apetit exagerat, insomnie sau nevoie crescuta de somn, fatigabilitate persistenta, dureri fara o cauza obiectiva.
Daca prezinti astfel de simptome este recomandabil sa apelezi la ajutor de specialitate, consiliere psihologica sau psihoterapie! Sanatatea are prioritate!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Te invit să îți exprimi opinia referitoare la articolul citit prin postarea unui comentariu aici.