Pagini

Pagini

vineri, 7 aprilie 2017

7 Aprilie 2017, Ziua Mondială a Sănătății - Depresia, Tematica centrală. Date îngrijorătoare: creșterea numărului de suferinzi la peste 300 de milioane



Astăzi,  7 aprilie, se celebrează Ziua Mondială a Sănătății se celebrează, simbolizând întemeierea Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) în anul 1948 și fiind un prilej pentru noi toți de a iniția și desfășura activități care pot genera o stare de sănătate mai bună.
Ca în fiecare an, există o tematică centrală de dezbatere. Anul acesta, a fost aleasa Depresia, o boală care poate afecta oameni de pretutindeni, indiferent de vârstă, gen, profesie, statut socio-profesional sau locație. Fiind o tulburare de dispoziție afectivă, efectele sale negative se reflectă atât în viața cotidiană cât și în cea profesională, ajungându-se chiar și la periclitarea celor ușoare activități pe care orice om le-ar putea desfășura fără probleme. Impactul depresiei asupra relațiilor persoanei aflate în suferință cu membrii familiei, prietenii, colegii de la locul muncă sau de la școală, este unul covârșitor, existând inclusiv riscul distrugerii unora dintre acestea sau chiar riscul pierderii job-ului. 
Potrivit datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, o persoană din patru persoane suferă în prezent de depresie la nivel mondial. Pentru anul 2020 de ani se estimează că diagnosticul de depresie va fi considerat al doilea in lume, după bolile cardiovasculare, OMS recomandând, ca terapie de primă linie, psihoterapia / consilierea psihologică. Studiile de specialitate indică tendinţe de creştere a frecvenţei tulburărilor depresive şi a tentativelor de suicid, a cazurilor de violenţă domestică, a consumului de droguri şi alcool. Cele mai recente date statistice arată faptul că la nivel global numărul persoanelor depresive a ajuns la 322 milioane, rata de creștere procentuală fiind de 18% în ultimul deceniu. Conform agenției ONU pentru sănătate, cauzele acestei expansiuni sunt creșterea populației planetei precum și a speranței de viață. 
În Romania, constat că, încă mai exista prejudecata conform careia a merge la psiholog echivaleaza cu a avea probleme psihice sau înmeni populari “a fi nebun/a”. Cred cu tarie ca profesionistii in domeniul psihologiei care fac parte din generatia mea si a celor care vor veni in viitor, au rolul primordial de a schimba aceasta mentalitate si de a determina publicul larg sa inteleaga necesitatea abordarii psihologice intr-un secol caracterizat de tulburari afective/mintale cauzate de un nivel de stres ridicat. 
Perspectiva mea asupra viitorului este una care se centrează  pe procesul de dezvoltare personala și de prevenție/terapie a afecțiunilor sufletești, atât la nivel individual cât și la nivel colectiv.
Iata de ce este atat de important ca oamenii sa constientizeze din timp ca exista strategii de preventie a afecțiunilor sufletești, ca exista remedii pentru problemele lor, ca exista persoane specializate care le pot oferi o oglinda obiectiva asupra scenariului lor de viata si ii pot indruma sa descopere noi solutii si noi perspective de abordare a situatiilor in care se afla. O modalitate sau un instrument prin care se poate reusi acest lucru o reprezinta mass-media, atâta vreme cât informarea se realizează în mod corect și etic. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Te invit să îți exprimi opinia referitoare la articolul citit prin postarea unui comentariu aici.