Pagini

Pagini

duminică, 8 ianuarie 2017

SĂNĂTATE MINTALĂ - Știai că între BOALĂ și EMOȚII NEGATIVE există o legătură importană? Află mai mult....

Bolile psihosomatice reprezinta o problema majora de sanatate publica. Simptomele functionale ale acestora sunt printre primele cauze de incapacitate de munca si incapacitate sociala si presupun: investigatii in extenso, spitalizari numeroase, proceduri de diagnostic invazive, tratamente medicale multiple, metode recuperatorii costisitoare, pasarea pacientilor de la un medic la altul fara a rezulta vindecarea mult dorita. 
S-a demonstrat stiintific ca exista o relatie importanta intre emotie si boala. Emotiile negative, precum anxietatea sau depresia, sunt binecunoscuti factori patogenetici, iar combaterea lor nu ar trebui omisa de nici un program terapeutic.
Pe de alta parte si incapacitatea de exprimare a emotiei este un element patogenetic, deoarece se insoteste de focalizarea atentiei spre simptome somatice fara echivalent organic.
Persoanele introspective, marcate de un inalt nivel de disconfort si insatisfactie, care staruie asupra esecurilor si greselilor lor, tind sa fie negativiste, concentrandu-se asupra aspectelor negative ale celorlalti si ale lor. Aceasta categorie de persoane se evidentiaza printr-o hipervigilenta asupra propriului corp, viziune pesimista asupra vietii, depresie, predispozitie spre reactii emotionale asupra organismului sub influenta stresului, tendinta de a-si amplifica suferinta, tendinta de a utiliza mecanisme de aparare inadecvate impotriva cauzelor psihice ce stau la baza disconfortului resimtit,  tendinta de a apela la ingrijiri medicale pentru simptome comune etc.
Exemple de tulburarile psihosomatice:
•    Aparatul respirator: astmul bronsic, tusea si sughitul, hiperventilatia;
•    Aparatul cardiovascular: tulburari de ritm cardiac, hipertensiunea arteriala esentiala;
•    Aparatul gastrointestinal: gastrite, ulcer gastric, diareea emotionala, colon iritabil;
•    Sistemul endocrin: boli tiroidiene, diabet;
•    Pielea: urticarie, pruritul, psoriasis, dermatite atopice;
•    Aparatul genitourinar: dismenoreea, polakiuria;
•    Aparatul osteoarticular si muscular: lombalgiile;
•    Cefaleea;
Astmul bronsic se caracterizeaza prin crize precipitate de stres, infectii respiratorii, alergii. Conform teoriilor psihologice, pacientul prezinta dependenta si anxietate de separare, boala nefiind decat un strigat suprimat dupa iubire si protectie. Daca bolnavul este copil, atunci este posibil ca acesta sa fie hiperprotejat si este indicat sa fie incurajat spre activitati independente specifice varstei.
Tusea si sughitul simbolizeaza incercarea de usurare de tensiune interioara sau de a scapa de dorintele si pulsiunile percepute ca fiind periculoase. Tusea poate fi privita ca un protest prin care se incearca sa se exprime o furie imposibil de exprimat in cuvinte, dezgust sau ostilitate. Are ca echivalent digestive vomitarea. Sughitul apare frecvent la copiii expusi unor comportamente ambivalente din partea parintilor: generozitate extrema si punitivitate exagerata. Acesta reprezinta expresia lipsei de protectie si de afectiune.
Sindromul de hiperventilatie apare de trei ori mai frecvent la femei decat la barbati. Simbolizeaza o suportabilitate exagerata a trairilor emotionale si o retinere in exprimarea sentimentelor. Din punct de vedere statistic, 90% din cazurile de hiperventilatie au origine emotionala. Se asociaza cu: tahicardie, transpiratii, extremitati reci, angina, dureri abdominale, meteorism, spasme in extremitati, parestezii.
Nevroza cardiaca apare ca boala psihosomatica la persoanele agresive, iritabile, usor frustrabile si predispuse la boala arteriala coronariana. Simbolizeaza presiunea sociala de a adopta un rol, un comportament opus aptitudinilor si pulsiunilor obisnuite, ostilitate oprimata, agresivitate in cazul colericilor. Prezinta aritmii frecvente ce pot cauza moarte subita la unii bolnavi care trec printr-un soc psihologic sau o catastrofa masiva. Se indica modificari ale stilului de viata prin incetarea fumatului, consumului de alcool, scaderea in greutate, scaderea colesterolului pentru limitarea factorilor de risc.
Aparatul digestiv prezinta afectiuni centrate pe nevoia de siguranta. Hrana reprezinta “forma elementara de posesie” iar digestia– modul de management, utilizare a ceva dobandit. Somatitele si gingivitele simbolizeaza dificultati in initierea si stapanirea unei situatii. Tulburarile de deglutitie– dificultatea de a accepta o situatie; Anorexia, greata, voma– dezgust, repulsie; Dureri gastrice, hipermotilitate, spasm piloric sau ulcer– dificultatea cronica de a gestiona o situatie; Durere, colita, colon iritabil- incapacitatea de a finalize ceea ce se incepe; Constipatie cronica– incapacitatea de a se desparti de ceva; Diaree cronica– dorinta de a se elibera de ceva sau de a scapa;
Afectiunile pielii apar cu predilectie la persoanele anxioase, obsesionale, cu nevoie crescuta de control sau cu grad crescut de dependenta. Simbolizeaza imposibilitatea exprimarii sentimentelor de furie, independenta, conflicte interpersonale. Expresii ca “a avea obrazul gros”, “a te baga pe sub pielea cuiva”, “ a nu-si incapea in piele” ilustreaza relatia dintre piele si emotii, caracter. Piela este organul cu cea mai importanta expresie psihosomatica. Este cunoscut faptul ca pielea si creierul sunt singurele organe cu aceeasi origine embriologica – ectoderm. Inrosirea, paloarea, “pielea de gaina” sunt expresii ale conflictelor noastre interioarea, ale emotiilor noastre. Se recomanda atingerea pielii prin masaj, reflexoterapie, aromoterapie ce au actiune terapeutica asupra bolnavului.
Nu este suficienta ameliorarea fizica a unei boli, daca aceasta nu duce si la imbunatatirea calitatii vietii pacientilor. Este esential sa fie abordate si aspectele emotionale, culturale si sociale ale fiecarei boli. Viata spirituala a pacientilor nu trebuie exclusa deoarece impactul acesteia asupra sanatatii organismului uman este major.
Chiar daca bolnavii sunt inca sceptici si retinuti atunci cand li se explica cauzele psihologice ale afectiunilor lor, progresele medicale ce se indreapta catre capacitatea de a localiza in creier focarele de excitatie sau inhibitie corelate cu anumite emotii, vor aduce un plus de credibilitate abordarii psihosomatice.
Bibliografie: Letitia Dobranici, Sanatate Mintala

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Te invit să îți exprimi opinia referitoare la articolul citit prin postarea unui comentariu aici.