PSInsider a luat naștere din dorința de a motiva oamenii și de a împărtăși publicului larg, prin intermediul unui limbaj prietenos, cele mai noi informații din domeniul psihologiei, acoperind o serie de tematici precum sănătatea mintală și emoțională, dezvoltarea personală, educația continuă, parenting, terapia copiilor, adolescenților, adultului, cuplului și familiei, psihologia resurselor umane. Vino și tu în cadrul Comunității PSInsider, Comunitatea Oamenilor de Bine!
Pagini
▼
Pagini
▼
duminică, 10 decembrie 2017
Ma simt bine cu mine însumi!? Intimitatea, antidotul perfect împotriva stresului
Indiferent de structura de personalitate clădită de fiecare persoană în parte, fiecare dintre noi este delimitat asemenea teritoriului unei țări. Atât eu cât și dumneavoastră deținem un spațiu personal, care nu se rezumă doar la spațiul fizic, ci include și partea imaterială a existenței umane, și anume spațiul spiritual. Având ca și perimetru de existență un spațiu propriu, putem să ne retragem oricând „aici”, să fim noi împreună cu noi înșine, cu gândurile și trăirile noastre, sau putem să ne protejăm ori de câte ori ne simțim amenințați de ceilalți. Ori fără această posibilitate de a ne conecta la Sinele propriu, de a rămâne în tăcere pentru a asculta și înțelege liniștea, de a ne sustrage tumultului cotidian, măcar din când în când, cu siguranță că sănătatea noastră mintală și emoțională ar avea de suferit. A alege să fiți mereu în acțiune, prins fără pauză în vâltoarea agitației sociale, este ca și cum ați alege să vă despărțiți de propria persoană sau să vă abandonați uitării de sine. Iar a vă abandona sinele într-o lume tot mai pragmatică și materialistă înseamnă alienare spirituală.
Fără existența acestui spațiu personal, posibil ca noțiunea de „intimitate” să nu se regăsească în niciun dicționar explicativ, indiferent de țara de apartenență. Intimitatea presupune exact crearea propriului spațiu, în care să vă regăsiți pe dumneavoastră înșivă în mod autentic și lipsit de orice mască. A fi în acceptare și armonie cu propria persoană reprezintă premisa fundamentală a unei stări de spirit echilibrate. Mai mult decât atât, o bună coabitare a omului cu Sinele său, înseamnă inclusiv sporirea șanselor de dezvoltare a unei bune intimități cu ceilalți oameni, dragi sufletului, fie ca vorbim despre parteneri de cuplu, membrii familiei, prieteni sau colegi.
Am văzut că intimitatea presupune a avea încredere în propria persoană, fapt care va conduce și la dezvoltarea unui sentiment de încredere în ceilalți și la deschiderea sufletului astfel încât să vă puteți dezbrăca într-o bună zi de orice mască sau armură menită să vă protejeze și a vă lăsa în grija celor intimi fără să vă fie teamă că acesta ar putea profita de slăbiciunile dumneavoastră. Totuși, există cazuri în care intimitatea declanșează neliniște, anxietate, sentimente de rușine, dorințe de îndepărtare sau de evitare a celorlalți.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Te invit să îți exprimi opinia referitoare la articolul citit prin postarea unui comentariu aici.