PSInsider a luat naștere din dorința de a motiva oamenii și de a împărtăși publicului larg, prin intermediul unui limbaj prietenos, cele mai noi informații din domeniul psihologiei, acoperind o serie de tematici precum sănătatea mintală și emoțională, dezvoltarea personală, educația continuă, parenting, terapia copiilor, adolescenților, adultului, cuplului și familiei, psihologia resurselor umane. Vino și tu în cadrul Comunității PSInsider, Comunitatea Oamenilor de Bine!
Pagini
▼
Pagini
▼
marți, 28 februarie 2017
Lecția inedită oferită de un psiholog cursanților săi despre Managementul stresului
Un psiholog îi învăța pe cursanții lui despre ‘managementul’ stresului. A luat un pahar cu apă și s-a plimbat prin sală… în liniște. Toată lumea aștepta o întrebare de genul ”este pe jumătate plin sau pe jumătate gol?”.
La un moment dat s-a oprit, a ridicat paharul și și-a întrebat auditoriul: “Cât de greu este acest pahar cu apă?”. Mirați, cursanții au răspuns că are între 250 și 500 ml.
Răspunsul psihologului a fost următorul: Greutatea absolută nu contează. Contează cât timp îl vei ține ridicat. Un minut, nici o problemă. O oră , începe durerea de braț . O zi, îți paralizează brațul.
În fiecare din aceste 3 cazuri greutatea paharului nu se schimbă. Se schimbă doar timpul… și cu cât e mai lung, cu atât îți este mai greu.
Stresul și îngrijorările din viață sunt asemenea paharului cu apă. Dacă te gândești la ele mai puțin nu se întâmplă mare lucru; dacă te gândești mai mult, începe să te doară sufletul. Dacă te gândești tot timpul la ele îți paralizează mintea… nu mai poți să faci nimic.
De aceea este important să te eliberezi de stresul cotidian, de îngrijorările zilnice. Nu le purta cu tine în noapte. Pune paharul jos!
joi, 23 februarie 2017
Respiram iubire pentru ca suntem iubire, creatia minunata a lui Dumnezeu.
Ce este iubirea? Cred ca iubirea nu poate fi definite in cuvinte. Insa acest lucru nu o face ireala. Iubirea exista in fiecare dintre noi, in fiecare celula a corpului nostru. Respiram iubire pentru ca suntem iubire, creatia minunata a lui Dumnezeu.
In urma cu cateva decenii, E. Wheat a promovat una dintre cele mai interesante tipologii ale iubirii. Astfel, au fost descrise cinci forme de manifestare ale acesteia:
1. EPITHUMIA
Se refera la iubirea fizica, la dorinta sexuala ce se exprima prin dragoste sexuala satisfacatoare. Autorul spune ca satisfactia sexuala este un indicator sigur al sanatatii si compatibilitatii sexuale a unui cuplu, chiar daca relatiile sexuale nu sunt aspectul cel mai important al unei relatii amoroase. Epithumia, desi este cea mai rudimentara forma de iubire, joaca un rol foarte important in modelarea identitatii psihosexuale si ajuta la descoperirea corpului ca mijloc de cunoastere a vietii cu tot ce are mai misterios in ea.
2. EROS
Este forma de iubire care pe langa caracterul sexual, implica si romantismul. Aceasta defineste cel mai bine starea indragostitilor. Eros presupune contopirea sau unirea cu fiinta iubita, dar si dorinta de a o poseda in totalitate, de a fi cu ea in exclusivitate. Adesea reprezinta punctual de plecare spre casatorie.
3. STORGE
Este o forma de iubire ce contine afectiune naturala si sentimentul de apartenenta reciproca. Se manifesta prin loialitate mutuala, ceea ce ofera confort relational si un nivel inalt de securizare interpersonala. Storge este iubirea pe care o avem din firea noastra umana, manifestandu-se cel mai bine in relatiile dintre parinti si copii sau dintre frati si surori, putand duce uneori pana la sacrificiu.
4. FILEO
Este o modalitate de a iubi prin impartasirea viziunilor, aspiratiilor si conceptiilor, prin regasirea reciproca in visele si interesele celuilalt. Prietenia legata prin acest tip de iubire, face ca partenerii de cuplu sa se dezvaluie reciproc la un grad ridicat de profunzime afectiva si stabilitate relationala. Chiar daca exprimarea sexual-corporala nu este foarte bogata, acest lucru este compensat de valori, atitudini si preferinte commune, in jurul carora se impletesc vietile celor doi parteneri.
5. AGAPE
Este dragostea completa, lipsita de egoism, care ofera permanent fara a cere nimic in schimb. Reprezinta altruismul si spiritualitatea religioasa. Ea se manifesta dincolo de propriile nevoi personale si emotii considerate a fi primitive. Agape se apropie de iubirea divina, pentru ca in timp ce celelalte forme de iubire se sting, aceasta continua sa iti ofere forta de a merge mai departe, de a oferi neconditionat.
Bibliografie: Adrian Nuta, Psihologia cuplului
Salvatorii de Suflete - De unde apare predispoziția către Altruism?
Salvatorii de profesie intra in relatii cu parteneri pe care se simt cumva obligati sa-i ajute. Acest lucru se intampla deoarece ii percep ca fiind hipersensibili, nerespectati, neiubiti, neintelesi, raniti sau in pericol. Astfel ei simt o nevoie grandioasa de a-si oferi serviciile dezinteresate.
Daca te afli intr-o misiune de salvare, este probabil sa te regasesti macar in una din urmatoarele situatii:
- Partenerul(a) are numeroase probleme fizice sau financiare.
- Se simte dezorientat(a), confuz(a), coplesit(a) de probleme, vulnerabil(a), neajutorat(a), incapabil sa decida, etc., iar tu esti acolo sa il consolezi, sa il spijini, sa il ajuti, sa il incurajezi, sa il linistesti sau sa decizi in locul lui.
- Foarte rar sau chiar niciodata nu a fost pentru tine o sursa de putere si incredere sau un izvor de sperante si de optimism.
- Ii tolerezi comportamente pe care la altcineva le-ai respinge si le-ai dezaproba.
- Te comporti fata de el/ea ca un parinte grijuliu care se simte frustrat daca nu iti urmeaza sfaturile si recomandarile. In plus, daca se loveste de vreun pericol, tu esti cel la care vine spunand “Mami/Tati, m-am lovit!”
- Crezi ca nimeni altcineva nu l-ar putea intelege sai iubi asa cum o faci tu.
- A fost dramatic agresata, ranita, violata in trecut si crezi ca este de datoria ta sa o/il repari sau sa o/il vindeci.
- Ai sentimentul puternic, ca daca ai intrerupe relatia, partenerul tau nu va mai gasi pe nimeni si va trai singur si neiubit pana la moarte.
- Pentru a evita orice confruntare te temi sa-ti afirmi drepturile si parerile.
- Esti de acord cu orice spune chiar daca uneori consideri ca nu are dreptate, asternandu-te la picioarelelui/ei ca un veritabil “pres” sau “covor”.
- Cand cei din jurul tau isi spun parerea referitoare la alegerea ta parteneriala, ti se pare ca il ataca sau il acuza si simti nevoia sa ii iei apararea ca si cum ar fi un copil neajutorat.
In adancul sufletului tau, de fapt, speri ca, in timp, partenerul tau sa se schimbe sau sa devina ceea ce doar tu sti ca poate deveni. Mai gandeste-te. S-ar putea sa imbatranesti așteptând! Exista riscul sa te invarti intr-un cerc vicios temporal, de genul “Daca am investit si am asteptat atat pana acum, o sa mai astept putin”.
De asemenea, esti impiedicat sa rupi ralatia si sa te reorientezi catre o relatie mai satisfacatoare, de sentimentul de culpabilitate care te copleseste atunci cand te gandesti ca el/ea se va simti abandonat si distrus. Este vorba de acelasi sentiment de vinovatie care te-a adus in aceasta relatie atunci cand l-ai vazut suferind si nu te-ai putut abtine sa nu intervii, sentiment care acum te blocheaza chiar daca sti ca eforturile tale sunt inutile si ar trebui sa pleci.
Insa, de unde iti apare aceasta predispozitie pentru caritate si altruism?
- Ai nevoie sa te simti important, superior cuiva. Cui ai putea sa pari mai inteligent si mai valoros decat esti in realitate? Unei persoane aflate in dificultate. Este un joc periculos pentru tine deoarece eroul pe care ai decis sa il intrupezi este unul fals care nu iti permite sa-ti asumi propriile trairi de neajutoare sau de disperare, ramanand astfel orb la acea parte din tine care striga dupa ajutor. Insa o recunosti in celalalt si crezi inconstient ca daca il/o vindeci pe el/ea, te vindeci pe tine. Este ca si cum ai crede, medic stomatolog fiind, ca daca ii tratezi unui pacient caria, automat se vindeca si caria ta.
- Ai o nevoie puternica de control pe care ti-o staisfaci prin ajutorul oferit cuiva. Cand ai control atunci detii puterea. La un om echilibrat sentimentul puterii izvoraste din constiinta fortei sale superioare, pe cand la tine izvoraste din slabiciune sau vulnerabilitate.
- Inconstient, incerci sa-ti rezolvi o poblema din copilarie. Poate vrei sa salvezi pe Mama, Tata, un frate sau o sora, pentru ca , copil fiind, i-ai vazut suferind fiindca erau ignorati, abuzati, tratati violent, nevalorizati. Iar acum, incerci sa oferi altcuiva, grija, consideratia si iubirea pe care, la timpul potrivit, nu le-ai putut oferi lor.
Atentie! Mila nu este identica cu iubirea. Daca iubirea pentru partenerul tau este adevarata, atuni acesta iti va inspira respect, pretuire si admiratie, nu mila. Exista ele in viata ta de cuplu? Cand te afli intr-o relatie care se distruge si moare, ceva din tine, exact in acelasi timp, se distruge si moare. Ar fi pacat, nu-i asa?
Sursa: Adrian Nuta, Psihologia Cuplului
Sursa: Adrian Nuta, Psihologia Cuplului
miercuri, 22 februarie 2017
România - Locul 3 la DEFICITUL de TALENTE
Conform survey-ului realizat de ManpowerGroup pe eșantione reprezentative de angajatori din mai multe state, România se află în Top 3, situându-se pe locul trei, după Japonia și Taiwan, la deficitul de talente pe piața muncii,
Un procent semnificativ de 72% din angajatorii autohtoni au declarat că au probleme cu recrutarea muncitorilor calificați, inginerilor și operatorilor de producție, ceea ce ne arata cel mai acut deficit de talente raportat vreodată în România.
În comparație cu media europeană, ponderea angajatorilor care se confruntă cu astfel de probleme în ceea ce privește deficitul de talente are o valoare dublă, această constatare fiind cea mai severa de cand se realizează astfel de studii în țara noastră.
"În contextul unor intenţii de angajare favorabile, care în 2016 / 2017 şi-au atins şi depăşit deja nivelul istoric de optimism, competiţia pentru competenţele de care angajatorii au nevoie va deveni din ce în ce mai acerbă”, a declarat directorul de marketing pentru Europa în cadrul Manpower, Corina-Bianca Gonteanu, citată în prezentarea studiului.
Care sunt cauzele deficitului de talente în opinia angajatorilor?
În primul rând putem vorbi despre lipsa candidaţilor disponibili, cu alte cuvinte de numărul redus de candidaţi (conform angajatorilor chestionati acesta are o valoare procentuala de doar 35%).
In al doilea rând, 21% din angajatori susțin că lipsa competenţelor specifice rolului reprezintă o altă cauză.
În al treilea rând, 18% din angajatori au acuzat lipsa de experienţă practică.
Ce se poate face?
Atunci când oamenii se confruntă cu probleme, există și soluții fără doar și poate.
Pentru a combate deficitul de talente, cei mai mulţi angajatori (52%) oferă beneficii şi avantaje suplimentare candidaţilor, 51% investesc în dezvoltarea personalului existent, iar 48% oferă pachete salariale mai mari.
marți, 21 februarie 2017
Omul învață 3 ani să vorbească și o viață întreagă să asculte!
Te invit sa te gandesti la amicii, prietenii sau oamenii cunoscuti de tine. Cu siguranta, fiecare dintre ei are stilul sau propriu si caracteristic de a comunica. Poate unii intervin peste tine atunci cand vorbesti. Poate altii conduc discutia doar pe subietele de care sunt ei interesati. Sau poate altii, pur si simplu, stiu sa te asculte. Pe cine alegi pentru a-ti fi mai mult in preajma?
Oamenii doresc sa fie ascultati. Simt nevoia de a se face intelesi si acceptati. Si cum s-ar putea intampla aceste lucru, daca n-ar exista cineva care sa-i asculte? Atunci cand se simt ascultati, oamenii se simt iubiti. Iar iubirea este un dar de nepretuit pentru fiecare om in parte. Mesajul ascuns in spatele ascultarii reale suna cam asa “Imi pasa de tine si de ceea ce ti se intampla!” Suna bine!? Mie imi place acest tip de mesaj. Ar fi foarte bine daca l-as primi in fiecare zi a existentei mele. Ok. Sa revenim la subiectul nostru.
Nimeni nu ne-a invatat cum sa ascultam. Nici in familie, nici la scoala, nici la facultate nu s-a predat arta ascultarii. Pentru ca ascultarea, desi pare a chestiune normala si de la sine inteleasa, este o adevarata arta. O arta pe care credem ca o stapanim,insa ne inselam.Cei mai multi oameni cred ca a asculta inseamna a sta cu gura inchisa si a auzi ce-ti spune celalalt. FALS! A asculta inseamna mai mult decat a absorbi precum un burete tot ceea ce ti se spune. Ascultarea presupune participarea ta activa in comunicare prin intrebari si prin oferirea impresiei tale apoi. De ce toate acestea? Pentru a intelege cu adevarat ceea ce ti se transmite. Intelegerea reprezinta nivelul doi al ascultarii, primul fiind cel al auzirii mesajului. Evident, ascultarea presupune si retinerea a ceea ce ti se spune cat si analizarea si evaluarea mesajului transmis.
Dupa cum va puteti da seama singuri, a asculta nu este un lucru usor. Dimpotriva, ascultarea este o munca sustinuta si continua care presupune un consum mare energetic. In zilele noastre, cand suntem epuizati de toate grijile si activitatile cotidiene, rar mai dispunem de energia necesara pentru a asculta cu adevarat pe cineva.
De cele mai multe ori, ascultam de fatada fiind motivati de nevoi personale, precum a-i face pe ceilalti sa te placa, sa nu te respinga, a poza intr-o persoana amabila si draguta, a cauta ceea ce pe tine te intereseza si a ignora restul informatiilor, a verifica ce impresie ai creat celuilalt, a-i depista slabiciunile si greselile celuilalt pentru a te folosi de ele si pentru a te impune sau a fi si tu ascultat la randul tau.
Este important sa incerci sa-ti faci timp pentru a te observa cand asculti cu adevarat, cand doar te prefaci ca asculti, in ce situatii sau momente iti este usor sau dificil sa asculti si ce uiti efectiv din discutiile purtate in cuplu, in familie, intre prieteni etc.
Poate te intrebi pentru ce sa depui atata efort! Ei bine, recompensele dobandite in urma muncii depuse vor fi pe masura. Cu siguranta, daca vei exersa in incercarea de a-i asculta pe ceilalti, pentru a-i cunoaste, cu dorintele si nevoile lor, atunci vei stabili contacte armonioase si frumoase cu semenii tai. In plus, acestia se vor lupta intre ei pentru a te avea cat mai mult in preajma. Cine nu si-ar dori sa aiba alaturi o persoana inteligenta si apreciata de majoritatea oamenilor!? Eu, personal, recunosc ca mi-as dori o astfel de persoana aproape!
Sursa: Adrian Nuta, Abilitati de Comunicare
miercuri, 15 februarie 2017
Ți-e teamă să te implici emoțional pentru a nu suferi? Când încetăm să iubim apare suferința...
Deschide lacătul inimii tale! |
- De cele mai multe ori te judeci cu asprime, fiind cel mai inversunat critic al tau?
- Iti este dificil sa ceri ajutorul celorlalti atunci cand, evident, iti este imposibil sa rezolvi anumite probleme de una singura?
- Crezi ca nimeni nu te cunoaste si nu te intelege?
- Te prefaci ca totul este ok, atunci cand ceva te irita sau te deranjeaza?
- Nu stii sa accepti un refuz si tocmai de aceea eviti sa soliciti ceva cuiva?
- Tot timpul incerci sa te afirmi si sa te impui?
- Chiar daca simti afectiune pentru cineva, refuzi sa o exprimi, ba chiar te prefaci ca nu exista?
- In situatiile in care te simti criticata, te retragi in propia carapace?
- Aloci mai mult timp muncii tale decat celor dragi tie?
- Obisnuiesti sa-ti pedepsesti partenerul de viata fara a discuta cu acesta greaseala comisa?
- Esti suspicioasa in privinta oamenilor care te trateaza frumos?
- Aproape niciodata n-ai timp pentru a le telefona celor dragi aflati departe de tine?
- Iti este greu sa-i saruti si s-ai mangai pe cei pe care ii iubesti?
- Atunci cand cineva te raneste te comporti ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat?
Daca ai raspuns afirmativ la unele dintre aceste intrebari, atunci citesti randurile unui articol despre iubire adecvat tie. In schimb, daca nu te-ai regasit nici macar intr-una, atunci permite-mi sa fiu sceptica si sa nu te cred. Sau poate ca totusi exista si oameni cu adevarat liberi din punct de vedere emotional. Felicitari tie!
Iubirea este un sentiment sublim, recompensator si inaltator. Vorbim despre ceva de care cu totii avem nevoie pentru a fi fericiti. Ma intreb atunci, ce ne determina uneori sa ne retragem din a simti si experimenta iubirea in toata splendoarea ei? Ce anume din complexitatea fiintei umane ne indeamna sa ridicam ziduri in preajma iubirii, construind o adevarata inchisoare emotionala in care sa ne ascundem de ceilalti? Ascunsi in spatele zidurilor, ne este imposibil si sa ne manifestam iubirea potentiala din noi insine, dar si sa primim afectiunea mult visata. Va invit sa cautam impreuna raspunsul la aceste intrebari.
Atunci cand pasim in aceasta lume, ca bebelusi, acceptam iubirea neconditionat bucurandu-ne de ea sub toate aspectele sale fara a ne satura. Avem toata increderea in iubire. Treptat, in viata noastra, am experimentat situatii in care am oferit afectiune si am fost criticati, respinsi sau pedepsiti. De cate ori s-a intamplat acest lucru am asociat aceasta traire negativa cu iubirea oferita, si astfel, disponibilitatea noastra pentru iubire s-a diminuat putin cate putin. Astfel, la maturitate, ceea ce simtim noi cand vine vorba de iubire este TEAMA. Nu permitem iubirii sa prinda aripi in viata noastra deoarece ne temem ca va veni o zi in care o vom pierde si astfel vom suferi din nou. Mecanismul inconstient se traduce astfel: “Pentru ca asociez iubirea cu suferinta, pentru a ma proteja de suferinta, ma protejez si de iubire!”.
Se spune ca inima noastra este inocenta si sensibila. Din acest motiv are nevoie de ceva care sa o protejeze de aversitatile vietii. Si cine ar fi mai potrivita pentru aceasta misiune, daca nu mintea umana. Mintea este cu atat mai puternica si mai atenta in aceasta misiune, cu cat inima a primit mai multe lovituri. Repet, inima a primit lovituri, nu ea a fost cea care a lovit! Atunci pentru ce este ea inchisa? De ce atatea eforturi de a construi ziduri inalte si groase in jurul ei. Ea n-a facut decat sa iubeasca. Sa mergem mai departe in cautarea raspunsurilor!
Iubirea adevarata presupune sa oferi iubire fara a te astepta sa primesti ceva in schimb. Sa iubesti este un lucru minunat. Problemele apar atunci cand te astepti ca celalalt sa se comporte intr-un anumit fel, sa indeplineasca anumite conditii sau sa raspunda afirmativ iubirii tale. Firesc, nu intotdeauna ni se indeplinesc asteptarile, astfel iubirea scade in intensitate sau chiar dispare. Tu te vei simti ranita. Asadar, suferinta apare nu atunci cand iubesti, ci cand nu mai iubesti. Cand iubirea este blocata in curgerea sa lina si fireasca, noi resimtim acest blocaj ca pe unul dureros. Este ca atunci cand cineva are o artera infundata iar sangele nu mai circula normal, ceea ce provoaca diverse afectiuni arteriale dureroase.
Atunci cand iubim autentic, important este sa oferim iubire, sa impartasim iubire, sa daruim iubire… fara a cere nimic la schimb. Iubirea nu este o tranzactie cotidiana. Este puntea de legatura cu cea mai intensa si adanca forta umana, Sinele, centrul nostru spiritual. Acest lucru ne determina sa experimentam trairi intense si profunde. Intreruperea acestora este resimtita intr-un mod extrem de dureros. Este responsabilitatea noastra sa transformam iubirea intr-o stare interioara armonioasa si libera de zidurile ridicate cu atat de multa truda.
Sursa: Adrian Nuta, Psihologia Cuplului
sâmbătă, 11 februarie 2017
Eviți să mergi la psiholog pentru că te simți stânjenit/ă să vorbești față în față cu specialistul despre problemele tale? Atunci ai ca alternativă consilierea psihologică online
Te simti singur, neajutorat, nelinistit sau confuz? Ai o multime de intrebari la care cauti raspunsuri ce par a fi de negasit? Ai nevoie de ajutor pentru a intelege ceea ce ti se intampla? Daca da, atunci ai posibilitatea de a apela la ajutor de specialitate. Prin consiliere psihologica poti capata raspunsuri, poti intelege ce te-a determinat sa reactionezi sau sa actionezi intr-un fel sau altul si viata ta poate capata din nou sens. Astfel, clarificandu-te iti poti oferi minunata sansa de a te cunoaste mai bine, de a te accepta mai usor si de a te dezvolta armonios.
Daca nu te simti in largul tau sa vorbesti fata in fata cu cineva despre problemele tale, esti putin mai timid sau nu ai timp sa vii la cabinetul de consiliere psihologica, atunci poti apela la serviciile de consiliere online.
Care sunt avantajele serviciilor de consiliere online?
- Consilierea are loc aici si acum.
- Pentru persoanele care au dificultati de deplasare nu este nevoie sa iasa din casa.
- Aveti posibilitatea de a beneficia de aceste servicii de oriunde, de acasa, de la serviciu…
- Cei care locuiesc in strainatate si nu cunosc limba acelei tari, acest tip de consiliere psihologica le este cel mai la indemana.
- Este forma de consiliere cea mai facila pentru cei aflati in zone de calamitate, izolate sau de conflict.
- Lejeritatea programului prin nemodificarea acestuia pentru a fi prezent saptamanal la sedinta cu consilierul psihologic.
- Consilierea psihologica online presupune depunerea unui efort mult mai mic decat in cazul consilierii psihologice traditionale.
- Aveti posibilitatea tinerii unui jurnal al discutiilor online care va poate ajuta sa meditati mai profund asupra relatiei cu dvs. insusi in cadrul demersului terapeutic.
- Pentru unele persoane exprimarea in scris este mai usoara decat cea verbala intr-o relatie directa cu un consilier.
- Beneficiati de intimitate, adica de respect, incredere, acceptare si intelegere fata de dvs. insusi ca persoana unica si speciala.
Exista si dezavantaje?
Da, exista si dezavantaje.
- Dezavantajul cel mai important este oferit de lipsa relatiei directe cu consilierul care prin natura sa este vindecatoare si educativa.
- Implicarea clientului este mult mai redusa decat in cazul consilierii psihologice obisnuite in cadrul unui cabinet, ceea ce face ca procesul de vindecare sa se desfasoare pe un palier mai de suprafata.
- In cazul unor probleme personale psihologice profunde, acest tip de consiliere este inadecvat, impunandu-se apelarea la serviciile de consiliere psihologica traditionala sau de psihoterapie.
joi, 9 februarie 2017
Ți s-a întâmplat vreodată să spui "Parcă n-am fost eu. Nu știu ce mi-a venit..."? Află de ce!
Te-ai intrebat vreodata ce se afla jos, la subsolul fiinte tale, in adancurile cele mai profunde ale sufletului tau? Din punct de vedere fizic, subsolul este un spatiu intunecat, unde razele de soare nu au cum sa ajunga. Subsolul inseamna intuneric, obscuritate, lipsa de lumina. Oare ce se intampla la subsolul sufletului nostru, acolo unde salasluieste partea intunecata a fiintei noastre(numita “umbra” de Jung)?
Te-as invita sa meditezi la perioada copilariei tale, atunci cand parintii, bunicii, profesorii sau orice alta autoritate semnificativa pentru tine obisnuiau sa-ti interzica si sa te blameze pentru anumite ganduri, emotii sau comportamente. Cum reactionai la aceste interdictii si invinuiri? Poate iti era rusine sau teama. Poate incercai sa le reprimi astfel incat ele sa nu-si mai faca aparitia in mintea ta sau in sufletul tau. Poate ca le negai ca si cum nu ti-ar fi apartinut. Poate ca ai invatat sa nu le mai iubesti. Si toate acestea pentru ca cei care erau cele mai apropiate si dragi persoane tie sa continue sa-ti ofere grija si afectiunea lor, plus alte mici atentii si placeri carora tu le acordai valoare inestimabila la varsta respectiva. Ce crezi ca s-a intamplat cu toate acele tendinte, ganduri si emotii?
Intr-adevar la subsolul fiintei umane se afla toate acele aspecte din noi insine pe care le negam, pe care nu le iubim, de care ne este rusine sau teama, tendinte, emotii sau ganduri care ne par cumva de neacceptat si pentru care ne simtim vinovati. Insa, tot adevarat este faptul ca aceste aspecte sunt la fel de mult noi insine ca si gandurile, sentimentele sau comportamentele pe care le consideram pozitive si dezirabile pe marea scena a vietii.
Unii oameni functioneaza si fara ele, dar intr-o maniera complet nesanatoasa si frustranta. Este ca si cum ar incerca sa se ascunda in spatele unei masti acceptate social. Acestia traiesc cu speranta ca ceea ce este intunecat in sufletul lor si a fost trimis in subteran, acolo va ramane. Poate ca acest lucru este valabil cu lucrurile pe care le depozitam la subsolul casei sau al blocului in care locuim, insa aceste tendinte si dorinte evaluate ca nepermise sau indecente, au o caracteristica foarte importanta: sunt cat se poate de vii. Gandeste-te cum ar fi sa ascunzi in pivnita casei un motan agitat si pus pe sotii. Crezi ca va sta nemiscat acolo, lingandu-si labutele?
Aspectele blocate in adancurile fiintei umane, raman la stadii primitive, neevoluate. Ceea ce inseamna ca atunci cand se vor manifesta in comportamente si atitudini, o vor face intr-un mod salbatic. Asa cum spuneam, aceste aspecte sunt vii, ele vor incepe sa functioneze singure, adica vor incepe sa se strecoare asemenea unui sarpe, in conduite, ganduri si idei irationale, nesocializate si chiar inumane. Acest lucru se intampla atunci cand energia acumulata in subsolul fiintei umane este atat de mare incat depaseste pragul de rezistenta al Eului sau bariera de protectie al acestuia. Este ca in cazul calamitatilor naturale atunci cand digul unui rau este rupt de forta apelor crescute si furioase. Ce dezastre ar fi provocate? Aminteste-ti de inundatiile din Romania, care au distrus comunitati intregi de locuinte. Mai exista un caz, cel mai grav, in care Eul este posedat de puterea umbrei, fiind utilizat pe post de jucarie. Un exemplu elocvent il reprezinta invadarea constiintei nemtilor de catre umbra colectiva, generand tragedii si crime de neimaginat.
Ai avut momente in viata ta in care ai spus “ parca n-am fost eu”, “nu stiu ce a fost cu mine”, “nu stiu ce mi-a venit”, ca si cum ceva strain tie, de nerecunoscut, te-a determinat sa actionezi intr-o maniera neceracteristica tie. Asa zici tu! Insa, nu a fost decat umbra ta, care, din cand in cand, scoate capul la suprafata.
Sau, ai avut vreodata vise in care poti savarsi actiuni care in stare de veghe ti se par ingrozitoare sau intolerabile. In vis nu mai exista cenzura si poti sa faci tot ceea ce treaz iti vine sa faci, dar reprimi. Ia ghici, cine iti apare in vise, ca persoane care savarsesc gesturi dezgustatoare?
Partea obscura a fiintei umane poate fi sublimate in activitati creatoare, asa cum fac autorii de romane sau de filme de groaza saturate de scene de violenta sau erotism salbatic. Aceste productii au un succes colosal, tocmai pentru ca ii fascineaza pe oameni prin punerea in contact, chiar si temporar, cu propriile lor adancuri intunecate.
Sursa:Adrian Nuta, Umbra-Polul Intunecat al Sufletului
luni, 6 februarie 2017
GÂNDURI- De ce se revoltă OMUL? Cu fața către soare....
Atmosfera ultimelor zile îmi dă de gândit la motivele care determină un om să se revolte, să se răzvrătească contra curentului, să manifeste o atitudine demonstrativă așa cum înțelege el sau ea să o facă, mai calm sau mai puțin, mai sonor sau mai liniștit, mai încărcat de emoții negative sau mai pacifist.
Gândindu-mă eu așa, am ajuns la concluzia că omul decide să iasă din starea de confort, din "normalul" lucrurilor în momentul în care pur și simplu nu mai poate accepta.... Nu mai poate înghiți ceea ce a înghițit ani în șir, nedreptăți, presiuni, umilințe, egouri primare, drame personale sau nu, mizerii împroșcate de caractere slute din punct de vedere sufletesc și repetente la materia "Umanitate", disciplină cuprinsă în curricula Școlii Vieții.
Este ca atunci când sistemul nostru digestiv ne avertizează prin intermediul unor simptome deranjante asupra faptului că anumite alimente ne fac rău. În mod similar și psihicul nostru ne avertizează că scenariul filmului nostru este în momentul de față "ieftin și slab calitativ" prin stări constante de nemulțumire, de disconfort sufletesc, de neliniște și de dorința de a face o schimbare în bine.
Universul a avut grijă de noi prin crearea acestui mecanism de reglare a echilibrului interior. Atunci când simțim haos și dezordine în viața noastră, instinctul nostru de conservare ne determină să acționăm corespunzător astfel încât să restabilim echilibrul spiritual.
Bineînțeles că până să atingem această ultimă și sublimă stare, este necesară parcurgerea mai multor etape încărcate de emoții nu foarte ușor de experimentat, dar absolut necesare... negativism, furie, dezamăgire, deznădejde, tristete, pesimism. Permiteți-vă să le simțiți, dați-le voie să existe, lăsați-le să curgă....vor pleca așa cum au venit. Unde? În neant.
Și separați-vă de ele. Voi nu sunteți emoțiile simțite. Voi sunteți mai mult decât atât. Voi sunteti Conștiința. Înțelegerea acestei diferențe va face DIFERENȚA în viața voastră deoarece nu vă veți mai lăsa conduși de emoții ci le veți conduce voi înșivă.
Fii prezent în viața ta. Alege conștient să trăiești frumos. Ia decizii sănătoase care să genereze efecte benefice asupra ta și a celor dragi, și nu numai.
“Întoarce-ți fața către soare și umbrele vor rămâne în urma ta.” – proverb din Noua Zeelandă
Fii prezent în viața ta. Alege conștient să trăiești frumos. Ia decizii sănătoase care să genereze efecte benefice asupra ta și a celor dragi, și nu numai.
“Întoarce-ți fața către soare și umbrele vor rămâne în urma ta.” – proverb din Noua Zeelandă