Pagini

Pagini

marți, 21 februarie 2017

Omul învață 3 ani să vorbească și o viață întreagă să asculte!


Te invit sa te gandesti la amicii, prietenii sau oamenii cunoscuti de tine. Cu siguranta, fiecare dintre ei are stilul sau propriu si caracteristic de a comunica. Poate unii intervin peste tine atunci cand vorbesti. Poate altii conduc discutia doar pe subietele de care sunt ei interesati. Sau poate altii, pur si simplu, stiu sa te asculte. Pe cine alegi pentru a-ti fi mai mult in preajma?
Oamenii doresc sa fie ascultati. Simt nevoia de a se face intelesi si acceptati. Si cum s-ar putea intampla aceste lucru, daca n-ar exista cineva care sa-i asculte? Atunci cand se simt ascultati, oamenii se simt iubiti. Iar iubirea este un dar de nepretuit pentru fiecare om in parte. Mesajul ascuns in spatele ascultarii reale suna cam asa “Imi pasa de tine si de ceea ce ti se intampla!” Suna bine!? Mie imi place acest tip de mesaj. Ar fi foarte bine daca l-as primi in fiecare zi a existentei mele. Ok. Sa revenim la subiectul nostru.
Nimeni nu ne-a invatat cum sa ascultam. Nici in familie, nici la scoala, nici la facultate nu s-a predat arta ascultarii. Pentru ca ascultarea, desi pare a chestiune normala si de la sine inteleasa, este o adevarata arta. O arta pe care credem ca o stapanim,insa ne inselam.Cei mai multi oameni cred ca a asculta inseamna a sta cu gura inchisa si a auzi ce-ti spune celalalt. FALS! A asculta inseamna mai mult decat a absorbi precum un burete tot ceea ce ti se spune. Ascultarea presupune participarea ta activa in comunicare prin intrebari si prin oferirea impresiei tale apoi. De ce toate acestea? Pentru a intelege cu adevarat ceea ce ti se transmite. Intelegerea reprezinta nivelul doi al ascultarii, primul fiind cel al auzirii mesajului. Evident, ascultarea presupune si retinerea a ceea ce ti se spune cat si analizarea si evaluarea mesajului transmis.
Dupa cum va puteti da seama singuri, a asculta nu este un lucru usor. Dimpotriva, ascultarea este o munca sustinuta si continua care presupune un consum mare energetic. In zilele noastre, cand suntem epuizati de toate grijile si activitatile cotidiene, rar mai dispunem de energia necesara pentru a asculta cu adevarat pe cineva.
De cele mai multe ori, ascultam de fatada fiind motivati de nevoi personale, precum a-i face pe ceilalti sa te placa, sa nu te respinga, a poza intr-o persoana amabila si draguta, a cauta ceea ce pe tine te intereseza si a ignora restul informatiilor, a verifica ce impresie ai creat celuilalt, a-i depista slabiciunile si greselile celuilalt pentru a te folosi de ele si pentru a te impune sau a fi si tu ascultat la randul tau.
Este important sa incerci sa-ti faci timp pentru a te observa cand asculti cu adevarat, cand doar te prefaci ca asculti, in ce situatii sau momente iti este usor sau dificil sa asculti si ce uiti efectiv din discutiile purtate in cuplu, in familie, intre prieteni etc.
Poate te intrebi pentru ce sa depui atata efort! Ei bine, recompensele dobandite in urma muncii depuse vor fi pe masura. Cu siguranta, daca vei exersa in incercarea de a-i asculta pe ceilalti, pentru a-i cunoaste, cu dorintele si nevoile lor, atunci vei stabili contacte armonioase si frumoase cu semenii tai. In plus, acestia se vor lupta intre ei pentru a te avea cat mai mult in preajma. Cine nu si-ar dori sa aiba alaturi o persoana inteligenta si apreciata de majoritatea oamenilor!? Eu, personal, recunosc ca mi-as dori o astfel de persoana aproape!
Sursa: Adrian Nuta, Abilitati de Comunicare

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Te invit să îți exprimi opinia referitoare la articolul citit prin postarea unui comentariu aici.