marți, 1 august 2017

Paralizia sufletului - Cum să ne recăpătăm mobilitatea sufletească!


Incep acest articol printr-o intrebare: "Tu cu cine vorbesti atunci cand simti nevoia sa te descarci?"
Uneori, se intampla ca multe lucruri problematice sau dezagreabile sau dureroase sa se adune in sufletul tau. Atunci mintea iti este invadata de armate intregi de ganduri, si nu neaparat intr-o ordine rationala, ci dimpotriva, haotica. Confuzia pune stapanire pe mintea ta. Ajungi sa nu mai intelegi ceea ce ti se intampla. Te ratacesti printre idei cu incarcatura negativa. Cauti cu disperare o oaza de claritate si de lumina in intunericul care pare ca ti-a rapit linistea sufleteasca. 
Sa fie lucrurile chiar asa de dramatice? Sa fie tabloul pictat exclusiv in nuante de gri? In masura in care ramai captiv doar acestei imagini, este putin probabil sa crezi altceva. Cel care priveste cu gatul intepenit, doar in fata, nu va putea sa vada imaginea de ansamblu, ci se va concentra obsesiv doar asupra acelei franturi de tablou pe care o poate vizualiza. Insa, aceasta frantura nu reprezinta decat o mica parte a realitatii sale. Daca ar reusi sa-si dezamorteasca gatul, ar putea vedea realitatea intr-o perspectiva mult mai nuantata. 
Si cum ar putea iesi din acest cerc vicios, al propriior sale dureri, neputinte si indoieli? In mod evident, de unul singur, aproape ca este imposibil. Are nevoie de sprijin, sa spunem ca are nevoie de un masaj mai delicat sau mai viguros al gatului. Sa ne gandim la cateva variante: tineti un jurnal, un prieten, un indrumator spiritual, un terapeut, un psiholog, un profesor de incredere, etc. 
Important este sa nu teseti la nesfarsit o complicata si incurcata tesatura prin intermediul gandurilor care va macina si a emotiilor care de cele mai multe ori se dovedesc a fi coplesitoare. Eliberati-va de poverile sufletului. Doar asa puteti merge liber mai departe si cu sufletul impacat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Te invit să îți exprimi opinia referitoare la articolul citit prin postarea unui comentariu aici.