vineri, 3 martie 2017

6 modalități de a te elibera de sub dominația gândirii excesive


Gândirea excesivă cauzează un stres major indiferent că vorbim despre învinovățirea pentru erorile comise în trecut sau despre îngrijorarea pentru ziua de mâine. Angoasa trăită zi de zi de către oamenii care nu reușesc să iasă din acest tipar al gândirii excesive determină la aceștia o incapacitate supărătoare. Toți avem din când în când momente în care ne gândim prea mult la anumite situații sau persoane, însă unii dintre noi se confruntă cu o avalanșă permanenta de gânduri, care le invadează viața, pur și simplu. Monologul lor interior include două pattern-uri de comportament distructive: ruminarea și îngrijorarea. 

Ruminarea are legătură cu trecutul. Gândurile fac referire la regrete, învinuiri, amintiri dureroase, etc.
Îngrijorarea include adesea predicții catastrofice despre viitor, predicții care se dovedesc a fi false alerte aproape de fiecare dată. 
Evident că acest mod de a gândi "prea mult" este unul periculos întrucât afectează starea de sănătate mintală și emoțională a oamenilor, conform specialiștilor în domeniu. Cercetări recente indică faptul că a te gândi excesiv la evenimentele imediat următoare, la greșeli și probleme crește riscul dezvoltării unor probleme de sănătate mintală. Pe măsură ce starea de sănătate mintală se deteriorează, tendința de a gândi excesiv crește în intensitate, ceea ce conduce la instaurarea unui cerc vicios greu de combătut. 
De asemenea, studiile arată faptul că gândirea excesivă determină un stres emoțional serios. Pentru a se elibera de acesta, multe dintre persoanele afectate apelează la strategii nesănătoase de gestionare, precum alcoolul sau mâncarea. Totodată, somnul este afectat atât din punct de vedere al calității sale cât și al numărului redus de ore dormite.
Cum să stopezi gândirea excesivă?
Nu este ușor să limitezi gândirea negativă, dar nici imposibil. Este nevoie de ceva determinare, practică și perseverență. Mai jos veți regăsi 6 modalități prin care să stopati a vă gândi "prea mult" la orice:
1. Conștientizați atunci când vă gândiți "prea mult"
Conștientizarea reprezintă primul pas în drumul spre sfârșitul gândirii excesive. Începeți să oferiți atenție modului în care gândiți. Atunci când realizați că derulati în minte iar și iar evenimente petrecute deja, sau că vă îngrijorați asupra unor lucruri pe care nu le puteți controla, conștientizați faptul că aceste gânduri nu sunt productive.
2. Provocați-vă gândurile 
Conștientizarea gândurilor negative vă permite să le recunoașteți și să le înlocuiți înainte de a vă lăsa dominați de acestea.
3. Păstrați-vă concentrați asupra problemelor rezolvabile  
 A te centra pe identificarea de soluții la probleme este de ajutor. Întreabă-te ce pași sunt necesari pentru a învăța din greșelile trecutului sau pentru a evita probleme viitoare asemănătoare. În loc să te întrebi "De ce?", mai bine întreabă-te "Ce pot face?".
4. Programează timp pentru reflecție
Reflectarea la probleme pe lungi perioade de timp este neproductivă, dar scurte reflecții pot fi de folos. A te gândi la modul în care poți face lucrurile diferit sau la a recunoaște eventuale riscuri, de exemplu, te poate ajuta  să gestionezi mai bine lucrurile pe viitor.
Alocă 20 de minute pentru "gândire" în programul tău zilnic.În acest interval de timp permite-ți să te îngrijorezi, să regreți sau să gândești liber. Apoi, la expirarea celor 20 de minute, mergi cu mintea către ceva mai productiv. Atunci când conștientizezi faptul că te gândești "prea mult" în afara celor 20 de minute programate, aminteste-ți că vei putea face acest lucru mai târziu. 
5. Practică Mindfulness
A fi prezent, a trăi "aici și acum ", nu îți permite să cazi în capcana gândirii excesive. Angajează-te să devii mai prezent și mai conștient de ceea ce se întâmplă în momentul prezent. Practicarea de Mindfulness necesită practică și timp alocat.
6. Schimbă canalul
A încerca să eviți gândirea excesivă din mintea ta, poate avea efectul neplăcut de a crea și mai multă rezistență și intensitate.
În schimb, a te implica într-o activitate care să te mențină ocupat este cea mai bună soluție de a schimba canalul. Fă exerciții, intră în conversații pe subiecte total diferite, lucrează la un proiect care să îți distragă atenția de la avalanșa de gânduri negative. 
Sursa: www.forbes.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Te invit să îți exprimi opinia referitoare la articolul citit prin postarea unui comentariu aici.