duminică, 28 mai 2017

Obișnuiți să mâncați pe fond nervos? Atunci sunteți o altă victimă a mâncatului emoțional


Fenomenul obezității a luat o amploare considerabilă in ultimii ani peste tot in lume. Organizatia Mondiala a Sanatatii preconizeaza o înrăutățire a situatiei, mai ales in occident. O mare parte a populatiei va fi afectata de obezitate. Nici tara noastra nu face excepție.
In ultimii ani, la nivel mondial, numarul persoanelor care sufera de obezitate s-a dublat. Prevalenta obezitatii in Romania este de peste 37% in cadrul populatiei adulte.
Alarmante sunt cazurile de obezitate infantila, cu proportii dramatice in Statele Unite si, mai nou, in Europa. Costurile alocate tratarii acestei afectiuni se ridica la peste 70 de miliarde de dolari in Statele Unite si la aproximativ 50 de miliarde de euro in Uniunea Europeana.
Toate aceste constatări transforma obezitatea intr-o 
problema de sanatate publica, de multe ori de ordin mintal, fiind o boala cronica ce se caracterizeaza prin acumularea excesiva de grasime in corp. Relationarea acesteia cu stresul este lesne de dedus întrucât cei mai mulți oameni ajung să consume alimente pe sistem nervos, fără control și fără o selecție sănătoasă. Mâncatul emoțional are cumva un rol de liniștire a tumultului interior, însă cu consecinte dramatice pe termen lung. la rândul
Consecintele pe care le are asupra sanatatii omului, costurile pe care le presupune si valorile statistice alarmante pe care le inregistreaza. Astfel ca obezitatea reprezinta o problema mondiala, afectand in prezent sute de milioane de oameni, de pe toate continentele.
Obezitatea este principalul factor al infarcturilor, al accidentelor vascular-cerebrale, dar si al diabetului. Apoi, urmeaza o serie de alte afectiuni grave care ar trebui sa fie abordate cu maxima seriozitate. Vorbim despre cresterea riscului de cancer uterin și de sân.
O viata activa din punct de vedere fizic reprezinta o baza solida in evitarea obezitatii, dar si in tratarea acesteia.
Trebuie mentionat ca obezitatea poate fi expresia evitarii sexualitatii, mai ales in pubertate si adolescenta. A nu lasa formele corpului sa se distinga clar si frumos inseamna a ti le ascunde sub un munte de grasime.
Este recomandat a se tine cont de nevoile psihologice interne, pentru a evita tentatia mancatului excesiv in vederea incercarii de a compensa deficitul de atentie si afectiune de pe plan psihologic. Mâncatul emoțional este doar formă de umplere a golurilor afective. Întrebați-vă ce va lipsește la nivel sufletesc și încercați să rezolvați acele lipsuri. Poate atenția celor dragi, poate odihna,  poate anumite nevoi personale sunt nesatisfăcute, etc. ... În felul acesta, nu veți mai fi atât de tentata culinar. Concentrați-va pe a trai din plin, bucurându-vă de alte plăceri ale vietii și mai puțin pe placerea de a manca. Multa sănătate!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Te invit să îți exprimi opinia referitoare la articolul citit prin postarea unui comentariu aici.