joi, 9 februarie 2017

Ți s-a întâmplat vreodată să spui "Parcă n-am fost eu. Nu știu ce mi-a venit..."? Află de ce!


Te-ai intrebat vreodata ce se afla jos, la subsolul fiinte tale, in adancurile cele mai profunde ale sufletului tau? Din punct de vedere fizic, subsolul este un spatiu intunecat, unde razele de soare nu au cum sa ajunga. Subsolul inseamna intuneric, obscuritate, lipsa de lumina.  Oare ce se intampla la subsolul sufletului nostru, acolo unde salasluieste partea intunecata a fiintei noastre(numita “umbra” de Jung)?
Te-as invita sa meditezi la perioada copilariei tale, atunci cand parintii, bunicii, profesorii sau orice alta autoritate semnificativa pentru tine obisnuiau sa-ti interzica si sa te blameze pentru anumite ganduri, emotii sau comportamente. Cum reactionai la aceste interdictii si invinuiri? Poate iti era rusine sau teama. Poate incercai sa le reprimi astfel incat ele sa nu-si mai faca aparitia in mintea ta sau in sufletul tau. Poate ca le negai ca si cum nu ti-ar fi apartinut. Poate ca ai invatat sa  nu le mai iubesti. Si toate acestea pentru ca cei care erau cele mai apropiate si dragi persoane tie sa continue sa-ti ofere grija si afectiunea lor, plus alte mici atentii si placeri carora tu le acordai valoare inestimabila la varsta respectiva. Ce crezi ca s-a intamplat cu toate acele tendinte, ganduri si emotii?
Intr-adevar la subsolul fiintei umane se afla toate acele aspecte din noi insine pe care le negam, pe care nu le iubim, de care ne este rusine sau teama, tendinte, emotii sau ganduri care ne par cumva de neacceptat si pentru care ne simtim vinovati. Insa,  tot adevarat este faptul ca aceste aspecte sunt la fel de mult noi insine ca si gandurile, sentimentele sau comportamentele pe care le consideram pozitive si dezirabile pe marea scena a vietii.
Unii oameni functioneaza si fara ele, dar intr-o maniera complet nesanatoasa si frustranta. Este ca si cum ar incerca sa se ascunda in spatele unei masti acceptate social. Acestia traiesc cu speranta ca ceea ce este intunecat in sufletul lor si a fost trimis in subteran, acolo va ramane. Poate ca acest lucru este valabil cu lucrurile pe care le depozitam la subsolul casei sau al blocului in care locuim, insa aceste tendinte si dorinte evaluate ca nepermise sau indecente, au o caracteristica foarte importanta: sunt cat se poate de vii. Gandeste-te cum ar fi sa ascunzi in pivnita casei un motan agitat si pus pe sotii. Crezi ca va sta nemiscat acolo, lingandu-si labutele?
Aspectele blocate in adancurile fiintei umane, raman la stadii primitive, neevoluate. Ceea ce inseamna ca atunci cand se vor manifesta in comportamente si atitudini, o vor face intr-un mod salbatic. Asa cum spuneam, aceste aspecte sunt vii, ele vor incepe sa functioneze singure, adica vor incepe sa se strecoare asemenea unui sarpe, in conduite, ganduri si idei irationale, nesocializate si chiar inumane. Acest lucru se intampla atunci cand energia acumulata in subsolul fiintei umane este atat de mare incat depaseste pragul de rezistenta al Eului sau bariera de protectie al acestuia. Este ca in cazul calamitatilor naturale atunci cand digul unui rau este rupt de forta apelor crescute si furioase. Ce dezastre ar fi provocate? Aminteste-ti de inundatiile din Romania, care au distrus comunitati intregi de locuinte. Mai exista un caz, cel mai grav, in care Eul este posedat de puterea umbrei, fiind utilizat pe post de jucarie. Un exemplu elocvent il reprezinta invadarea constiintei nemtilor de catre umbra colectiva, generand tragedii si crime de neimaginat.
Ai avut momente in viata ta in care ai spus “ parca n-am fost eu”, “nu stiu ce a fost cu mine”, “nu stiu ce mi-a venit”, ca si cum ceva strain tie, de nerecunoscut,  te-a determinat sa actionezi intr-o maniera neceracteristica tie. Asa zici tu! Insa, nu a fost decat umbra ta, care, din cand in cand, scoate capul la suprafata.
Sau, ai avut vreodata vise in care poti savarsi actiuni care in stare de veghe ti se par ingrozitoare sau intolerabile. In vis nu mai exista cenzura si poti sa faci tot ceea ce treaz iti vine sa faci, dar reprimi. Ia ghici, cine iti apare in vise, ca persoane care savarsesc gesturi dezgustatoare?
Partea obscura a fiintei umane poate fi sublimate in activitati creatoare, asa cum fac autorii de romane sau de filme de groaza saturate de scene de violenta sau erotism salbatic. Aceste productii au un succes colosal, tocmai pentru ca ii fascineaza pe oameni prin punerea in contact, chiar si temporar, cu propriile lor adancuri intunecate.
Sursa:Adrian Nuta, Umbra-Polul Intunecat al Sufletului

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Te invit să îți exprimi opinia referitoare la articolul citit prin postarea unui comentariu aici.