marți, 25 iulie 2017

Mai poate fi recastigata increderea pierduta in cineva sau ceva?


Imi place sa ma plimb printre randuri pline de sens si intelepciune. Intr-una dintre calatoriile mele sufletesti, am descoperit un citat al lui Nicolae Iorga despre incredere:
"Increderea nu se pierde decat o data".
Revenind la filozofia mea despre lume si viata, mi-am dat seama ca poate, o data pierduta, increderea in cineva sau in ceva mai poate fi recastigata intr-o oarecare masura, insa, niciodata in totalitate. Costul recuperarii? Timp, efort, angajament asumat, autocontrol si ceva mai multa inteligenta emotionala.

Conform DEX, încrederea se defineste ca fiind un sentiment de siguranţă faţă de cinstea, buna-credintă sau sinceritatea cuiva. Cu alte cuvinte, omul care are incredere are convingerea fermă că o persoană sau un lucru îşi păstreaza integritatea, calităţile sau caracterul pentru un interval de timp predictibil.
Ce se intampla in momentul in care cel sau cea care a acordat increderea sa afla ca a fost mintit, inselat sau tradat? Bineinteles, dincolo de durerea ce o implica dezamagirea resimtita in mod firesc, apar sentimente de dezgust si repulsie, precum si nevoia de a-si retrage investitia emotionala.
Cine a experimentat aceasta experienta de viata, cunoaste foarte bine suferinta pricinuita de pierderea increderii in cineva sau ceva, mai ales dupa ce a acordat-o cu toata fiinta sa. Nu este usor dar nici imposibil de gestionat o astfel de pierdere. Ca orice pierdere care lasa o rana deschisa in urma sa, este nevoie de timp pentru ca rana sa se cicatrizeze si pentru a intelege sensul acestei experiente de viata, care de cele mai multe ori se dovedeste a fi unul binefacator. Asadar, incercati sa nu va pierdeti in norii confuziei si ai indoielii. Decat sa traiti in minciuna si bezna, mai bine alegeti sa traiti in adevar si lumina.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Te invit să îți exprimi opinia referitoare la articolul citit prin postarea unui comentariu aici.