sâmbătă, 23 septembrie 2017

Cum să faci față valului de acuzații aduse de un paranoic, fără a cădea în capcana acestuia?


Cine nu a interacționat vreodată cu un paranoic? Cine nu a fost acuzat pe nederept si in mod obsesiv, măcar o dată?
Dacă ai avut "ghinionul" unei asemenea interacțiuni, te invit sa afli mai multe despre personalitatea paranoică și despre modul în care îi poți face față, fără a cădea în capcana acestuia.
Acest tip de personalitate se caracterizeaza cu precadere printr-o foarte mare suspiciozitate la adresa celorlalti, mai ales la adresa partenerului/partenerei de cuplu.
Mai mult, gandirea paranoicului este una deosebit de rigida, aratandu-se implacabil la explicatiile sau argumentele aduse.

Strategii de raspuns!
1.Exprima-ti motivele si intentiile cat se poate de limpede!
Un paranoic va avea mereu tendinta de a-si imagina ca vrei sa-i faci rau. Prin urmare, ar trebui sa eviti sa-i oferi indicii care sa-i dea de banuit.
Cel mai bun mod de a comunica cu acesta face referire la transmiterea unor mesaje clare care sa nu lase loc interpretarilor de orice fel.
De exemplu, ii poti spune: “Ai stabilit sa mergem in vizita la parintii tai fara sa ma instiintezi si aceasta ma supara. Data viitoare, as prefera sa vorbesti mai intai cu mine.” In acest mod, practic, ii descrii celuilalt comportamentul sau.
In nici un caz, sa nu-i spui: “Nu mai merge asa. Daca o sa se mai intample o data, nu te mai bazezi pe mine.” Aceste vorbe denota critici evazive si amenintatoare, ceea ce il va infuria pe celalalt.

2.Mentine un contact regulat cu el/ea!
Relationarea cu un  paranoic genereaza, adesea, tensiuni extreme greu de gestionat. In astfel de situatii vei avea tendinta de a-l evita sau de a o evita.
Recomandarea mea consta in a te indeparta de acele persoane care se inscriu in tabloul paranoic fata de care nu te simti atasat/a. Cu toate acestea, exista cazuri in care paranoicul despre care vorbim sa fie o persoana apropiata tie, fie o ruda, un prieten, un vecin sau chiar partenerul/a de viata.
Daca il vei evita, acesta va crede ca uneltesti ceva impotriva sa ori ca il/o dispretuiesti.

3.Lasa-i unele mici victorii, dar gandeste-te bine care!
Toata lumea are nevoie de succese mai mari sau mai mici, pentru a-si mentine echilibrul. Insa, paranoicul este insetat dupa acestea. Daca il privezi de aceste succese, risti sa-i amplifici furia.
Este important sa stii sa-i cedezi in ceea ce ti se pare neesential, dar stabilind totusi o limita, pentru a nu ceda in ceea ce este esential.
De exemplu, lasa-l sa creada ca vacanta frumoasa petrecuta impreuna este meritul sau, atata vreme cat nu te simti lezat/a in amorul propriu.


Sursa: Cum să ne purtăm cu personalitățile dificile-François Lelord şi Cristophe André

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Te invit să îți exprimi opinia referitoare la articolul citit prin postarea unui comentariu aici.