miercuri, 27 septembrie 2017

Te exasperează comportamentul teatral si isteric al oamenilor însetați de atenție? Află cum îi poți aborda fără să îți pierzi răbdarea!


Majoritatea sunt buni oratori si isi folosesc sarmul personal ca sa impresioneze, insa joaca in permanenta un rol. Cauta sa atraga atentia tuturor si pentru asta ar face orice. Daca ii spui ca intrece limita incercand sa atraga atentia asupra sa, cel mai probabil va nega ca facea asta, se va simti chiar lezat si va sustine ca asta a fost dispozitia lui de moment. Histrionicul crede ce spune si nu isi da seama ca functioneaza si gandeste astfel.
Personalitatile histrionice au destul de putin conturata atat capacitatea de autoobservare, cat si pe aceea de a-si accepta propriile emotii. Ei pot sustine ca fac pe bufonii pentru ca sunt intr-o dispozitie exuberanta, in timp ce emotia lor este mai degraba de teama de a nu placea, care ii si impinge sa se dea in spectacol. A constientiza aceasta teama este poate mult prea angoasant pentru el si atunci o indeparteaza printr-un mecanism de aparare, al carui rol este acela de a proteja constiinta de emotii negative.

Cum sa ne comportam cu persoanele histrionice
- Sa ne steptam la tot felul de exagerari si dramatizari
Daca ai inteles ce este o personalitate histrionica, atunci stii ca aceste comportamente teatrale si excesive nu sunt capricii, ci reprezinta un fel de a fi care face parte din personalitatea lor. Este, deci, inutil sa spui: “Ar trebui sa termine odata cu tot circul asta” si sa te enervezi. Caci pentru personalitatea histrionica nu este deloc un “circ”, ci comportamentul sau obisnuit, felul in care cauta sa se afirme in ochii celorlalti, in care vrea sa elimine unele emotii mult prea deprimante. Decat sa te enervezi atunci cand aceasta personalitate pare sa intreaca orice limita, incearca mai bine sa accepti ca histrionismul sau este ceva obisnuit, ca si miopia ori calvitia. Te enerveaza prietenii tai pentru ca sunt miopi ori cheli?
- Sa le lasam din cand in cand sa se manifeste, dar stabilind unele limite
Faptul de a le respinge duce la o inrautatire a comportamentului lor. Cu cat reactia de respingere a grupului este mai intensa, cu atat mai mult histrionicul se va stradui sa-i recastige atentia printr-o serie de comportamente din ce in ce mai exagerate, ceea ce face ca ostilitatea grupului sa creasca, iar cel in cauza sa dramatizeze intreaga situatie.
Poate ca te gandesti de ce nu realizeaza histrionicul ca interventiile sale excesive ii enerveaza pe toti. De ce nu schimba tactica, manifestandu-se mai putin la sedinte sau la intalniri? Daca ar fi avut o personalitate “normala” ar fi tinut seama de intreaga situatie si ar fi incercat sa-si schimbe comportamentul. Dar este o personalitate dificila si ii este greu sa-si modifice comportamentul, pe care il repeta intr-un mod rigid.
Daca i se acorda atentie si importanta rolului pe care il are, histrionicul poate deveni mai maleabil. Lasa-i un spatiu de actiune, dar stabilindu-i totusi limitele.
Sa le aratam interes ori de cate ori au un comportament “normal”.
Uneori, mai ales daca este incredintata ca interesul este indreptat asupra ei, personalitatea histrionica se va debarasa, fie si pentru cateva clipe, de comportamentul ei teatral sau manipulant. Atentie! Nu lasa sa treaca aceste momente fara a reactiona. Caci in acest fel ii arati ca apreciezi faptul ca se comporta astfel.
Cand simti ca vrea doar sa atraga atentia si vorbeste doar ca sa nu taca, raspunde-i monosilabic si ia aerul ca esti cu gandul in alta parte. Cand spune lucruri pertinente, priveste-l in fata, incuviinteaza si pune-i intrebari din care sa vada ca il asculti cu adevarat.
Acesta este un principiu valabil atat in educatia copiilor, cat si cu colaboratorii, sau in atitudinea fata de personalitatile dificile: adesea, cel mai potrivit mijloc de a descuraja un comportament incomod este de a incuraja comportamentul opus, cand acesta se produce.
- Sa te pregatesti sa treci de la statutul unui erou la cel al unui dusman, si invers.
Personalitatile histrionice au tendinta de a idealiza ori de a desconsidera persoanele din anturajul lor. De ce? Pentru ca poate cauta emotii intense, emotii pe care efectiv nu le pot controla. Poate pentru ca aceste personalitati sunt inzestrate cu un soi de solvent care le dizolva emotiile profunde a caror constiinta ar fi mult mai greu de suportat.
Pentru a mentine totusi o activitate emotionala isi vor face aparitia emotiile de substitutie. Poate ca aceste personalitati retraiesc o situatie din copilarie in care se straduiau sa castige atentia unui tata distant pecare il idealizau. Colaboratoarea ta histrionica te va diviniza, asa cum un grup de fani isi venereaza vedeta preferata, dar in cazul in care o deceptionezi va sfasia (simbolic) imaginea ta in mici bucatele si va sustine ca esti rau si meschin. Nu te nelinisti prea tare, caci in clipa in care vei manifesta din nou interes pentru persoana ei, iti vei recapata locul in inima sa.

Sursa: Cum să ne purtăm cu personalitățile dificile-François Lelord şi Cristophe André

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Te invit să îți exprimi opinia referitoare la articolul citit prin postarea unui comentariu aici.