duminică, 27 noiembrie 2016

CONSILIEREA PSIHOLOGICĂ: Întrebări și Răspunsuri





Maratonul desfasurat zilnic in vietile noastre atrage după sine creșterea stresului cotidian (economic, socio-familial, profesional, politic, ecologic, religios ), ceea ce conduce la o confruntare permanenta cu o diversitate de probleme. Indiferent de varsta, profesie, cultura, etnie, ideologie sau religie, oamenii traverseaza perioade cu risc dezadaptativ mai mic sau mai mare. Ceea ce inseamna ca avem nevoie cu totii de ajutor specializat pentru a putea depasi obstacolele diverse care apar in calea dezvoltarii noastre, a relationarii cu semenii, in lupta continua pentru supravietuire si de integrare a traumelor. Un astfel de ajutor specializat il reprezinta consilierea psihologica.
Ce este consilierea psihologica?
Consilierea psihologica este o activitate psihologica profesionista centrata pe relatia de ajutor in situatiile de criza personala sau colectiva, de impas existential iminent, de dificultate in adaptare, relationare si integrare sociala.
Ce nu este consilierea psihologica?
Consilierea psihologica nu este o modalitate de sfatuire expertala, ci mai degraba o modalitate prin care se exploreaza “impreuna” elementele cheie care explica, bolcheaza sau pot debloca solutiile unei probleme sau pot deznoda anumite puncte nodale in procesul de “dezlegare” al unui scenariu de viata personal sau familial disfunctional.
Cui se adreseaza?
Consilierea psihologica se adreseaza persoanelor care se confrunta cu blocarea capacitatilor uzuale de a face fata provocarilor vietii, ca si problemelor survenite in educarea si dezvoltarea lor. De asemenea, este necesara in situatii de impas existential, pierderi si traume, suferinta psihica si somatica in contextual anumitor maladii, interventii chirurgicale, accidente etc. Clientii pot fi indivizi, cupluri si familii sau grupuri, organizatii si colectivitati.
Care este scopul acesteia?
In munca de consiliere psihologica scopul este sprijinirea clientilor in a-si rezolva problemele prin resurse proprii, prin modificarea atitudinilor, conceptiilor si comportamentelor manifestate in contexte existentiale de viata. Foarte importante sunt autoacceptarea prin explorarea de sine, constientizare si schimbare a perspectivei evaluative asupra problemelor de viata, cat si modificarea realista si pozitivarea imaginii de sine. Astfel, consilierul are rolul de a-l oglindi pe client in contextual situatiei cu care se confrunta si de a-l ajuta sa-si constientizeze propriile nevoi, asteptari si posibilitati de a face fata sau de a rezolva si depasi problemele personale, fara a-i sugera propriile explicatii.
Care sunt tipurile de consiliere psihologica?
Tipurile de consiliere psihologica sunt:
  • Consilierea personala, de cuplu si de familie;
  • Consilierea vocationala sau educationala:
  • Consilierea organizationala si de grup;
Unde si cum se desfasoara?
Consilierea psihologica se poate desfasura individual, in cadrul cabinetului profesionist, cat si in grup, intr-un cadru adecvat si oficial, bine organizat – spatiul terapeutic sau lucrativ.
Care este durata interventiei?
Consilierea psihologica se desfasoara pe o perioada de 6-10 sedinte, de minimum 30-45 minute, maximum 60 de minute.
Care este eficienta serviciilor de consiliere psihologica?
Succesul unei consilieri consta in posibilitatea clientului de a nu ramane  ancorat sau dependent de consilier, ca urmare a deblocarii capacitatii sale de a-si gestiona si rezolva problema intr-un mod responsabil. Acest lucru presupune ca persoana asistata a invatat sa gaseasca solutii adecvate problemelor sale, sa-si asume consecintele, sa evite repetarea erorilor si, in caz de esec, sa aibe capacitatea de a se remotiva pentru o noua incercare de solutionare a problemelor, utilizandu-si toate disponibilitatile si neasteptand permanenet o noua forma de ajutor. Astfel, clientul invata sa se auto-ajute, acceptandu-si in acelasi timp limitele si solicitand spijin numai atunci cand nu si-l poate oferi singur, cu adevarat.
Esecul muncii de consilier se observa atunci cand clientul stagneaza in reactii de negativism, inertie, lamentativitate, neajutorare si dependenta sau isi agraveaza reactiile dezadaptative ori se ancoreaza in conduite de santaj emotional, comportament protestatar sau revendicativ, perseverand in eroare si autosabotandu-se. Uneori contextual socio-familial sau socio-cultural pot frana sau defavoriza demersul unei consilieri individuale. Lucrul cu familia extinsa sau cu colectivitatea, intr-o maniera sistemica, largeste sansele unei interventii corecte, de success.
INTREBARI SI RASPUNSURI:
Daca nevoile dvs. raman adesea nesatisfacute si simtiti frustrare, nemultumire, blocaj, tristete, neliniste, disconfort sau manie, ati apela la ajutorul cuiva sau nu?
Daca da, la ce va asteptati? …..
Daca nu, la ce va asteptati? …..
Ati alege sa va asiste un profesionist? …..
Daca nu, ce v-ar impiedica s-o faceti? …..

Sursa: www.sper.ro

miercuri, 23 noiembrie 2016

SANATATE MINTALA - Cum sa previi boala Alzheimer și complicațiile sale?


Una dintre problemele fundamentale de sănătate mintală ale vârstei a treia o reprezintă boala funcțională degenerativa din punct de vedere neuronal, împreună cu afecțiunile sale colaterale, cum ar fi depresia și anxietatea. 

Specialiștii, cunoscuți drept psihologi cu formare profesionala în geriatrie, oferă servicii de Psihoterapie în vederea contracararii efectelor negative ale afecțiunilor sufletești și/sau mintale specifice vârstei înaintate. Dincolo de tratarea acestor suferințe,  este foarte importantă partea de prevenție. Aici, specialiștii pot dezvolta politici de prevenție a bolilor degenerative în vederea creșterii calității vieții atât a varstnicilor cat și a îngrijitorilor acestora . 

Cercetări recente indică faptul că ne putem proteja împotriva tulburărilor neuronale degenerative, precum boala Alzheimer, încă de la vârste mai puțin inaintate, încă din perioada adultă . 
Cercetătorii au descoperit o serie de strategii menite să ne ajute în acest sens :
  • Deprinde credința conform căreia tu detii controlul asupra propriei persoane. Constatări ale unui larg studiu realizat pe plan internațional sugerează că acei oameni care, încă din tinerețe, cred că au control sporit asupra sănătății lor fizice și psihice, intr-adevăr se dovedesc a avea o mai bună memorie și o stare mai bună de functionare intelectuala pe măsură ce înaintează în vârstă.  Atunci ând oamenii simt ca au pierdut controlul asupra propriei persoane, au tendința de a fi anxioși și stresați.  Acest lucru îi afectează din punct de vedere al performanței personale.
  • Antrenează-ți creierul permanent. Studiile de specialitate arată o legătură clară între o educație superioara și o bună funcționare cognitivă. Totul se explică prin prisma faptului că oamenii cu educație superioară sunt mai predispuși spre a găsi modalități de rezolvare a problemelor cognitive întâmpinate. Este important de menționat că aceleași studii au arătat că cei care nu au studii superioare pot face exerciții de stimulare mentală precum cititul, participarea la cursuri, cântarea la instrumente muzicale sau jucarea unor activități de societate. 
  • Fă exerciții fizice. Studii realizate pe animale au relevat că exersarea fizică generează noi conexiuni muzicale. De asemenea, există studii realizate pe oameni, care confirma această constatare cu mențiunea că aceste conexiuni se realizează într-o zona a creierului responsabilă cu declinul mnezic specific înaintării în vârstă.
Sursa: www.apa.org 

sâmbătă, 19 noiembrie 2016

Stresul profesional, un inamic periculos! "Găsește un job care îți place și nu vei mai munci nicio zi din viață!"


Din păcate, trăim niște timpuri de insecuritate economică, ceea ce afectează indiscutabil și siguranța locului de muncă. Statisticile arată faptul că mase largi de oameni din întreaga lume și-au pierdut serviciul în ultimii ani. De asemenea, alte milioane de persoane au fost reconvertite profesional în cadrul organizațiilor în care își desfășurau activitatea. Inevitabil, pe fondul acestei incertitudini, apar întrebări frecvente, aproape obsesive, legate de siguranța jobului deținut. Toate acestea pun o presiune crescută pe omul aflat în câmpul muncii, care are sentimentul că trebuie să lucreze din greu și să facă ore suplimentare pentru a evita riscul de a fi disponibilizat.  




Pierderea jobului, o experiență devastatoare 
Pierderea locului de muncă poate fi o experienta devastatoare, punând "somerul" intr-o situație de risc în ceea ce privește sănătatea sa mintală, mariajul, anxietatea, depresia și chiar și suicidul. De ce ? Pentru că pierderea jobului afectează toate palierele vieții,  de la ora trezitului dimineata la oamenii cu care interacționezi pe parcursul zilei sau nivelul de trai. Pana ce perioada de acomodare sau de tranziție către normalitate sau catre atingerea unei stari de echilibru nu se definitivează, stresul resimțit de către individ este cronic.

Neputința, cauza instalării depresiei
Sentimentul de neputință ce acompaniază stresul profesional conduce în timp la instalarea depresiei. Cel mai dificil este faptul că omul ajunge sa nu mai evite situațiile de stres pe principiul că oricum nu poate face nimic , neavând nicio influenta. In general, oamenii se plâng de supraresponsabilizare, lipsă de autoritate, practici judiciare nedrepte și atribuții de serviciu necorespunzătoare.
Angajații pot contracara aceste neajunsuri prin aderarea la sindicate sau alte organizații de profil, prin intermediul unor mișcări sindicale sau prin directa negociere cu superiorii.

Fă ceea ce îți place și nu vei mai munci nicio zi!
Exista o vorba veche: "Găsește un job care îți place și nu vei mai munci nicio zi din viață." Cei mai multi adulți își petrec 25% din viață muncind. In măsura în care îți place ceea ce faci, atunci ești un om norocos. In caz contrar, stresul atribuit serviciului îți va afecta productivitatea și sănătatea mintii și a trupului .
In ciuda considerentelor de ordin economic (salariu, beneficii, pensie, etc.), uneori, consecințele stresului profesional pot fi dramatice .
Mulți oameni merg la un serviciu care nu le place sau pentru care nu au competențele necesare. Însă, mai grav este faptul că acești oameni nu știu ce tip de job li se potrivește, ce anume și unde sa caute.
Deși, este dificil să mergi în căutarea unui nou loc de munca, mai ales în vremurile acestea în care oferta de munca este mai scăzuta în raport cu cererea , mult mai stresant este sa ramai captiv intr-un serviciu care îți displace profund .

Stresul posttraumatic 
Există joburi cu adevărat periculoase, precum cele din armată , poliție , echipe de intervenție , medici....și lista poate continua. Bineînțeles ca există și oameni special pregătiți pentru a practica astfel de meserii. Cu toate acestea, expunerea permanenta la situații de urgenta și risc, determină dereglări de natură posttraumatica precum, coșmaruri, perturbări de somn, frici și somatizari diverse. Este lesne de dedus necesitatea intervenției psihoterapeutice.


marți, 15 noiembrie 2016

Copilul tău a fost victima bullying-ului? Află cum poți preveni/gestiona acest lucru.


Astăzi vorbim despre bullying. Poate ti s-a intamplat sa fii martorul sau poate victima acestui tip de comportament. Îngrijorător este faptul ca acest fenomen a luat amploare, atât în mediul școlar cat și la locul de muncă, inclusiv în mediul online (despre officebullying și cyberbullying vom discuta intr-un alt articol).

Ce este bullying-ul ?
Bullying-ul este un comportament agresiv, prin intermediul căruia un individ provoacă, in mod voit si repetitiv, o suferinta sau un prejudiciu unui alt individ, aflat într-o postura inegala de putere și care se simte incapabil să se apere.
Bullying-ul îmbracă mai multe forme, de la agresiunea fizica la cea verbala, uneori îmbrăcând forme dintre cele mai subtile (de exemplu, excluderea socială ). De regulă , băieții sunt adepții agresiunii fizice, în timp ce fetele prefera nuanțele mai subtile.

Strategii de prevenție / gestionare a bullying-ului
Asociația Americană de Psihologie recomanda următoarele linii de acțiune în abordarea bullying-ului din mediul școlar, prezentate rezumativ mai jos:

1. Pentru PROFESORI 
- Fiți fini observatori ai acestui fenomen atât în sala de curs cat și în afara acesteia (toaletele , coridoarele , curtea scolii , autobuzele scolare , cantina etc.), deoarece acolo se petrec cel mai adesea acest tip de probleme.
In cazul în care constatați asemenea situații, evitați sa confruntați față în față agresorul cu victima, deoarece cea din urmă se va intimida și mai mult, exact ceea ce este de nedorit. Discutați separat cu fiecare și apelați cu încredere la serviciile consilierului școlar. 
- Trasati limite realiste asupra comportamentelor de acest gen. Elevii, părințiI și profesorii trebuie să cunoască faptul că astfel de comportamente sunt interzise și că există consecințe legale. In acest sens, se poate crea un document despre bullying, care să fie semnat de ambele părți. Astfel, gradul de constientizare creste și riscul producerii unor incidente de bullying scade.
- Creati echipe de lucru în demersul stopării acestor agresiuni. O astfel de echipă funcțională poate fi constituită din profesori, responsabili ai scolii, psihologi sau consilieri scolari. In plus, de un mare ajutor pot fi și elevii mai mari, care pot deveni adevărați mentori pentru elevii mai mici, predispuși spre a fi victime ale bullying-ului.

2.Pentru PĂRINȚI 
- Observa la copilul tău semne despre faptul ca ar putea fi victime ale agresiunilor venite din partea colegilor săi , și nu numai. Astfel de semne se concretizează în stări de anxietate și depresie , insomnii, scăderea apetitului , comportamente de ezitare atunci când vine vorba sa meargă la școală , accese de plâns , izolare socială, etc. În măsura în care le identifici, discuta cu copilul despre ceea ce se întâmplă cu el. Este important să culegi cât mai multe informații înainte de a acționa la nivel administrativ. Totodată , evită să îl sfătuiești "sec" sa treacă peste... sau să își facă singur dreptate . 
- Documentează-te împreună cu copilul asupra bullying-ului. In felul acesta, îl poți învăța pe cel mic strategii de coping, cum ar fi detașarea de agresiunile celorlați prin ignorarea acestora sau căutarea ajutorului la anumiți profesori sau prieteni, stabiliți în prealabil.
- Adresează-te reprezentanților scolii la care învață copilul tău și stabilește împreună cu aceștia strategia de intervenție cea mai adecvată în funcție de specificul incidentului.
- Daca te afli în postura părintelui unui copil agresor, fii atent la mediul de acasă. De regulă , copiii imită comportamental adulții care îi înconjoară. Setează acasă niște limite comportamentale în ceea ce privește gradul de agresivitate dezirabil. De asemenea , explică-i copilului tău că orice agresiune atrage după sine și niște consecințe legale , uneori foarte grave. In ultima instanta, preia controlul asupra comportamentului său prin aplicarea de sancțiuni disciplinare. 
In situația în care simți ca lucrurile scapa de sub control, cauta ajutor de specialitate în cadrul unui cabinet de Psihologie / Consiliere psihologică / Psihoterapie . 

vineri, 4 noiembrie 2016

CUPLU: Fericirea in cuplu nu dureaza 2 ani, ci atat timp cat esti dispus/ă sa o intretii. Cum să ai grijă de fericirea relației tale de cuplu?


Este evident că o relație de cuplu sănătoasă este importantă pentru fericirea și starea de bine a partenerilor. O altă evidență ne arată că mai mult de 40% dintre noile mariaje se sfârșesc printr-un divorț. Cu atât mai mult devine mai clar faptul că a dezvolta și menține o relație de cuplu fericită nu este întotdeauna cea mai ușoară misiune.
Vestea bună este că specialiștii au trăsat o serie de pași pentru a avea grijă de fericirea cuplului tău.

Comunicați deschis
Comunicarea este o piesă cheie în menținerea sănătății relație tale de cuplu. Cuplurile fericite își fac timp de fiecare dată pentru a discuta, și nu mă refer aici la temele de discuție cotidiene precum creșterea copilului sau gospodăria. Aici este vorba despre comunicarea pe seama unor teme mai profunde, de suflet, importante pentru fiecare partener .
De asemenea, este important să comunicați inclusiv pe seama subiectelor dificile, cum ar fi problemelepe care le întâmpinați. Păstrarea tăcerii determină apariția resentimentelor. Nu degeaba se spune că de la iubire la ură este doar un pas. Ceea ce este important de știut este că abordarea problemelor trebuie realizată într-o manieră blândă, care să nu îl pună pe celălalt în defensivă .
Cercetătorii americani au descoperit că stilul comunicării este mult mai important decât nivelul de angajament sau evenimentele de viață stresante atunci când vine vorba despre riscul divorțului în cazul cuplurilor fericite.
În opoziție, un stil de comunicare agresiv și furios este legat de o creștere semnificativă a riscului de despărțire .
Este firesc să existe și discuții în contradictoriu, însă anumite conflicte pot fi cu adevărat foarte dăunătoare longevității cuplului. Partenerii care se comportă agresiv și critic la adresa celuilalt, sau care au o atitudine evitantă, sunt mai predispuși spre despărțire decât cei care adoptă o atitudine pro-activă. Exemple de astfel de instrumente constructive în rezolvarea divergentelor de opinie constă în a-l asculta pe celalalt,  a-l înțelege din punctul său de vedere și a aduce și o notă amuzantă situației . 



Păstrează viu interesul
Cred că toți agream faptul că printre atâtea probleme, angajamente și responsabilități, este dificil să te menții concentrat și conectat cu celălalt. Cu toate acestea, merită să depunem efort pentru a menține iubirea isi nteresul în relație.
Studiile indică faptul că acele cupluri care s-au declarat plictisite după un număr de 7 ani de relație, au fost mult mai nefericite în următorii 9 ani.
De exemplu,  unele cupluri obișnuiesc sa iasă serile în oraș. Atenție, însă, la rutină! Specialiștii recomandă evitarea monotoniei prin diversificarea activităților. Uneori puteți cina în oraș, alteori puteți alege un film sau o seară de dans.
Intimitatea reprezintă  o altă componentă critică . Este important ca partenerii să beneficieze de intimitate și de experiențe sexuale în care nevoile lor, atât cele fizice cât și cele emoționale, să fie satisfăcute.
Apariția butonului roșu
Atunci când anumite conflicte devin repetitive în ciuda eforturilor depuse în rezolvarea acestora, este necesară căutarea unui ajutor de specialitate. Psihologul sau consilierul psihologic vă poate ajuta în a vă îmbunătăți comunicarea și în a găsi modalități sănătoase de a depăși problemele.
S-a demonstrat faptul că programele educaționale care predau abilități de comunicare, ascultarea autentică și gestionarea conflictelor, au contribuit semnificativ a reducerea riscului de divorț.

NOUTATI PERSONALITATE: Barbatii si Femeile provin de pe aceeasi PLANETA!

Se spune că femeile și bărbații sunt atât de diferiți încât provin de pe planete diferite : femeile ar proveni de pe planeta Venus și bărbații ar proveni de pe planeta Marte.
Mass-media abundă de astfel de informații, promovând intens această idee, deja inpamantenita. 
Însă, se pare ca lucrurile nu sunt chiar asa cum ni s-au tot sugerat. De curând, a fost realizată o revizuire a unor studii de gen, descoperindu-se că realitatea este puțin altfel. Atunci când vine vorba de personalitate, bărbații și femeile sunt asemanatori. Același lucru se întâmplă și în ceea ce privește abilitatea de a gândi și talentul de leadership.
Intr-adevăr, există o serie de trăsături diferite, dar acestea reflectă așteptări de ordin social, și nu de nivel biologic. Ei bine, astfel de așteptări produc consecințe serioase în viața reală . De exemplu, acei părinți care au credința că fetele sunt mai bune la limba și literatura română decât băieții, pot avea așteptări mai scăzute de la cei din urmă, blocând talentul literar al acestora.

sursa: www.apa.org

PSIHOLOGIA RESURSELOR UMANE: Îți dorești să fii mai eficient la locul de munca? Studiile indică solutia - evitarea multitasking-ului


O treime din timpul tău de adult îl petreci la locul de muncă. Te-ai gândit vreodată că job-ul ales te definește într-o manieră cât se poate de personală?
Uneori, oameni se identifica atât de mult cu locul de muncă, încât momentul retragerii din activitate devine unul dintre cele mai dificile momente din viață. 
Psihologii găsesc ca necesară abordarea problemelor ce pot surveni la locul de muncă, precum compatibilitatea dintre om și job, reducerea stresului profesional, echilibrul intre viata profesionala si viata familiala, motivația personalului și satisfacția în muncă.

Supraresponsabilizarea și costurile sale
Există cercetări care arată faptul că a face mai mult de un lucru în același timp, cu precădere sarcini de lucru  complexe, devine un factor de risc, scazând eficiența și productivitatea în muncă.
Psihologii au constatat că mintea sau creierul uman nu a fost proiectat pentru a face mai multe lucruri complexe în același timp (multitasking).
Exemple covârșitoare ne sunt oferite în domeniul de control aerian sau în domeniul coregrafiei, unde supraîncărcarea mentală a generat adevărate catastrofe.

Experimentele au demonstrat....
De asemenea, există mai multe forme de multitasking, fie desfășurarea a două sarcini simultan și trecerea de la una la cealaltă, fie desfășurarea a două sau mai multe sarcini printr-o jonglarea rapidă între acestea.
Pentru a fi evaluate efectele, au fost realizate o serie de experimente. Prin compararea timpului necesar pentru a duce la bun sfârșit lucrările, psihologii au putut măsura factorul timp. De asemenea, aceștia au evaluat cum anumite aspecte diferite, precum complexitatea sau familiaritatea, afectează în mod suplimentar costul din punct de vedere al timpului. 

Concluzia!
Potrivit cercetărilor efectuate de-a lungul timpului, deși, realizarea mai multor sarcini simultan pare o strategie eficientă,  în realitate, implică timp suplimentar consumat și creșterea riscului de a face greșeli. Acest lucru presupune o scădere a productivității,  fără nici o urmă de îndoială.
Aceste informații sunt de folos celor care sunt interesați în a fi eficienți la locul de muncă. Evitarea multitasking-ului, în special când este vorba de sarcini cu un nivel de complexitate sporit, reprezintă o bună strategie de îmbunătățire a productivității. 

Sursa: www.apa.org

SANATATE EMOTIONALA: Practicarea unui sport atunci cand esti furios poate crește de 3 ori riscul unui atac de cord!

ATENȚIE ! Specialiștii avertizează în privința exersarii fizice pe un fond emoțional intens negativ. Aceștia recomandă oamenilor să înceapă sesiunea de sport având o stare de spirit liniștită.

Aceste informații au reieșit în urma unui studiu internațional, realizat pe scară largă, în cadrul  unui număr de 52 de țări, pe un eșantion reprezentativ de 12.461 persoane care au suferit un prim atac de cord, media vârstei fiind de 58 ani . 
Respondenții la studiu au răspuns la un chestionar care a sondat despre starea lor emoțională și efortul depus înainte de incidentul cu pricina.
În urma analizării răspunsurilor primite, cercetătorii au aflat că emoțiile puternice negative, precum furia, pot declanșa un atac de cord. Același lucru se întâmplă și în cazul exercițiilor fizice de intensitate sporită . Împreună, cei doi factori, sunt și mai periculoși decât luati separat . 
Mai mult, se pare că riscul unui atac de cord este mult mai crescut în intervalul orar 18:00-24:00, fiind independent de alți factori precum, fumatul, presiunea sanguina crescută și obezitatea.

Sportul este sănătos!
Intr-adevăr, exersarea fizică un regularitate reprezintă o metodă eficientă de combatere a stresului, prevenind totodată bolile de inimă. Adevărat este și faptul că un număr prea mic de oameni sunt în formă din acest punct de vedere .
Cu toate acestea, iată că există o corespondență intre efortul fizic sporit realizat pe un fond de furie intensă și creșterea riscului de a face atac de cord.
Dacă privim dincolo de această constatare,  remarcăm conexiunea incredibila între minte și corpul uman.

Preluarea controlului asupra propriilor emotii
Așadar, este important să găsim modalități prin intermediul cărora să ne modificăm reacțiile emoționale și să evităm furia extremă.
Astfel de modalități se pot concretiza în ieșirea din  situația de stres în care ne aflăm, in modificarea percepției asupra problemei care ne streseaza, in exprimarea sentimentelor negative și în căutarea sprijinului din partea altor persoane.

Sursa: www.apa.org