marți, 15 noiembrie 2016

Copilul tău a fost victima bullying-ului? Află cum poți preveni/gestiona acest lucru.


Astăzi vorbim despre bullying. Poate ti s-a intamplat sa fii martorul sau poate victima acestui tip de comportament. Îngrijorător este faptul ca acest fenomen a luat amploare, atât în mediul școlar cat și la locul de muncă, inclusiv în mediul online (despre officebullying și cyberbullying vom discuta intr-un alt articol).

Ce este bullying-ul ?
Bullying-ul este un comportament agresiv, prin intermediul căruia un individ provoacă, in mod voit si repetitiv, o suferinta sau un prejudiciu unui alt individ, aflat într-o postura inegala de putere și care se simte incapabil să se apere.
Bullying-ul îmbracă mai multe forme, de la agresiunea fizica la cea verbala, uneori îmbrăcând forme dintre cele mai subtile (de exemplu, excluderea socială ). De regulă , băieții sunt adepții agresiunii fizice, în timp ce fetele prefera nuanțele mai subtile.

Strategii de prevenție / gestionare a bullying-ului
Asociația Americană de Psihologie recomanda următoarele linii de acțiune în abordarea bullying-ului din mediul școlar, prezentate rezumativ mai jos:

1. Pentru PROFESORI 
- Fiți fini observatori ai acestui fenomen atât în sala de curs cat și în afara acesteia (toaletele , coridoarele , curtea scolii , autobuzele scolare , cantina etc.), deoarece acolo se petrec cel mai adesea acest tip de probleme.
In cazul în care constatați asemenea situații, evitați sa confruntați față în față agresorul cu victima, deoarece cea din urmă se va intimida și mai mult, exact ceea ce este de nedorit. Discutați separat cu fiecare și apelați cu încredere la serviciile consilierului școlar. 
- Trasati limite realiste asupra comportamentelor de acest gen. Elevii, părințiI și profesorii trebuie să cunoască faptul că astfel de comportamente sunt interzise și că există consecințe legale. In acest sens, se poate crea un document despre bullying, care să fie semnat de ambele părți. Astfel, gradul de constientizare creste și riscul producerii unor incidente de bullying scade.
- Creati echipe de lucru în demersul stopării acestor agresiuni. O astfel de echipă funcțională poate fi constituită din profesori, responsabili ai scolii, psihologi sau consilieri scolari. In plus, de un mare ajutor pot fi și elevii mai mari, care pot deveni adevărați mentori pentru elevii mai mici, predispuși spre a fi victime ale bullying-ului.

2.Pentru PĂRINȚI 
- Observa la copilul tău semne despre faptul ca ar putea fi victime ale agresiunilor venite din partea colegilor săi , și nu numai. Astfel de semne se concretizează în stări de anxietate și depresie , insomnii, scăderea apetitului , comportamente de ezitare atunci când vine vorba sa meargă la școală , accese de plâns , izolare socială, etc. În măsura în care le identifici, discuta cu copilul despre ceea ce se întâmplă cu el. Este important să culegi cât mai multe informații înainte de a acționa la nivel administrativ. Totodată , evită să îl sfătuiești "sec" sa treacă peste... sau să își facă singur dreptate . 
- Documentează-te împreună cu copilul asupra bullying-ului. In felul acesta, îl poți învăța pe cel mic strategii de coping, cum ar fi detașarea de agresiunile celorlați prin ignorarea acestora sau căutarea ajutorului la anumiți profesori sau prieteni, stabiliți în prealabil.
- Adresează-te reprezentanților scolii la care învață copilul tău și stabilește împreună cu aceștia strategia de intervenție cea mai adecvată în funcție de specificul incidentului.
- Daca te afli în postura părintelui unui copil agresor, fii atent la mediul de acasă. De regulă , copiii imită comportamental adulții care îi înconjoară. Setează acasă niște limite comportamentale în ceea ce privește gradul de agresivitate dezirabil. De asemenea , explică-i copilului tău că orice agresiune atrage după sine și niște consecințe legale , uneori foarte grave. In ultima instanta, preia controlul asupra comportamentului său prin aplicarea de sancțiuni disciplinare. 
In situația în care simți ca lucrurile scapa de sub control, cauta ajutor de specialitate în cadrul unui cabinet de Psihologie / Consiliere psihologică / Psihoterapie . 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Te invit să îți exprimi opinia referitoare la articolul citit prin postarea unui comentariu aici.