vineri, 4 noiembrie 2016

CUPLU: Fericirea in cuplu nu dureaza 2 ani, ci atat timp cat esti dispus/ă sa o intretii. Cum să ai grijă de fericirea relației tale de cuplu?


Este evident că o relație de cuplu sănătoasă este importantă pentru fericirea și starea de bine a partenerilor. O altă evidență ne arată că mai mult de 40% dintre noile mariaje se sfârșesc printr-un divorț. Cu atât mai mult devine mai clar faptul că a dezvolta și menține o relație de cuplu fericită nu este întotdeauna cea mai ușoară misiune.
Vestea bună este că specialiștii au trăsat o serie de pași pentru a avea grijă de fericirea cuplului tău.

Comunicați deschis
Comunicarea este o piesă cheie în menținerea sănătății relație tale de cuplu. Cuplurile fericite își fac timp de fiecare dată pentru a discuta, și nu mă refer aici la temele de discuție cotidiene precum creșterea copilului sau gospodăria. Aici este vorba despre comunicarea pe seama unor teme mai profunde, de suflet, importante pentru fiecare partener .
De asemenea, este important să comunicați inclusiv pe seama subiectelor dificile, cum ar fi problemelepe care le întâmpinați. Păstrarea tăcerii determină apariția resentimentelor. Nu degeaba se spune că de la iubire la ură este doar un pas. Ceea ce este important de știut este că abordarea problemelor trebuie realizată într-o manieră blândă, care să nu îl pună pe celălalt în defensivă .
Cercetătorii americani au descoperit că stilul comunicării este mult mai important decât nivelul de angajament sau evenimentele de viață stresante atunci când vine vorba despre riscul divorțului în cazul cuplurilor fericite.
În opoziție, un stil de comunicare agresiv și furios este legat de o creștere semnificativă a riscului de despărțire .
Este firesc să existe și discuții în contradictoriu, însă anumite conflicte pot fi cu adevărat foarte dăunătoare longevității cuplului. Partenerii care se comportă agresiv și critic la adresa celuilalt, sau care au o atitudine evitantă, sunt mai predispuși spre despărțire decât cei care adoptă o atitudine pro-activă. Exemple de astfel de instrumente constructive în rezolvarea divergentelor de opinie constă în a-l asculta pe celalalt,  a-l înțelege din punctul său de vedere și a aduce și o notă amuzantă situației . 



Păstrează viu interesul
Cred că toți agream faptul că printre atâtea probleme, angajamente și responsabilități, este dificil să te menții concentrat și conectat cu celălalt. Cu toate acestea, merită să depunem efort pentru a menține iubirea isi nteresul în relație.
Studiile indică faptul că acele cupluri care s-au declarat plictisite după un număr de 7 ani de relație, au fost mult mai nefericite în următorii 9 ani.
De exemplu,  unele cupluri obișnuiesc sa iasă serile în oraș. Atenție, însă, la rutină! Specialiștii recomandă evitarea monotoniei prin diversificarea activităților. Uneori puteți cina în oraș, alteori puteți alege un film sau o seară de dans.
Intimitatea reprezintă  o altă componentă critică . Este important ca partenerii să beneficieze de intimitate și de experiențe sexuale în care nevoile lor, atât cele fizice cât și cele emoționale, să fie satisfăcute.
Apariția butonului roșu
Atunci când anumite conflicte devin repetitive în ciuda eforturilor depuse în rezolvarea acestora, este necesară căutarea unui ajutor de specialitate. Psihologul sau consilierul psihologic vă poate ajuta în a vă îmbunătăți comunicarea și în a găsi modalități sănătoase de a depăși problemele.
S-a demonstrat faptul că programele educaționale care predau abilități de comunicare, ascultarea autentică și gestionarea conflictelor, au contribuit semnificativ a reducerea riscului de divorț.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Te invit să îți exprimi opinia referitoare la articolul citit prin postarea unui comentariu aici.