miercuri, 23 noiembrie 2016

SANATATE MINTALA - Cum sa previi boala Alzheimer și complicațiile sale?


Una dintre problemele fundamentale de sănătate mintală ale vârstei a treia o reprezintă boala funcțională degenerativa din punct de vedere neuronal, împreună cu afecțiunile sale colaterale, cum ar fi depresia și anxietatea. 

Specialiștii, cunoscuți drept psihologi cu formare profesionala în geriatrie, oferă servicii de Psihoterapie în vederea contracararii efectelor negative ale afecțiunilor sufletești și/sau mintale specifice vârstei înaintate. Dincolo de tratarea acestor suferințe,  este foarte importantă partea de prevenție. Aici, specialiștii pot dezvolta politici de prevenție a bolilor degenerative în vederea creșterii calității vieții atât a varstnicilor cat și a îngrijitorilor acestora . 

Cercetări recente indică faptul că ne putem proteja împotriva tulburărilor neuronale degenerative, precum boala Alzheimer, încă de la vârste mai puțin inaintate, încă din perioada adultă . 
Cercetătorii au descoperit o serie de strategii menite să ne ajute în acest sens :
  • Deprinde credința conform căreia tu detii controlul asupra propriei persoane. Constatări ale unui larg studiu realizat pe plan internațional sugerează că acei oameni care, încă din tinerețe, cred că au control sporit asupra sănătății lor fizice și psihice, intr-adevăr se dovedesc a avea o mai bună memorie și o stare mai bună de functionare intelectuala pe măsură ce înaintează în vârstă.  Atunci ând oamenii simt ca au pierdut controlul asupra propriei persoane, au tendința de a fi anxioși și stresați.  Acest lucru îi afectează din punct de vedere al performanței personale.
  • Antrenează-ți creierul permanent. Studiile de specialitate arată o legătură clară între o educație superioara și o bună funcționare cognitivă. Totul se explică prin prisma faptului că oamenii cu educație superioară sunt mai predispuși spre a găsi modalități de rezolvare a problemelor cognitive întâmpinate. Este important de menționat că aceleași studii au arătat că cei care nu au studii superioare pot face exerciții de stimulare mentală precum cititul, participarea la cursuri, cântarea la instrumente muzicale sau jucarea unor activități de societate. 
  • Fă exerciții fizice. Studii realizate pe animale au relevat că exersarea fizică generează noi conexiuni muzicale. De asemenea, există studii realizate pe oameni, care confirma această constatare cu mențiunea că aceste conexiuni se realizează într-o zona a creierului responsabilă cu declinul mnezic specific înaintării în vârstă.
Sursa: www.apa.org 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Te invit să îți exprimi opinia referitoare la articolul citit prin postarea unui comentariu aici.