duminică, 27 noiembrie 2016

CONSILIEREA PSIHOLOGICĂ: Întrebări și Răspunsuri





Maratonul desfasurat zilnic in vietile noastre atrage după sine creșterea stresului cotidian (economic, socio-familial, profesional, politic, ecologic, religios ), ceea ce conduce la o confruntare permanenta cu o diversitate de probleme. Indiferent de varsta, profesie, cultura, etnie, ideologie sau religie, oamenii traverseaza perioade cu risc dezadaptativ mai mic sau mai mare. Ceea ce inseamna ca avem nevoie cu totii de ajutor specializat pentru a putea depasi obstacolele diverse care apar in calea dezvoltarii noastre, a relationarii cu semenii, in lupta continua pentru supravietuire si de integrare a traumelor. Un astfel de ajutor specializat il reprezinta consilierea psihologica.
Ce este consilierea psihologica?
Consilierea psihologica este o activitate psihologica profesionista centrata pe relatia de ajutor in situatiile de criza personala sau colectiva, de impas existential iminent, de dificultate in adaptare, relationare si integrare sociala.
Ce nu este consilierea psihologica?
Consilierea psihologica nu este o modalitate de sfatuire expertala, ci mai degraba o modalitate prin care se exploreaza “impreuna” elementele cheie care explica, bolcheaza sau pot debloca solutiile unei probleme sau pot deznoda anumite puncte nodale in procesul de “dezlegare” al unui scenariu de viata personal sau familial disfunctional.
Cui se adreseaza?
Consilierea psihologica se adreseaza persoanelor care se confrunta cu blocarea capacitatilor uzuale de a face fata provocarilor vietii, ca si problemelor survenite in educarea si dezvoltarea lor. De asemenea, este necesara in situatii de impas existential, pierderi si traume, suferinta psihica si somatica in contextual anumitor maladii, interventii chirurgicale, accidente etc. Clientii pot fi indivizi, cupluri si familii sau grupuri, organizatii si colectivitati.
Care este scopul acesteia?
In munca de consiliere psihologica scopul este sprijinirea clientilor in a-si rezolva problemele prin resurse proprii, prin modificarea atitudinilor, conceptiilor si comportamentelor manifestate in contexte existentiale de viata. Foarte importante sunt autoacceptarea prin explorarea de sine, constientizare si schimbare a perspectivei evaluative asupra problemelor de viata, cat si modificarea realista si pozitivarea imaginii de sine. Astfel, consilierul are rolul de a-l oglindi pe client in contextual situatiei cu care se confrunta si de a-l ajuta sa-si constientizeze propriile nevoi, asteptari si posibilitati de a face fata sau de a rezolva si depasi problemele personale, fara a-i sugera propriile explicatii.
Care sunt tipurile de consiliere psihologica?
Tipurile de consiliere psihologica sunt:
  • Consilierea personala, de cuplu si de familie;
  • Consilierea vocationala sau educationala:
  • Consilierea organizationala si de grup;
Unde si cum se desfasoara?
Consilierea psihologica se poate desfasura individual, in cadrul cabinetului profesionist, cat si in grup, intr-un cadru adecvat si oficial, bine organizat – spatiul terapeutic sau lucrativ.
Care este durata interventiei?
Consilierea psihologica se desfasoara pe o perioada de 6-10 sedinte, de minimum 30-45 minute, maximum 60 de minute.
Care este eficienta serviciilor de consiliere psihologica?
Succesul unei consilieri consta in posibilitatea clientului de a nu ramane  ancorat sau dependent de consilier, ca urmare a deblocarii capacitatii sale de a-si gestiona si rezolva problema intr-un mod responsabil. Acest lucru presupune ca persoana asistata a invatat sa gaseasca solutii adecvate problemelor sale, sa-si asume consecintele, sa evite repetarea erorilor si, in caz de esec, sa aibe capacitatea de a se remotiva pentru o noua incercare de solutionare a problemelor, utilizandu-si toate disponibilitatile si neasteptand permanenet o noua forma de ajutor. Astfel, clientul invata sa se auto-ajute, acceptandu-si in acelasi timp limitele si solicitand spijin numai atunci cand nu si-l poate oferi singur, cu adevarat.
Esecul muncii de consilier se observa atunci cand clientul stagneaza in reactii de negativism, inertie, lamentativitate, neajutorare si dependenta sau isi agraveaza reactiile dezadaptative ori se ancoreaza in conduite de santaj emotional, comportament protestatar sau revendicativ, perseverand in eroare si autosabotandu-se. Uneori contextual socio-familial sau socio-cultural pot frana sau defavoriza demersul unei consilieri individuale. Lucrul cu familia extinsa sau cu colectivitatea, intr-o maniera sistemica, largeste sansele unei interventii corecte, de success.
INTREBARI SI RASPUNSURI:
Daca nevoile dvs. raman adesea nesatisfacute si simtiti frustrare, nemultumire, blocaj, tristete, neliniste, disconfort sau manie, ati apela la ajutorul cuiva sau nu?
Daca da, la ce va asteptati? …..
Daca nu, la ce va asteptati? …..
Ati alege sa va asiste un profesionist? …..
Daca nu, ce v-ar impiedica s-o faceti? …..

Sursa: www.sper.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Te invit să îți exprimi opinia referitoare la articolul citit prin postarea unui comentariu aici.