marți, 24 octombrie 2017

Sindromul nemulțumirii generalizate

Oricât de mult ne-am dori, viața nu este un basm magic în care personajele reușesc cu măiestrie să învingă toate forțele răului, moment ce reprezintă începutul unei fericiri depline. În realitate, viața este presărată cu momente bune și mai puțin bune deopotrivă, provocările nu se termină niciodată, problemele sunt iminente asemenea și soluțiile acestora.
Care ar putea fi magia unei vieți reale? Simplu! Magia constă în existența provocărilor de tot felul și în lipsa monotoniei. Magia constă în faptul că însăși viața te provoacă continuu să te dezvolți, să devii mai bun și mai matur. Magia constă în faptul că oricât de mult te-ai strădui, în această viață nu ai cum să te plictisești. Întotdeauna vei avea parte de personaje noi, mai mult sau mai puțin provocatoare, de contexte noi, unele mai blânde, altele mai aspre, de probleme noi, mai simple sau mai dificile, etc.
Există însă și reversul medaliei! Știrbirea magiei vieții prin adoptarea unei atitudini posace, individualiste și lipsite de orice urmă de satisfacție. Aceștia sunt veșnicii nemulțumiți de lume, de ei înșiși, de viață, în general. Dintr-un astfel de tablou, lipsesc culorile și suplețea cromatică.
Este dificil de relaționat cu cei nemulțumiți. Orice ai face, nu va fi văzut cu ochi buni. Orice ai spune, va fi nepotrivit. Orice ai intenționa, va avea un final prost din punctul lor de vedere. Întotdeauna, ei se percep ca fiind victime iar ceilalți sunt doar niste hărțuitori. Întotdeauna răspunderea este în altă parte, numai în poarta lor NU.
Dacă stăm și ne gândim puțin, o astfel de persoană este nefericită prin excelență. Sindromul nemulțumirii generalizate se poate înscrie cu succes în tabloul simptomatic al altor afecțiuni sufletești precum depresia și chiar paranoia.
Ce poți face? Detașare de acest tablou gri și focalizarea atenției asupra magiei vieții. Stați liniștiți! Nu vă veți plictisi! Viața este o provocare continuă!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Te invit să îți exprimi opinia referitoare la articolul citit prin postarea unui comentariu aici.