Nu toți oamenii se exprimă la fel. Istoria personală a fiecăruia, reziliența psihologică, contextul socio-cultural de care aparținem reprezintă doar câteva dintre criteriile care ne diferențiază. Așa se face că, ceea ce pe unii îi scoate din minți, pe alții îi poate lăsa indiferenți. Dacă un șofer simte că înnebunește zi de zi în traficul aglomerat, un altul poate privi timpul petrecut în trafic ca un răgaz de meditație/studiu sau de ascultare a muzicii preferate.
Portretul furiosului este acela al unui om hipersensibil la critică, temperamental și care are un set de credințe iraționale despre viață și lume în general. Tot ceea ce îi nemulțumește merită pedepsit, întrucât așa este corect. Comportamentul omului furios este asemănător celui al unui agent federal din penitenciare. Spiritul de justițiar îl determină să atribuie sentințe de condamnare imaginare oamenilor care le greșesc într-un fel sau altul.
Managementul furiei nu înseamnă reprimarea acesteia, ci descărcarea ei într-un mod sănătos atât pentru cel furios, cât şi pentru cei din jur. Atunci când ești furios de o viață, o astfel de schimbare nu se realizează peste noapte. Un întreg proces de restructurare cognitivă este necesar. Gândurile vechi au nevoie de o resetare, exact așa cum a-ți reseta softul unui computer. De asemenea, de mare ajutor este și învățarea umor tehnici de relaxare.
Cred că suntem de acord cu toții asupra faptului că o persoană furioasă nu inspiră neapărat putere. Autocontrolul este cel care inspiră, în definitiv, încredere. Studii de specialitate susțin faptul că în măsura în care ne dorim îmbunătățirea calității vieții noastre pe toate planurile, trebuie să lucrăm în zona controlului de sine. Succesul unei astfel de inițiative se va oglindi în nivelul dumneavoastră de putere, o adevărată sursă de inspirație pentru ceilalți. Îmbunătățirea capacității de autocontrol nu este o treabă ușoară, dar, nici imposibilă. Creierul uman are nevoie de exercițiu pentru a-și îmbogăți resursele strategice de gestionare a diferitelor situații dificile din viață, precum și de a-și consolida ceea ce deja a dezvoltat la nivel de tehnică de autocontrol.
Pentru a înțelege mai bine cum funcționează acest proces de dezvoltare, gândiți-vă puțin la modul în care vă puteți tonifia corpul și vă puteți crește masa musculară. Un antrenament regulat și o atenție deosebită acordată meniului dumneavoastră de zi cu zi, ar trebui să vă conducă spre rezultatele dorite. În același mod, funcționează și antrenamentul minții noastre. Este necesar să conștientizăm care sunt „hibele noastre comportamentale”, să decidem nevoia de schimbare și să acționăm sistematic în acest sens. Cu cât suntem mai conștiincioși și mai perseverenți, cu atât suntem mai aproape de a ne recăpăta controlul propriilor impulsuri. Nu vă imaginați că vă veți transforma într-un soi de om de fier. Nici gând! Vor mai fi situații în care vă veți înfuria și vă veți pierde cumpătul. Însă, aceste momente vor fi din ce în ce mai rare.
De regulă, urmările unui comportament furios nu sunt dintre cele mai plăcute. Prețul plătit poate fi unul uriaș, în funcție de cât de mari sunt pagubele generate. Vă veți da seama rapid de ce nu este bine să vă lăsați pradă furiei. În loc să vă descărcați nervii pe cel sau cea care s-a interpus stării dumneavoastră „zen”, într-o zi liniștită de weekend, mai bine ați regândi problema, calculând beneficiile și costurile furiei descărcate necontrolat.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Te invit să îți exprimi opinia referitoare la articolul citit prin postarea unui comentariu aici.