sâmbătă, 30 decembrie 2017

Suntem mai mult decat suma emoțiilor și gândurilor noastre!


Orice s-ar întâmpla, încercați să vă amintiți că sunteți mai mult decât suma gândurilor și emoțiilor dumneavoastră. Ființa umană nu se rezumă la tot ceea ce credeți că vă definește în prezent, un cumul de roluri bine stabilite (fiu, fiică, soră, frate, soț, soție, părinte, statut profesional, prieten (ă), coleg (ă), etc.), prezența fiindu-vă cu mult mai vastă. Sinele este cu mult mai profund decât Ego-ul conștient. Pentru a-l accesa este nevoie să fiți cât mai mult prezenți în viața dumneavoastră. A fi prezent înseamnă a fi conștient că ceea ce simțiți și gândiți reprezintă doar o mică parte din ceea ce sunteți cu adevărat. Dincolo de Ego se află Ființa. Odată ce deveniți conștienți de acest lucru, vă veți amplifica forța interioară pentru că a avut loc ceea ce se numește extinderea Conștiinței. Practic, interiorul dumneavoastră se transformă într-un tărâm mult mai bogat. Din moment ce bogăția sufletească se multiplică, nicio problemă întâmpinată nu va avea suficientă forță pentru a vă răpune.
Ori de câte ori simțiți că lumea stă să se dărâme, opriți-vă măcar pentru o clipă din orice faceți, închideți ochii și respirați adânc. Un astfel de moment vă va ajuta să vă conectați la puterea  interioară de care dispuneți. Mai mult, vă va aminti că nu sunteți unul și același lucru cu problema. Astfel, externalizând ceea ce vă deranjează, perspectiva asupra problemei va fi una mai detașată. Dintr-un astfel de unghi, și soluțiilor le va fi mai ușor să apară în planul Conștiinței dumneavoastră.
Având înțelepciunea de a nu vă identifica cu problemele cu care vă confruntați, drumul în viață, deși pe alocuri sinuos sau dificil de străbătut, îl veți parcurge mereu pe propriile picioare și cu capul sus. O astfel de atitudine invincibilă în fața vicisitudinilor vieții  va reprezenta sursă de inspirație pentru mulți dintre semenii de rând. Cultivați un model pozitiv de rezistență la tot ceea ce poate fi catalogat ca factori de stres. Fiți prezent în viața dumneavoastră.  Alegeți conștient să trăiți frumos. Luați decizii sănătoase care să genereze efecte benefice asupra dumneavoastră și a celor dragi, și nu numai.

duminică, 10 decembrie 2017

Ma simt bine cu mine însumi!? Intimitatea, antidotul perfect împotriva stresului


Indiferent de structura de personalitate clădită de fiecare persoană în parte, fiecare dintre noi este delimitat asemenea teritoriului unei țări. Atât eu cât și dumneavoastră deținem un spațiu personal, care nu se rezumă doar la spațiul fizic, ci include și partea imaterială a existenței umane, și anume spațiul spiritual. Având ca și perimetru de existență un spațiu propriu, putem să ne retragem oricând „aici”, să fim noi împreună cu noi înșine, cu gândurile și trăirile noastre, sau putem să ne protejăm ori de câte ori ne simțim amenințați de ceilalți. Ori fără această posibilitate de a ne conecta la Sinele propriu, de a rămâne în tăcere pentru a asculta și înțelege  liniștea, de a ne sustrage tumultului cotidian, măcar din când în când, cu siguranță că sănătatea noastră mintală și emoțională ar avea de suferit. A alege să fiți  mereu în acțiune, prins fără pauză  în vâltoarea agitației sociale, este ca și cum ați  alege să vă despărțiți de propria persoană sau să vă abandonați uitării de sine. Iar a vă abandona sinele într-o lume tot mai pragmatică și materialistă înseamnă alienare spirituală.
Fără existența acestui spațiu personal, posibil ca noțiunea de „intimitate” să nu se regăsească în niciun dicționar explicativ, indiferent de țara de apartenență. Intimitatea presupune exact crearea propriului spațiu, în care să vă regăsiți pe dumneavoastră înșivă în mod autentic și lipsit de orice mască. A fi în acceptare și armonie cu propria persoană reprezintă premisa fundamentală a unei stări de spirit echilibrate. Mai mult decât atât, o bună coabitare a omului cu Sinele său, înseamnă inclusiv sporirea șanselor de dezvoltare a unei bune intimități cu ceilalți oameni, dragi sufletului, fie ca vorbim despre parteneri de cuplu, membrii familiei, prieteni sau colegi.
Am văzut că intimitatea presupune a avea încredere în propria persoană, fapt care va conduce și la dezvoltarea unui sentiment de încredere în ceilalți și la deschiderea sufletului astfel încât să vă puteți dezbrăca într-o bună zi de orice mască sau armură menită să vă protejeze și a vă lăsa în grija celor intimi fără să vă fie teamă că acesta ar putea profita de slăbiciunile dumneavoastră. Totuși, există cazuri în care intimitatea declanșează neliniște, anxietate, sentimente de rușine, dorințe de îndepărtare sau de evitare a celorlalți.



marți, 5 decembrie 2017

Cât de mult iubesc oamenii de fapt? Despre iubirea necondiționată...


Atunci când pășim pe această lume, inima ne este în totalitate deschisă către tot ceea ce ne parvine din mediul exterior. Avem o capacitate extraordinară de a iubi și de a ne lăsa iubiți, mai marii maeștrii spirituali ai lumii relevând în repetate rânduri faptul că sensul existenței noastre pe acest Pământ constă în învățarea lecției Iubirii Necondiționate.
Ce este iubirea?
Uneori, iubirea este pură și inocentă, alteori este pasională și fulgerătoare. Uneori aceeași iubire poate fi blândă, alteori agresivă. Uneori simțim că iubirea ne face bine, alteori simțim că dimpotrivă ne face rău. Uneori iubirea poate fi constructivă, alteori nu.
Multor oameni le este teamă de iubire pentru că le este teamă de suferință. Cu alte cuvinte, „Mă tem de iubire pentru că mă tem de o eventuală suferință, așa cum s-a mai întâmplat.” Fantomele trecutului au prostul obicei de a reveni adesea pentru a reaminti și reactiva durerea trăită în anumite momente / situații / evenimente / relații. Puterea trecutului are o intensitate pe măsura capacității noastre de depășire a suferințelor trăite cândva. Cu cât am reușit să înțelegem mai bine experiențele  petrecute cândva, cu atât suntem mai înclinați spre a ierta greșelile de altădată. Cu cât suntem mai detașați de trecut, cu atât suntem mai prezenți în viața noastră. Cu cât suntem mai prezenți în propria existență, cu atât suntem predispuși către trăirea fiecărei clipe fără a fi bântuiți de emoții, sentimente și gânduri din trecut. Eliberați de trecutul nostru, avem minunata șansă de a ne trăi viața cu deschidere și autenticitate, de fiecare dată la timpul prezent, singurul timp care se transpune în ceea ce noi denumim realitate.
Așa cum trecutul nu există, nici timpul viitor nu există. Proiectarea unor scenarii de durere și suferință se dovedește a fi de cele mai multe ori un exercițiu de imaginație bogată. De asemenea, asocierea termenului de Iubire cu cel de Suferință este una total neinspirată întrucât nimeni de pe această planetă nu suferă atunci când iubește ci atunci când încetează a iubi. Exact această ruptură în fluxul natural al iubirii  cauzează „sângerarea „.
Dacă ar fi să facem o  scurtă analiză a iubirii ce ia naștere între un bărbat și o femeie, se spune că în dragoste și în război este permis orice. Mai mult, parafrazând numeroase replici de film, "De la iubire la ură nu este decât un singur pas...". Ceea ce este adevărat! Orice investiție emoțională pozitivă se poate transforma într-una negativă. Același lucru se poate întâmpla și în cazul sentimentelor negative. Iubirea ascunde în spate Ura. Ura ascunde în spate Iubirea. Cele două sentimente par a avea o înțelegere. Când unul intră în prim plan, celălalt se retrage în culise. Și invers!
Știți metafora „peștelui”? Oamenii spun adesea că iubesc peștele. De fapt, ei iubesc să mănânce pește. Pentru a fi savurat, evident că peștele este pescuit, omorât și, ulterior gătit. Practic, peștelui i se produce un rău, i se curmează lina sa existență în apele pământului. Vedeți cum oamenii care spun că iubesc peștele, se iubesc de fapt pe ei înșiși, întrucât își satisfac o nevoie sau o plăcere culinară, sacrificând bieții pești?
La fel se întâmplă lucrurile și în cazul relațiilor interumane. Oamenii spun că se iubesc, spun că nu pot trăi unii fără alții, ajung să fie dependenți 100%, când realitatea este cu totul alta. Oamenii se iubesc pe ei înșiși. Iubirea pentru celălalt vine ca o reflexie a îndeplinirii de către celălalt ale unor nevoi personale. Aceasta este un soi de condiționare. „Te iubesc” doar dacă îmi satisfaci nevoile. În caz contrar, iubirea se preschimba în opusul ei. Întrebarea este „Să fie aceasta iubire?” Privind superficial, poate că ați fi tentați să răspundeți afirmativ. Însă, dacă am privi mai în profunzime, am descoperi faptul că iubirea adevărată nu are nicio legătură cu condiționarea de orice tip. Iubirea adevărată se dăruiește necondiționat, fără presiuni și contabilizări inutile. Puterea iubirii necondiționate este nemărginită. Să oferi fără a cere nimic la schimb, ci doar pentru a-l face pe celălalt fericit, reprezintă însăși sursa de fericire și împlinire umană. Aceasta este adevărata noastră natură, cea a iubirii necondiționate. Aceasta este adevărata noastră putere.

miercuri, 22 noiembrie 2017

Nu ne plac conflictele! Oare le putem evita?


Conflictele sunt inevitabile, motiv pentru care evitarea sau ignorarea acestora reprezintă o greșeală. Fie că ne place sau nu, fie că vrem sau nu, suntem înconjurați  de conflicte, ne transformam în urma acțiunii lor. Mai mult, conflictul este uman, făcând parte din viața noastră de zi cu zi .
Din păcate, cei mai mulți oameni identifică conflictul cu ceva rău, distructiv, neînțelegând aspectele constructive ale conflictelor. Din acest motiv rezolvarea conflictelor care apar se face restrictiv, de cele mai multe ori violent și agresiv. Managementul conflictelor trebuie să dezvolte aptitudini și deprinderi oamenilor pentru a găsi rapid soluții de rezolvare a conflictelor.
În momentul conștientizării unui conflict, individul încearcă să scape de starea neplăcută asociată acestuia. Deoarece oamenii percep conflictul ca pe ceva rău, dăunător, în momentul producerii trăirile asociate sunt negative și distructive.
Conflictul îmbracă diferite forme: de la agresiuni simbolice dure – înjurături, folosirea unui limbaj suburban, certuri, scandaluri pana la agresiunea fizică – lovirea, bătaia, maltratarea, agresarea sexuală,etc. Violenta este un semn indubitabil al crizei, întrucât cearta se înfierbântă, iar oamenii întrec măsura și se lasă dominați de sentimente. În timpul crizelor, comportamentul normal “zboară pe fereastră”. Se plănuiesc și uneori se săvârșesc acte necugetate. 
Deoarece orice mediu, de la cel personal la cel profesional,  reunește în grupuri indivizi cu personalități, mentalități, educație, sisteme de valori și comportamente diferite, menținerea unui echilibru perfect, a unei ordini absolute este un lucru iluzoriu . Natura umana are o asemenea structura încât tolerează anumite acte care se abat de la ordinea stabilită.
Mai mult decât atât, anumite stări afective ale individului ca: neliniștea, ostilitatea, agresiunea, răutatea, etc sunt văzute ca rupturi ale unui continuu existențial foarte importante pentru evoluția ființei umane. Conflictul, perceput ca ciocnire, ruptură, luptă face parte din arsenalul psihicului uman. Interesul propriu, care determină comportamentul fiecărei persoane, face ca aceasta să reacționeze în funcție de trebuințe și motivații personale. Pentru a le rezolva, oamenii intră în relații, uneori încordate, cu alții. Conflictul vizează tocmai această dispută de interese diferite care intră în joc. El este o cale de a satisface trebuințele.
Uneori, deosebirile de opinii, puncte de vedere, interese, valori sau concepții pot conduce la conflicte. Conflictul este, de regulă, foarte real și foarte important pentru cei implicați. Evitarea sau ignorarea conflictelor nu duce la înăbușirea lor – mai degrabă le agravează. Din acest motiv managerii și angajații, in general, trebuie să înțeleagă și să abordeze conflictele cu potențial distructiv.
Conflictele nu sunt, în mod necesar, negative sau neproductive, nici din punctul de vedere al organizației, per ansamblu, nici din cel al indivizilor ori grupurilor din cadrul ei. Trebuie înțeles că un conflict este considerat constructiv sau distructiv în funcție de punctul de vedere al celor care îl observă.

sâmbătă, 18 noiembrie 2017

Cum să relaționăm cu persoanele dificile?


Conflictele sunt inevitabile, motiv pentru care evitarea sau ignorarea acestora reprezintă o greșeală. Fie că ne place sau nu, fie că vrem sau nu, suntem înconjurați  de conflicte, ne transformam în urma acțiunii lor. Mai mult, conflictul este uman, făcând parte din viața noastră de zi cu zi .
Din păcate, cei mai mulți oameni identifică conflictul cu ceva rău, distructiv, neînțelegând aspectele constructive ale conflictelor. Din acest motiv rezolvarea conflictelor care apar se face restrictiv, de cele mai multe ori violent și agresiv.
Toți oamenii, fără excepție, au avut sau vor avea de a face cel puțin o dată în viață cu o persoană dificilă. De fapt, persoanele ciudate și dificile cu care intrăm în contact reprezintă una din principalele surse de stres pentru majoritatea oamenilor. O persoana dificilă este acel om cu care relaționezi greu, nu reușești să comunici și cu atât mai puțin să lucrezi în echipă, iar acest lucru li se întâmplă și altor persoane care intră în contact cu ea. Poate fi un coleg de serviciu, un amic, șeful, o rudă, sau chiar cineva din familie. Indiferent de situație, relația cu el sau ea este obositoare, enervantă și te aduce la capătul puterilor și al răbdării.
În mod cert, nu trebuie să ne comportăm la fel cu toți cei care sunt dificili, pentru că fiecare dintre ei gândește și se comportă diferit, pornind de la anumite fixații pe care le au și care țin de perspectiva lor asupra lucrurilor. Oamenii dificili se află în dificultate. Fiecărei tipologii îi lipsește ceva, iar acest lucru duce la frustrare și refulare în afară. Ei au nevoie de ajutor și pentru că majoritatea nu sunt conștienți de asta și nu ar accepta acest lucru, au nevoie să-i ajutăm noi, cei apropiați. Înțelegerea noastră este un prim mare ajutor, dar și abordarea potrivită. Dacă reușim să-i înțelegem pe fiecare în parte cu logica din spatele modului său de gândire, putem ameliora considerabil relația cu el sau ea, învățând ce abordare este mai potrivită pentru fiecare categorie de persoane dificile. Pornind de la faptul că acel om vede realitatea diferit de mine, dacă înțeleg cum gândește, pot alege tehnica de comunicare adecvată care să mă ajute să relaționez cu el.
Completez cu ideea ca nimeni nu se încadrează doar într-o categorie sau în alta, ci avem trăsături din mai multe tipologii de oameni. Însă, când unele sunt duse la extrem, devenim dificili pentru cei din jur. Și fiecare dintre noi suntem dificili în felul nostru, dacă e să privim obiectiv lucrurile. Așa că avem datoria să  fim atenți la ceilalți, să-i înțelegem și să venim în întâmpinarea felului lor de a fi dacă ne dorim să avem relații bune cu ei. Toată lumea are trăsături de personalitate caracteristice multor categorii de persoane dificile, dar te numești cu adevărat anxios, sau paranoic, sau histrionic când ai majoritatea trăsăturilor care definesc aceste personalități, în cea mai mare parte a timpului.

marți, 14 noiembrie 2017

Când obsesiile devin o maladie - Sindromul obsesiv compulsiv


Obsesionalii sunt preocupați ca totul să fie făcut ireproșabil, sunt perfecționiști și acordă o atenție atât de mare detaliilor, încât de multe ori pierd din vedere imaginea de ansamblu.
Perfecționism: este exagerat de atentă la detalii, proceduri, reguli și la organizare, adesea în detrimentul rezultatului final.
Obstinație: încăpățânată, insistă cu înverșunare ca lucrurile să fie făcute după cum consideră ea și respectându-se regulile.
În relațiile cu ceilalți este rezervată: îi este greu să-și exteriorizeze emoțiile pozitive; adesea foarte formală, glacială, timidă.
Nehotărâre: îi este greu să ia decizii din teama de a nu comite vreo greșeală, tergiversează lucrurile și le analizează exagerat de mult.
Rigoare morală: este extrem de conștiincioasă, onestă, modestă și scrupuloasă.
Lucrează la standarde înalte de calitate.
Este foarte implicat în munca lui.
Elaborează proceduri extrem de riguroase.
Își argumentează vehement punctul de vedere și stilul de lucru, dar nu ca să arate că e mai deștept, ci din grija de a face totul bine.
Crede că metodele lui sunt singurele care garantează perfecțiunea.
Manifestă interes pentru proceduri și verificări.

Există o întreagă gamă de forme intermediare. Unele persoane sunt preocupate mai ales de ordine, sau de proceduri, fără însă a scăpa din vedere rezultatul final. Firește că este plăcut să intri într-o casă curată și ordonată, însă păstrându-ți totuși cumpătul, dacă  vezi cum copiii și-au împrăștiat jucăriile prin casă. De altfel unii obsesionali își conștientizează propria tendință și încearcă să se corecteze.

Există o adevărată maladie numită “sindromul obsesiv compulsiv” sau SOC. Pacienții ce suferă de SOC se simt obligați să se supună unor adevărate ritualuri de aranjare a lucrurilor, de spălări repetate, de verificări mult prea dese și amănunțite, pentru ei acestea fiind singurele căi pentru a-și diminua anxietatea. Ei mai au și gânduri obsedante involuntare, pe teme de curățenie, perfecțiune, culpabilitate, ceea ce le creează probleme și el ocupă mult timp.
În unele cazuri duse la extrem oamenii se spală pe mâini obsesiv de zeci de ori pe zi, nu acceptă ca altcineva să facă menajul în afară de ei – ceea ce le ia câteva ore pe zi, sau nu-i lasă pe musafiri să intre încălțați în locuința sa. În alte cazuri, obsesivul aflat la volan este foarte stresat să nu fi lovit pe cineva în trafic.
Nu toți cei care suferă de SOC sunt personalități obsesionale. Se poate vorbi de SOC atunci când obsesiile și ritualurile inutile ocupă mai mult de o oră pe zi.


Sursa: Cum să ne purtăm cu personalitățile dificile-François Lelord şi Cristophe André

luni, 30 octombrie 2017

Vrei să elimini reacțiile dificile din comportamentul copilului tău? Află care este sursa frustrărilor sale!


Tu mai ști care sunt cele mai importante nevoi ale copilului tău? Ce nevoi speciale are? Care este sursa frustrărilor sale și, implicit, ale tale, în calitate de părinte? Lipsa de împlinire a acestor nevoi centrale declanșează acele reacții și comportamente dificile care te scot din sărite și pe care ti-ai dori să le elimini definitiv. Te invit să afli mai multe!

Nevoile psihologice de bază care induc o stare de bine copilului sunt:
1) Nevoia de conectare (de relaționare, de a iubi și de a fi iubit necondiționat, de a aparține unui grup de oameni – familia, colegii, prietenii, de a dărui și de a primi, de a contribui
2) Nevoia de control (autonomie în luarea deciziilor, alegerilor, de a fi sursa acțiunilor proprii)
3) Nevoia de competență ( de capabilitate, atitudine de tip „Eu pot!”, de învățare,  de a fi în stare, de a crește, de a se dezvolta).

Cele trei nevoi psihologice de bază merg împreună, condiționându-se una pe alta. În caz contrar apar comportamentele negative, lipsa cooperării, motivație suboptimă, stres, depresie. Copilul va adopta „poziția ghiocel", poziție ce se instalează grație scăderii stimei sine pe fondul frustrării continue și sistematice a nevoilor de bază.

Ce putem face pentru a veni în întâmpinarea acestor nevoi deosebit de importante?
1) Nevoia de conectare:
Empatizează cu copilul prin a reflecta ceea ce ți se transmite de către acesta;
Pune întrebări. Nu da comenzi!
Iubește necondiționată (IUBIREA necondiționată nu se oferă ci doar ESTE);
Subliniază unicitatea fiecăruia de a fi special în lume că sumă a alegerilor sale);
Implică copilul în viața de familie prin intermediul sarcinilor și responsabilităților gospodărești și reducerea timpului petrecut la tabletă, laptop sau televizor;
„Coboară din copac" și începe să vorbești de la nivelul copilului prin menținerea contactului vizual, începe să-l atingi, să-l îmbrățișezi;
Evită să îți manifești furia în fața copilului deoarece furia părintelui declanșează hormonii stresului în copil, ceea ce va genera scăderea imunității acestuia și creșterea ratei de îmbolnăvire;
Evită să declanșezi în copil sentimente de rușine, de vinovăție, de umilință și de teamă.
2) Nevoia de control:
Creează spațiu pentru joaca liberă. Școala nu este totul!!! Scopul este învățarea prin joc și relaxare. Dați-i șansa să preia controlul la joacă.
Află-i opinia! Întreabă-l și pe el!
Calmarea pozitivă a nevoilor prin a te conecta înainte de a-l corecta. Ia-l în brațe. Dacă pleci, spune-i de ce și dă-i de ales o activitate care chiar îl calmează.
Paranoia pozitivă. Spune-i ce să facă fără a folosi expresii de genul „Nu pune mâna...”, „Nu țipa....”, „Nu pleca...”, etc..
Dezvoltă responsabilitatea care vine la pachet cu libertatea și, automat, controlul asupra corpului său, a sănătății sale, a obiectelor sale personale,  a alegerilor și a consecințelor sale.
Stabilește limite și oferă variante de alegeri.

3) Nevoia de competență:
Creează spațiu și dă-i drumul în sensul că tot ceea ce poate face un copil singur, va face singur. Restul faceți împreună, nu pentru sau în locul copilului.
Fii un model și predă competențe prin a-ți face gândirea vizibilă. Cum? Gândește cu voce tare referitor la găsirea de soluții la problemele cu care te confrunți.
Privește greșeala că fiind o oportunitate de învățare. Învățarea se realizează în practică prin crearea de contexte similare.  Ce poate învăța din asta? Ce am putea face diferit? Cum mă asigur că știe sau că poate? Când / Cum poate să demonstreze?
Nu folosi pluralul atunci când povestești despre copil. „Noi am mâncat tot din farfurie.” se poate transforma în „El/Ea a mâncat tot din farfurie.”
Învață-l să își rezolve problemele și responsabilitățile: școală, ceilalți copii, activitățile extrașcolare. Întotdeauna soluția vine de la copil pentru că este problema lui.
Adresează-i întrebări și ascultă-l. „ Cum te-ai simțit?”, „ Ce ai făcut?”, „Ce s-a întâmplat?”, „Ce ai putea face?”, „Ai putea să .... sau ai putea să....?”, „Care sunt riscurile și care sunt beneficiile?”
Laudă-l că o formă de recompensă verbală. Laudă este o sursă de motivație externă. „Ție cum ți se pare?” ( accent pe rezultate), „Cum te-ai simțit?” ( accent pe sentimente), „Cum ai făcut?” (accent pe proces)

joi, 26 octombrie 2017

Vrei să evadezi din cotidian? Atunci, citește o carte bună!


Te invit să descoperi cât de important este cititul și cum influențează el evoluția noastră!
Arta cititului ne poate conduce pe tărâmuri fermecate, unde realitatea și magia se contopesc una cu cealaltă într-un dans al imaginației desăvârșit. Oricine dorește să evadeze din lumea cotidiană are o opțiune foarte la îndemână pentru a se refugia în imaginar: lectura. Oricând, poate deschide o carte bună și poate pătrunde în esența acesteia, devenind parte din poveste.
Știai că oamenii nu sunt singurii care citesc!? Multe creaturi sau plante învață să citească mediul înconjurător pentru a vedea dacă sunt sau nu în pericol, ce trebuie să mănânce când vine timpul să doarmă sau cum trebuie să reacționeze când se schimbă anotimpurile. Credeți că ursul a fost învățat de cineva cum să hiberneze!?
Asemenea se întâmplă și în cazul oamenilor. Încă din primele luni de viață, bebelușii privesc chipul părinților săi, obiectele din jur și în felul acesta încep să descifreze lumea. Cum anume? Citind! Citesc emoții, gesturi, sunete, comportamente și atitudini. Citesc zâmbete, așa cum pot citi și lacrimi. Ei simt și înțeleg tot. Aceste lucruri ne conduc la ideea că cititul este o calitate nativă, extrem de naturală.
Cititul este una dintre cele mai importante instrumente ale umanității pentru a evolua, pentru a crește,  pentru a se dezvolta,  pentru a se maturiza. Prin intermediul lecturii, avem ocazia de a cunoaște lumi noi, povești de viață impresionante, personaje sau suflete ce pot reflecta părți din noi înșine mai mult sau mai puțin recunoscute și acceptate. Lectura ne ajută să aflăm și să experimentăm trăiri sufletești complexe și variate ale personajelor cu care ne identificăm sau ne contra identificăm. Scenariile de poveste reprezintă refugiul ideal al celor care doresc să evadeze puțin din propria existență și să închirieze un spațiu temporar în cadrul altor vieți, fie ele chiar și imaginare.
Ce poate fi mai minunat decât să îți abandonezi grijile și problemele preț de câteva zeci de minute sau chiar ore!? Ce poate fi mai minunat decât să poți accesa alte lumi, alte timpuri, alte vieți oricând dorești!? Ce mai aștepți? Citește și tu o carte bună!

marți, 24 octombrie 2017

Sindromul nemulțumirii generalizate

Oricât de mult ne-am dori, viața nu este un basm magic în care personajele reușesc cu măiestrie să învingă toate forțele răului, moment ce reprezintă începutul unei fericiri depline. În realitate, viața este presărată cu momente bune și mai puțin bune deopotrivă, provocările nu se termină niciodată, problemele sunt iminente asemenea și soluțiile acestora.
Care ar putea fi magia unei vieți reale? Simplu! Magia constă în existența provocărilor de tot felul și în lipsa monotoniei. Magia constă în faptul că însăși viața te provoacă continuu să te dezvolți, să devii mai bun și mai matur. Magia constă în faptul că oricât de mult te-ai strădui, în această viață nu ai cum să te plictisești. Întotdeauna vei avea parte de personaje noi, mai mult sau mai puțin provocatoare, de contexte noi, unele mai blânde, altele mai aspre, de probleme noi, mai simple sau mai dificile, etc.
Există însă și reversul medaliei! Știrbirea magiei vieții prin adoptarea unei atitudini posace, individualiste și lipsite de orice urmă de satisfacție. Aceștia sunt veșnicii nemulțumiți de lume, de ei înșiși, de viață, în general. Dintr-un astfel de tablou, lipsesc culorile și suplețea cromatică.
Este dificil de relaționat cu cei nemulțumiți. Orice ai face, nu va fi văzut cu ochi buni. Orice ai spune, va fi nepotrivit. Orice ai intenționa, va avea un final prost din punctul lor de vedere. Întotdeauna, ei se percep ca fiind victime iar ceilalți sunt doar niste hărțuitori. Întotdeauna răspunderea este în altă parte, numai în poarta lor NU.
Dacă stăm și ne gândim puțin, o astfel de persoană este nefericită prin excelență. Sindromul nemulțumirii generalizate se poate înscrie cu succes în tabloul simptomatic al altor afecțiuni sufletești precum depresia și chiar paranoia.
Ce poți face? Detașare de acest tablou gri și focalizarea atenției asupra magiei vieții. Stați liniștiți! Nu vă veți plictisi! Viața este o provocare continuă!

vineri, 20 octombrie 2017

Cum să ne comportăm cu persoanele depresive?


Dacă ar fi să conturăm tabloul unui om depresiv, am evidenția următoarele aspecte:
Pesimism. Întotdeauna, vede aspectele negative ale lucrurilor, vede riscurile și nu valorizează câștigul.
Dispoziție tristă. Este posac chiar și atunci când evenimentele exterioare nu pot oferi o explicație imediată a stării sale.
Anhedonie. Acest termen desemnează incapacitatea de a simți plăcere, dar și dezinteresul pentru aceasta. Depresivul se complace în plictiseala și nefericirea sa.
Autodepreciere. Nu crede că se poate descurca, nu crede că poate s-o scoată cu bine la capăt. Nu crede nici în sinceritatea interesului celorlalți față de el. Deseori, este prezent un sentiment aparent nejustificat de culpabilitate.

De obicei, depresivul respinge ideea de ajutor specializat. Mai întâi, pentru că nu acceptă ca este ceva în neregulă cu el. După părerea lui, așa este lumea, așa este viața, așa este el, incapabil de a se adapta și aceste lucruri nu le poate schimba nimeni.
Inițiativa în sine îl indispune. Nu este dispus să comunice, să se confeseze. Crede că va trebui să se justifice și că justificările îi vor fi respinse, așa cum se întâmplă, de fapt, în momentul în care i se propune să apeleze la ajutor. Dacă acest prag de rezistență este, totuși, depășit, ajutorul poate veni din partea psihoterapiei sau a psihiatriei.


Cum să ne comportăm cu persoanele depresive
Să-i atragem atenția prin întrebări asupra laturii pozitive a lucrurilor. Afirmația trebuie să vină de la ea, să fie de acord cu ea deîndată ce o rostește.
Să o antrenăm în activități agreabile, pe măsura toleranței sale. Desigur, nu o vom duce în locuri peste măsură de aglomerate, nu o vom tenta cu alcool și cu distracții zgomotoase și frivole. Dar trebuie să existe ceva ce-i place, ceva ce-i poate stârni interesul. Alegem grupul de prieteni dintre persoanele potolite, bine crescute, care să nu se comporte agresiv și să  n-o ofenseze.
Să-i arătăm considerația în mod adecvat. Pentru a contracara lipsa respectului de sine care poate fi o componentă a depresiei, trebuie s-o ajutăm să-și recunoască reușitele și calitățile, folosind date punctuale, altfel nu vom fi convingători.
Să o încurajăm să consulte un specialist. Nu pentru că ar fi bolnavă, ci pentru că resimte permanent un disconfort care-i diminuează eficiența și îi strică viața. Si pentru că o ședință cu un psihoterapeut nu strică nimănui.

Sursa: Cum să ne purtăm cu personalitățile dificile-François Lelord şi Cristophe André

luni, 16 octombrie 2017

Ai cazut pradă farmecelor unei persoane narcisiste? Cel mai probabil, ești deja "demn de dispreț" în ochii săi


Personalitatea narcisică are sentimentul că este excepțională, situându-se deasupra oamenilor de rând, și că i se cuvine mai mult decât celorlalți.
Este stăpânită de ambiția de a avea succese răsunătoare, atât în plan profesional, cat și în viața personală.
Adesea, este extrem de preocupată de înfățișarea sa și de vestimentație.
Se așteaptă la atenție și la privilegii, fără a se simți, însă, obligată la reciprocitate.
Când nu i se acordă privilegiile pe care le așteaptă, devine furibundă.
Îi exploatează și îi manipulează pe ceilalți, pentru a-și atinge scopurile.
Manifestă destul de puțină empatie, iar emoțiile celuilalt nu o prea mișcă.

Ce beneficii aduce puțin narcisism?
Știm cu toții că oamenii care au o părere bună despre ei înșiși reușesc mai ușor în viață. Imaginea celorlalți despre tine este adesea tributara celei pe care o afișezi tu. Daca nu are de-a face cu cineva experimentat și cu putere de pătrundere, narcisicul are șanse să convingă că deține calități excepționale. Orice s-ar zice, narcisicul nu este un timid. Deseori, comportamentul său prezintă elemente histrionice. Dacă nu exagerează din prima, are șanse să convingă.

Ce dezavantaje are narcisismul?
Comunicarea cu un personaj narcisic este defectuoasă. Nesincer și manipulator, concentrat mereu pe sine, comunicarea este unilaterală. Relația este inechitabilă. Va genera frustrare și, în cele din urmă, abandon. Nu toți suntem dispuși să ne prezentăm omagiile zilnice unei personalități narcisice. Când cineva se va arăta nepăsător, când îi va pune la îndoială calitățile și  meritele, va avea un șoc. Când însăși oglinda îi va spune cu sinceritate că a trecut vremea frumuseții și a seducției, narcisicul va fi amenințat de depresie.
Lipsa de sinceritate și egocentrismul îl vor împiedica pe narcisic să aibă relații strânse, pe care să se poată baza. Cei slabi se vor purta slugarnic, dar îl vor detesta pentru umilința pe care trebuie să o accepte. Cei puternici, fie îl vor ignora, fie îl vor răni ca să-l trezească la realitate. El însuși nu este capabil de relații sincere și profunde. Oricine cedează farmecelor lui le devine inferior, demn de dispreț.

Sursa: Cum să ne purtăm cu personalitățile dificile-François Lelord şi Cristophe André

miercuri, 11 octombrie 2017

Multitasking-ul, mai mult un mit decât realitate


Cu toții avem parte de același număr de ore pe parcursul unei zile. Atunci, de ce unii oameni par a face atât de multe lucruri într-o singură zi?
Abilitatea de a gestiona timpul în mod eficient reprezintă cheia productivității. Nu putem adăuga timp suplimentar unei zile, însă aplicarea tehnicilor de management al timpului, vă poate ajuta să obțineți cele mai bune rezultate în timpul pe care îl aveți la dispoziție.
A face mai mult decât un singur lucru în același timp reprezintă ceva obișnuit pentru majoritatea oamenilor. Mulți dintre noi practicăm acest lucru: ne ascultăm colegii în timp ce ne verificăm emailul, lucrăm la un document în timp ce răspundem la telefon, etc.
Avem credința că procedând astfel câștigăm mai mult timp și că reprezintă cea mai bună soluție de maximizare a timpului.
 Oricum ar fi, studiile arată că petrecem mai mult cu 30-40 % din timp atunci când realizăm mai multe sarcini odată decât dacă le-am aborda pe rând.
Mai mult, distribuirea atenției în mai multe direcții poate conduce la interpretări greșite și erori. Relațiile pot avea de suferit prin prisma faptului că celălalt poate simți că nu îi acordați atenția cuvenită sau că nu sunteți cu adevărat interesat de mesajul său. 

sâmbătă, 30 septembrie 2017

Tehnici de bază pentru a construi o echipă eficientă


Deși munca dumneavoastră implică un grad ridicat de independență, inevitabil sunteți nevoit să lucrați împreună cu ceilalți. A găsi modalități de a construi echipe de lucru care să îndeplinească sarcinile stabilite poate reprezenta, adesea, o provocare, mai ales atunci când sunt oameni cu diferite seturi de abilități tehnice și personale. Există câteva tehnici de bază pe care le putem folosi pentru a construi o echipă care să fie precum o unitate coerentă atunci când vine vorba de talentul și de contribuția fiecărui membru.

1. Identificarea capacității de muncă 
Einstein spunea că fiecare om este un geniu, dar dacă judeci un pește în funcție de capacitatea sa de se cățăra în copac, acesta rămâne un „prost”. Atunci când vine vorba despre a construi o echipă, este foarte important să fie identificate diferitele talente, abilități și capacități, pe care membrii de echipă le aduc. A identifica ceea ce face bine fiecare membru de echipă poate contribui la o maximă eficientizare a activității prin intermediul folosirii tuturor resurselor umane. A oferi o sarcină de serviciu care nu are nicio legătură cu abilitățile unei persoane este o rețetă de eșec sigură. Pe de altă parte, a vă baza pe diferitele talente și abilități din partea echipei vă ajuta să atingeți cele mai bune rezultate.
Faceți-vă timp pentru a întreba fiecare membru ce aduce special echipei. Ce abilități și capacități deține care pot contribui la un proiect de succes? Ce simte fiecare membru că i se potrivește cel mai mult? Cum poate echipa utiliza toate aceste talente și resurse pentru a obține cele mai bune rezultate?

2. Intrați în rol
Când vi se oferă un rol în cadrul unei echipe, este foarte important să vă asumați acest rol, indiferent dacă este un rol nou sau unul provocator. Asigurați-vă că știți care sunt așteptările de la dumneavoastră și cele pe care le aveți de la ceilalți. Încercați să comunicați deschis și onest cu ceilalți membrii ai echipei astfel încât să vă aliniați din punct de vedere al așteptărilor, al limitelor și al regulilor. Munca în echipă poate fi o provocare chiar și în cele mai fericite contexte, dar cu atât mai mult cu cât rolurile sunt neclare. Cheia succesului unei echipe constă în a stabili clar ce rol ocupă fiecare persoană.

3. Învățați întregul proces 
Dincolo de asumarea rolului, este important să nu vă izolați în piesa dumneavoastră de muncă. A învăța întregul proces nu doar confirmă faptul că înțelegeți care este rolul și responsabilitatea dumneavoastră, vă și ajută să cunoașteți atât ceea ce așteptați de la ceilalți, cât și ceea ce așteaptă ei de la dumneavoastră. În felul acesta, vă poziționați activitatea într-un context mai larg, ceea ce implică și interconectarea dumneavoastră cu ceilalți membri ai echipei în rezolvarea diferitelor probleme ce pot apărea. În cel mai rău caz (părăsirea echipei de către un membru sau o criză de personal), a avea o echipă ai cărei membrii cunosc întreg procesul poate constitui o soluție salvatoare.
Cea mai bună cale de a învăța întregul proces este de a vorbi cu ceilalți membrii care realizează sarcini diferite prin a-i asculta activ si a le adresa întrebări. Acest lucru ar demonstra grija și interesul dumneavoastră pentru succesul activității, în general. De asemenea, relațiile interpersonale stabilite la nivelul echipei  vor fi mai puternice și productive.


miercuri, 27 septembrie 2017

Te exasperează comportamentul teatral si isteric al oamenilor însetați de atenție? Află cum îi poți aborda fără să îți pierzi răbdarea!


Majoritatea sunt buni oratori si isi folosesc sarmul personal ca sa impresioneze, insa joaca in permanenta un rol. Cauta sa atraga atentia tuturor si pentru asta ar face orice. Daca ii spui ca intrece limita incercand sa atraga atentia asupra sa, cel mai probabil va nega ca facea asta, se va simti chiar lezat si va sustine ca asta a fost dispozitia lui de moment. Histrionicul crede ce spune si nu isi da seama ca functioneaza si gandeste astfel.
Personalitatile histrionice au destul de putin conturata atat capacitatea de autoobservare, cat si pe aceea de a-si accepta propriile emotii. Ei pot sustine ca fac pe bufonii pentru ca sunt intr-o dispozitie exuberanta, in timp ce emotia lor este mai degraba de teama de a nu placea, care ii si impinge sa se dea in spectacol. A constientiza aceasta teama este poate mult prea angoasant pentru el si atunci o indeparteaza printr-un mecanism de aparare, al carui rol este acela de a proteja constiinta de emotii negative.

Cum sa ne comportam cu persoanele histrionice
- Sa ne steptam la tot felul de exagerari si dramatizari
Daca ai inteles ce este o personalitate histrionica, atunci stii ca aceste comportamente teatrale si excesive nu sunt capricii, ci reprezinta un fel de a fi care face parte din personalitatea lor. Este, deci, inutil sa spui: “Ar trebui sa termine odata cu tot circul asta” si sa te enervezi. Caci pentru personalitatea histrionica nu este deloc un “circ”, ci comportamentul sau obisnuit, felul in care cauta sa se afirme in ochii celorlalti, in care vrea sa elimine unele emotii mult prea deprimante. Decat sa te enervezi atunci cand aceasta personalitate pare sa intreaca orice limita, incearca mai bine sa accepti ca histrionismul sau este ceva obisnuit, ca si miopia ori calvitia. Te enerveaza prietenii tai pentru ca sunt miopi ori cheli?
- Sa le lasam din cand in cand sa se manifeste, dar stabilind unele limite
Faptul de a le respinge duce la o inrautatire a comportamentului lor. Cu cat reactia de respingere a grupului este mai intensa, cu atat mai mult histrionicul se va stradui sa-i recastige atentia printr-o serie de comportamente din ce in ce mai exagerate, ceea ce face ca ostilitatea grupului sa creasca, iar cel in cauza sa dramatizeze intreaga situatie.
Poate ca te gandesti de ce nu realizeaza histrionicul ca interventiile sale excesive ii enerveaza pe toti. De ce nu schimba tactica, manifestandu-se mai putin la sedinte sau la intalniri? Daca ar fi avut o personalitate “normala” ar fi tinut seama de intreaga situatie si ar fi incercat sa-si schimbe comportamentul. Dar este o personalitate dificila si ii este greu sa-si modifice comportamentul, pe care il repeta intr-un mod rigid.
Daca i se acorda atentie si importanta rolului pe care il are, histrionicul poate deveni mai maleabil. Lasa-i un spatiu de actiune, dar stabilindu-i totusi limitele.
Sa le aratam interes ori de cate ori au un comportament “normal”.
Uneori, mai ales daca este incredintata ca interesul este indreptat asupra ei, personalitatea histrionica se va debarasa, fie si pentru cateva clipe, de comportamentul ei teatral sau manipulant. Atentie! Nu lasa sa treaca aceste momente fara a reactiona. Caci in acest fel ii arati ca apreciezi faptul ca se comporta astfel.
Cand simti ca vrea doar sa atraga atentia si vorbeste doar ca sa nu taca, raspunde-i monosilabic si ia aerul ca esti cu gandul in alta parte. Cand spune lucruri pertinente, priveste-l in fata, incuviinteaza si pune-i intrebari din care sa vada ca il asculti cu adevarat.
Acesta este un principiu valabil atat in educatia copiilor, cat si cu colaboratorii, sau in atitudinea fata de personalitatile dificile: adesea, cel mai potrivit mijloc de a descuraja un comportament incomod este de a incuraja comportamentul opus, cand acesta se produce.
- Sa te pregatesti sa treci de la statutul unui erou la cel al unui dusman, si invers.
Personalitatile histrionice au tendinta de a idealiza ori de a desconsidera persoanele din anturajul lor. De ce? Pentru ca poate cauta emotii intense, emotii pe care efectiv nu le pot controla. Poate pentru ca aceste personalitati sunt inzestrate cu un soi de solvent care le dizolva emotiile profunde a caror constiinta ar fi mult mai greu de suportat.
Pentru a mentine totusi o activitate emotionala isi vor face aparitia emotiile de substitutie. Poate ca aceste personalitati retraiesc o situatie din copilarie in care se straduiau sa castige atentia unui tata distant pecare il idealizau. Colaboratoarea ta histrionica te va diviniza, asa cum un grup de fani isi venereaza vedeta preferata, dar in cazul in care o deceptionezi va sfasia (simbolic) imaginea ta in mici bucatele si va sustine ca esti rau si meschin. Nu te nelinisti prea tare, caci in clipa in care vei manifesta din nou interes pentru persoana ei, iti vei recapata locul in inima sa.

Sursa: Cum să ne purtăm cu personalitățile dificile-François Lelord şi Cristophe André

luni, 25 septembrie 2017

10 semne ca aveți o personalitate anxioasă


Anxietatea este o emoție firească. Cu toții suntem mai mult sau mai puțin anxioși în fața unor situații ce comportă un anumit risc, când dam un examen, înainte de a lua cuvântul în fața unei adunări, când se întâmpla să zăbovim în drumul spre gară, etc. Și, cum nu este prea plăcut să încerci o emoție precum anxietatea, vom căuta să o ocolim procedând în așa fel încât să evităm orice risc: cei mai anxioși se vor pregăti cat pot mai bine pentru examene, își vor pregăti discursul și vor face totul pentru a ajunge din timp la gară. Ei vor încerca să prevină riscul de a pierde controlul situației. Dar persoanele mult prea anxioase vor evita dezagreabilul anxietății pur și simplu neprezentându-se la examene, pe care le consideră (uneori în mod nejustificat) prea grele, sau refuzând să-și susțină discursul, ori renunțând la călătorie, căci toate aceste situații le-ar pricinui mult prea multe griji.
Persoanele anxioase suferă de o reglare un pic cam sensibilă a ”sistemului lor de alarmă ”: gândurile lor anxioase, tensiunea fizică și comportamentul de control se declanșează mult prea adesea și cu prea mare intensitate în raport cu evenimentul.
Convingerea lui fundamentală ar putea fi formulată astfel: “Lumea este un loc în care pândesc tot soiul de primejdii și dezastre.” O alta convingere a lui ar putea fi aceasta: “Dacă ești prudent, poți evita multe accidente și incidente.” Lumea este un loc cu multe pericole, dar nu trăim obsedați de ele. De fapt, convingerile anxiosului și cele ale unei persoane ce nu este anxioasă se deosebesc doar prin frecvența și intensitatea lor. În mod cert, o nenorocire poate veni oricând, suntem ființe vulnerabile și pieritoare, dar cei mai mulți dintre noi trăiesc pierzând din vedere tocmai acest fapt.

Cele 10 semne că sunteți o persoană anxioasă sunt:
Adesea nu pot dormi din cauza grijilor
Riscul de a pierde un tren mă angoasează teribil
Mi se reproșează adesea că îmi fac prea multe griji pentru orice
Întotdeauna mă achit de obligații (facturi, impozite, chitanțe) cat pot de repede
Când se întâmplă ca o persoană pe care o aștept să întârzie, nu pot să nu mă gândesc la un accident
Am tendința de a verifica de două ori mersul trenurilor, rezervările și întâlnirile
Adesea îmi dau seama prea târziu că mi-am făcut prea multe griji pentru un lucru puțin semnificativ
Câteodată, în timpul zilei, simt nevoia să iau un calmant
Când sunt luat prin surprindere, am palpitații
Uneori mă simt tensionat fără să știu de ce.

Sursa: Cum să ne purtăm cu personalitățile dificile-François Lelord şi Cristophe André

sâmbătă, 23 septembrie 2017

Cum să faci față valului de acuzații aduse de un paranoic, fără a cădea în capcana acestuia?


Cine nu a interacționat vreodată cu un paranoic? Cine nu a fost acuzat pe nederept si in mod obsesiv, măcar o dată?
Dacă ai avut "ghinionul" unei asemenea interacțiuni, te invit sa afli mai multe despre personalitatea paranoică și despre modul în care îi poți face față, fără a cădea în capcana acestuia.
Acest tip de personalitate se caracterizeaza cu precadere printr-o foarte mare suspiciozitate la adresa celorlalti, mai ales la adresa partenerului/partenerei de cuplu.
Mai mult, gandirea paranoicului este una deosebit de rigida, aratandu-se implacabil la explicatiile sau argumentele aduse.

Strategii de raspuns!
1.Exprima-ti motivele si intentiile cat se poate de limpede!
Un paranoic va avea mereu tendinta de a-si imagina ca vrei sa-i faci rau. Prin urmare, ar trebui sa eviti sa-i oferi indicii care sa-i dea de banuit.
Cel mai bun mod de a comunica cu acesta face referire la transmiterea unor mesaje clare care sa nu lase loc interpretarilor de orice fel.
De exemplu, ii poti spune: “Ai stabilit sa mergem in vizita la parintii tai fara sa ma instiintezi si aceasta ma supara. Data viitoare, as prefera sa vorbesti mai intai cu mine.” In acest mod, practic, ii descrii celuilalt comportamentul sau.
In nici un caz, sa nu-i spui: “Nu mai merge asa. Daca o sa se mai intample o data, nu te mai bazezi pe mine.” Aceste vorbe denota critici evazive si amenintatoare, ceea ce il va infuria pe celalalt.

2.Mentine un contact regulat cu el/ea!
Relationarea cu un  paranoic genereaza, adesea, tensiuni extreme greu de gestionat. In astfel de situatii vei avea tendinta de a-l evita sau de a o evita.
Recomandarea mea consta in a te indeparta de acele persoane care se inscriu in tabloul paranoic fata de care nu te simti atasat/a. Cu toate acestea, exista cazuri in care paranoicul despre care vorbim sa fie o persoana apropiata tie, fie o ruda, un prieten, un vecin sau chiar partenerul/a de viata.
Daca il vei evita, acesta va crede ca uneltesti ceva impotriva sa ori ca il/o dispretuiesti.

3.Lasa-i unele mici victorii, dar gandeste-te bine care!
Toata lumea are nevoie de succese mai mari sau mai mici, pentru a-si mentine echilibrul. Insa, paranoicul este insetat dupa acestea. Daca il privezi de aceste succese, risti sa-i amplifici furia.
Este important sa stii sa-i cedezi in ceea ce ti se pare neesential, dar stabilind totusi o limita, pentru a nu ceda in ceea ce este esential.
De exemplu, lasa-l sa creada ca vacanta frumoasa petrecuta impreuna este meritul sau, atata vreme cat nu te simti lezat/a in amorul propriu.


Sursa: Cum să ne purtăm cu personalitățile dificile-François Lelord şi Cristophe André

marți, 19 septembrie 2017

Știai că mai mult de 70% din informații sunt transmise la nivel nonverbal?


Comunicarea înseamnă mai mult decât transmiterea unui mesaj, înseamnă și abilitatea de a primi mesaje, de a asculta activ și de a descifra limbajul nonverbal. Cel mai adesea, oamenii sunt focusați pe a învăța să vorbească și să scrie, însă aceasta reprezintă doar o componentă a comunicării, poate nici măcar cea mai importantă.

Procesul comunicării este unul complex. Dincolo de limbajul oral și scris, există alte forme de a comunica, conform studiilor de specialitate. Oamenii comunică în diferite forme:
Comunicarea nonverbală: Comunicarea fără cuvinte, precum contactul vizual sau postura;
Comunicarea verbală: Comunicarea cu cuvinte,  atât în scris cât și oral;
Limbajul trupului: Comunicarea prin intermediul gesturilor, a spațiului personal și a atingerilor;
Comunicarea artistică: Comunicarea prin intermediul imaginilor sau a altor instrumente media;
Comunicarea muzicală: Comunicarea prin intermediul muzicii, cu sau fără versuri.
Deși avem o metodă preferată de a comunica, folosim toate căile de comunicare, întrucât toate interferează. A învăța să comunicăm eficient în multe forme ne ajută nu doar atunci când avem un mesaj de transmis, ci și când avem un mesaj de primit.

Studiile de specialitate arată că mai mult de 70% din informații sunt transmise la nivel nonverbal. Alte studii indică faptul că dacă limbajul nonverbal nu este congruent cu cel verbal, interlocutorul va avea îndoieli cu privire la veridicitatea mesajului. Îmbunătățirea comunicării nonverbale vă poate ajuta să vă îmbunătățiți abilitatea de a comunica, în ansamblul ei.
Îmbunătățirea comunicării nonverbale începe cu pasul conștientizării. Acordați mai multă atenție modului în care vă folosiți trupul atunci când vorbiți cu cineva  sau ascultați pe cineva. O poziție  deschisă, un contact vizual frecvent dar nu permanent, aprobări din cap și o postură relaxată vă ajută sa comunicați faptul că sunteți o persoană deschisă, abordabilă și disponibilă să comunice cu onestitate. Pe de altă parte, o poziție închisă, cu brațele încrucișate, cu privirea în jos, fără contact vizual, toate sunt indicii ale faptului că nu comunicați deschis sau a faptului că nu ascultați ceea ce vi se spune. Mișcarea de pe un picior pe altul sau pășirea continuă reprezintă semne de agitație și nerăbdare. Oamenii obișnuiesc să facă multe lucruri fără să se gândească, mai ales atunci când sunt ocupați. Luați-vă un răgaz de timp pentru a acorda atenție limbajului  nonverbal,  atât al dumneavoastră cât și al celor din jur.  Fiți atenți la propriile reacții la comportamentul celorlalți.

luni, 11 septembrie 2017

Empatia, un indicator cheie al faptului că ești o persoană inteligentă emoțional



Empatia este una dintre cele mai importante abilități soft pe care o putem dezvolta pentru a crea relații  interpersonale mai armonioase. Empatia este abilitatea de a simți trăirile altor persoane, fără a ne identifica cu acestea. Dezvoltarea empatiei ne permite să ne imaginăm că fiind în pantofii altei persoane și să răspundem din această postură. Atunci când manifestăm empatie, reușim să creăm conexiuni cu ceilalți, ceea ce ne ajută în munca de echipă sau în crearea unor obiective comune. De asemenea, empatia ajută membrii de echipă să lucreze într-o manieră complementară din punct de vedere al abilităților profesionale, având aceeași viziune cu privire la finalitatea muncii depuse.
 Empatia este una dintre componentele a ceea ce este cunoscut sub denumirea de inteligență emoțională. Inteligența emoțională este abilitatea de a recunoaște și gestiona propriile trăiri afective în vederea unei exprimări adaptate. Exersarea inteligenței emoționale ajută la crearea unor relații armonioase și productive. Există un număr de patru componente principale ale Inteligenței Emoționale:
Autocunoașterea: abilitatea de a ne recunoaște propriile emoții și motivații;
Controlul de sine: abilitatea de a ne exprima trăirile în mod adecvat sau daca nu le exprima;
Conștiința socială: abilitatea de a recunoaște trăirile și nevoile celorlalți;
Managementul relațiilor interpersonale: abilitatea de a relaționa eficient cu ceilalți.
Împreună, aceste abilități compun Coeficientul de inteligență emoțională, măsura în care avem capacitatea de a exersa abilități personale (soft), precum empatia.

joi, 7 septembrie 2017

Almanah de suflet - 10 citate motivationale care vă vor inspira în clipele grele


Cred că deja v-ați dat seama că îmi plac citatele motivaționale. Le găsesc a fi oaze de inspirație și motivație atât în clipele grele, cât și în cele de liniște sufletească. Căutarea vorbelor de duh îmi pare un bun exercițiu de comunicare cu minți ilustre ale lumii, unele demult apuse în negura infinitului, altele contemporane. Oameni considerați a fi maeștri în arta vieții, dotați corespunzător din punct de vedere intelectual, au fost, sunt și vor fi adevărați lideri de opinie în timpul vieții lor și după. Glasul lor încă mai răsună în conștiința colectivă, lăsând urme trainice în sufletele noastre.
Această călătorie prin labirintul înțelepciunii este una dintre cele mai plăcute și bogate călătorii pe care le puteți face. Aveți nevoie doar de disponibilitate și curiozitate pentru a afla ce au simțit sau ce simt acești oameni, ce au gândit sau ce gândesc acești oameni, ce au visat sau ce visează acești oameni. Aveți posibilitatea de a intra într-un dialog continuu cu ei, menit să vă inspire pașii în viață. Cu siguranță, la finalul unei astfel de experiențe veți fi cu mult mai bogați sufletește.
Cât timp sunteți deschiși în fața evoluției, astfel de citate pot fi adevărate picături de înțelepciune în oceanul misterios al vieții. Permiteți-vă să creșteți, beneficiind din plin, chiar cu sete, de aceste surse de inspirație,  pardon de hidratare. Veți constata o schimbare în bine a propriei vieți.
În cele ce urmează, veți regăsi o selecție de o sută de citate celebre, potrivită pentru cadrul de față însă mult prea mică în raport cu impresionanta colecție de înțelepciune a lumii, transpusă pe hârtie pentru a fi lăsată umanității drept moștenire. Vă invit să călătorim împreună printre vorbele cu tâlc de mai jos!

1. Sunteți aici pentru a permite scopului divin al universului să se dezvăluie. Aceasta este dimensiunea reală a importanței voastre - Eckhart Tolle
2. În definitiv, nu anii din viața ta sunt cei care contează, ci viața din anii tăi. - Abraham Lincoln
3. Ceea ce credem noi că este adevărat, ceea ce credem noi că este posibil devine adevărat şi posibil! - Anthony Robbins
4. Nimeni nu te poate face să te simți inferior fără consimțământul tău. - Anna Eleanor Roosevelt
5. Toate animalele, exceptând omul, știu că principalul scop al vieții este să te bucuri.  - Albert Camus
6. Lumea pe care am creat-o este un proces al gândirii noastre. Nu poate fi schimbată fără a ne schimba gândirea. - Albert Einstein
7. Viața îți va plăti orice preț îi vei cere. Trebuie să știi să ceri inteligent. - Anthony Robbins
8. Idealurile care mi-au luminat calea şi mi-au redat din timp în timp curajul de a înfrunta viața cu bucurie, au fost: bunătatea, frumusețea şi adevărul. - Albert Einstein
9. Noi oamenii suntem ființe sociale. Venim pe această lume în urma acțiunii altora. Supraviețuim datorită celorlalți. Fie că ne place, fie că nu, sunt puține momente în viată când nu beneficiem de pe urma acțiunilor celorlalți. Din acest motiv nu e deloc surprinzător că în mare parte fericirea noastră apare în contextul relațiilor noastre cu ceilalți. - Dalai Lama
10. Averea cea mai de preț e viața, și viața noastră, vă rog să mă credeți, nu atârnă decât de un fir de păr. - Alexandre Dumas

joi, 31 august 2017

Paradoxul FURIEI- Strigătul de ajutor al celor slabi de înger sau semn de putere!?


Încă din cele mai vechi timpuri, oamenii și-au pus problema unui mai bun control de sine în ceea ce privește gestionarea emoțiilor puternice, în speță cele din spectrul negativ. Dorința oamenilor de a dezvolta relații prietenoase cu semenii lor își are rădăcina în zorii civilizației. Ca și în zilele noastre, niciun om nu își dorea să trăiască o viață rea, motiv pentru care umanitatea a înțeles repede faptul că pentru a duce o viață bună este nevoie să învețe să își controleze impulsurile primare.
Unul dintre cei mai mari filozofi ai lumii noastre, Aristotel obișnuia să își adreseze întrebări despre stăpânirea propriilor emoții, ceea ce noi cunoaștem astăzi ca fiind inteligență emoțională sau autocontrol. Următorul citat este elocvent în acest sens: „Oricine poate deveni furios – acest lucru este ușor. Dar să te înfurii pe omul potrivit, în măsura potrivită, la momentul potrivit, pentru motivul potrivit şi în cel mai potrivit mod – acest lucru nu este deloc ușor.”
Mult mai târziu, oamenii de știință au implementat cercetări riguroase în domeniul psihologiei, având ca temă autocontrolul. Una dintre concluziile cele mai semnificative este descrisă de următorul postulat: „Frustrarea naște agresivitate” (teză a Universității Yale). Cu alte cuvinte, privind agresivitatea ca o formă de manifestare a furiei, această emoție primară pare a fi apanajul tuturor frustrărilor acumulate de-a lungul timpului. Cu cât crește gradul de frustrare, cu atât nucleul furiei devine mai puternic. Măsura furiei personale este dată de frecvența și intensitatea frustrărilor resimțite de fiecare.
Din această perspectivă, putem deduce faptul că furia poate fi privită ca un strigăt de ajutor din partea celor aflați în suferință. Atunci când siguranța și integritatea omului sunt în pericol, organismul intră într-o stare de alertă, eliberând hormonii responsabili în astfel de situații, cortizolul și adrenalina. Semn de slăbiciune sau nu, este foarte important cum abordăm această emoție, poate cea mai distructivă, la nivel de potențial. Oare este mai sănătos din punct de vedere emoțional să ne reprimăm furia sau să o manifestăm? Răspunsul la această întrebare ține în principal de contextul situațional și de modul în care alegem să ne eliberăm de furie. Aristotel a surprins foarte bine acest paradox.
Deși se poate pune semnul egalității între emoția furiei și explozia a ceea ce se numește în limbaj popular a fi „criză de nervi”, furia nu înseamnă în mod exclusiv aceasta. Există dăți în care furia se poate reflecta în stări de tristețe, de dezamăgire sau de neputință, aceste stări reprezentând la rândul lor manifestări emoționale. La fel de adevărat este și faptul că uneori, furia poate scăpa de sub control și se poate transforma în comportamente de agresivitate fizică și verbală. Bineînțeles că,  o persoană care și-a pierdut controlul de sine, este precum un teren minat. Cui i-ar face plăcere să calce pe un astfel de teren!? Exceptând cazurile de masochism patologic, astfel de oameni se îndreaptă cu viteza unui tren rapid către destinația „Singurătate”.
Nu toți oamenii se exprimă la fel. Istoria personală a fiecăruia, reziliența psihologică, contextul socio-cultural de care aparținem reprezintă doar câteva dintre criteriile care ne diferențiază. Așa se face că, ceea ce pe unii îi scoate din minți, pe alții îi poate lăsa indiferenți. Dacă un șofer simte că înnebunește zi de zi în traficul aglomerat, un altul poate privi timpul petrecut în trafic ca un răgaz de meditație/studiu sau de ascultare a muzicii preferate.
Portretul furiosului este acela al unui om hipersensibil la critică, temperamental și care are un set de credințe iraționale despre viață și lume în general. Tot ceea ce îi nemulțumește merită pedepsit, întrucât așa este corect. Comportamentul omului furios este asemănător celui al unui agent federal din penitenciare. Spiritul de justițiar îl determină să atribuie sentințe de condamnare imaginare oamenilor care le greșesc într-un fel sau altul.
Managementul furiei nu înseamnă reprimarea acesteia, ci descărcarea ei într-un mod sănătos atât pentru cel furios, cât şi pentru cei din jur. Atunci când ești furios de o viață, o astfel de schimbare nu se realizează peste noapte. Un întreg proces de restructurare cognitivă este necesar. Gândurile vechi au nevoie de o resetare, exact așa cum a-ți reseta softul unui computer. De asemenea, de mare ajutor este și învățarea umor tehnici de relaxare.
Cred că suntem de acord cu toții asupra faptului că o  persoană furioasă nu inspiră neapărat putere. Autocontrolul este cel care inspiră, în definitiv, încredere. Studii de specialitate susțin faptul că în măsura în care ne dorim îmbunătățirea calității vieții noastre pe toate planurile, trebuie să lucrăm în zona controlului de sine. Succesul unei astfel de inițiative se va oglindi în nivelul dumneavoastră de putere, o adevărată sursă de inspirație pentru ceilalți. Îmbunătățirea capacității de autocontrol nu este o treabă ușoară,  dar, nici imposibilă. Creierul uman are nevoie de exercițiu pentru a-și îmbogăți resursele strategice de gestionare a diferitelor situații dificile din viață, precum și de a-și consolida ceea ce deja a dezvoltat la nivel de tehnică de autocontrol.

luni, 21 august 2017

Ne naștem liberi și pierim încătușați. Natura ne învață care este prețul plătit pentru a fi parte din "lume"....


 Îmi plac florile. Îmi place să dăruiesc și să primesc  flori pentru că regăsesc în ele esența frumuseții naturale, a delicateții și a dăruirii de sine necondiționate. Aleg să dăruiesc flori în ghiveci și tot așa mi-ar plăcea să le primesc, pentru a putea prelungi cât mai mult timp durata lor de viață. Astfel, sufletul se bucură mai mult si mai intens la vederea splendorii pe care ne-o dăruiesc.  A fi martori la măiestria naturii, a simți firescul din lucrul divin prin intermediul acestor firave dar puternice urme ale Creatorului pe Pământ, este atât un privilegiu cât și o responsabilitate.
De ce să le culegi pur și simplu? De ce să le curmi viața doar pentru a ne bucura pentru scurtă vreme la privirea lor aranjate într-o vază pe măsuța de cafea din camera de zi? De ce să nu le lași libere în pământul din care au prins rădăcini și unde au înflorit? De ce să le compromiți existența?
 Cel ce primește o floare se poate considera un om norocos, căci dincolo de gestul dăruirii acestei flori stau sentimente de dragoste și afecțiune. Cel ce dăruiește o floare se poate considera de asemenea un om norocos întrucât în actul său de generozitate stau ascunse trăsături frumoase de caracter și, pur și simplu, devine un om fericit. O astfel de secvență de viață afișează doi oameni fericiți și recunoscători pentru momentul frumos din relația lor.
Însă, cel care va încerca să posede o floare va fi martorul unei pieiri înainte de vreme, va vedea cum lent frumusețea florii se va veșteji pentru a se transforma într-o plantă uscată. Nimic din ceea ce a întruchipat inițial nu se va mai regăsi întrucât dorința celui sau celei de a o controla a distrus-o. Atunci când am încercat să scoatem floarea din mediul ei natural, am reușit să îi știrbim frumusețea. Atunci când am încercat să ne-o însușim, i-am răpit libertatea înnăscută și am condamnat-o la moarte. Dacă am fi ales să o lăsăm în mediul ei natural, i-am fi observat zi de zi sclipirea, dăruită necondiționat lumii întregi.
Asemenea libertății înnăscute a florilor din lumea întreagă, este și libertatea sufletului nostru. Așa cum florile se nasc libere, și noi, oamenii, ne naștem liberi. Doar că, această libertate se pierde pe măsură ce luăm contact cu lumea. Oare florile nu pățesc la fel?
Ei bine, iată cum natura ne oferă adevărate lecții de viață. Avem în jurul nostru toate reperele pentru a ne ghida constructiv pașii prin viață, doar simțurile noastre au nevoie să fie trezite din somnul adânc în care au căzut. Înconjurați-vă de NATURĂ pentru că avem ce învăța de la aceasta. Îmi pare că natura este o mărturie fără precedent a forței creatoare. Divinitatea ne transmite mesaje prețioase pentru buna noastră stare de spirit, toate fiind atent reflectate în fenomenele naturii. Doar de noi depinde să înțelegem semnificațiile ascunse și să deprindem valorile spirituale pe care cu atâta generozitate ni le oferă EL, Marele Creator.

duminică, 13 august 2017

Cine esti tu atunci cand nimeni nu te poate vedea?

Majoritatea oamenilor traiesc
captivi ai unei imagini de sine pretinse a fi reale in ochii lumii. Cu alte cuvinte, aceasta imagine de sine are o baza iluzorie, intrucat este construita mai mult pe mascarea adevaratului TU, a celui sau celei care ti-e teama ca esti, si mai putin pe cine esti TU in realitate.
Este foarte dificil sa te afli in fata cu cele mai negre frici ale tale in ceea ce priveste persoana ta. Aproape toti oamenii isi petrec o mare parte din viata evitand acest lucru si consumand o cantitate uriasa de energie. Ne temem de defectele proprii cu atat de multa inversunare, ceea ce ne impiedica sa ne analizam cu sinceritate. Daca am avea curajul de a porni in sinuoasa calatorie a autoanalizei, am constata faptul ca aceste defecte nu sunt decat niste "inchipuiri" ce tin de imaginea de sine negativa, formata in timpul copilariei gratie a ceea ce ti-a fost transmis de cei din jur (familie, educatori, colegi, vecini, etc.).
Simpla constientizare a acestui lucru si identificarea defectelor transmise atunci cand erai copil, te va ajuta sa te eliberezi de ele.
Atunci cand devii cel sau cea care esti in realitate, te simti liber, puternic si in siguranta. Practic, ai revenit acasa. Pana in acest moment, ai umblat hoinar si confuz. Acum esti bine. Acum esti TU, cel adevarat. Un om cu inima deschisa, un om iubitor, un om curajos, un om pe care temerile dictate de propria minte, aflata in eroare de asemenea, un om care a reusit sa se regaseasca pe Sine.

luni, 7 august 2017

Cine esti la cel mai profund nivel?


Daca ai arunca o privire in strafundurile fiintei tale, ce crezi ca ai descoperi?
Ce comori ascunse salasluiesc in tine? Ce dureri si suferinte ai ingropat in adancurile sufletului tau? Vise uitate sau nedescoperite inca, resurse inimaginabile, temeri sau frici paralizante, emotii neexprimate, ganduri pe care in veci nu ai avea curajul sa le rostesti cu voce tare, trairi interzise, secrete pe care le vei pastra astfel pana in ultima clipa..... Si cate alte multe trairi si ganduri pot exista acolo, la subsolul fiintei umane!?
Majoritatea oamenilor cred ca stiu cine sunt ei cu adevarat. Ceea ce acestia pierd din vedere este fenomenul identificarii cu EU-l. Toti ne identificam cu un nume, cu o familie de apartenenta, cu o nationalitate, cu un gen, cu un statut sau cu rolurile pe care le jucam pe marea scena a vietii.
Toti suntem actorii principali in propria piesa de teatru si actorii secundari in Marea piesa de teatru a Divinitatii. Insa, asa cum un actor isi poate aminti in timpul prestatiei sale artistice cine este in realitate, asa si noi ne putem aminti in timpul prestatiei de zi cu zi ca suntem cu mult mai mult decat ceea ce parem a fi sau decat ceea ce afisam lumii.
Imaginea noastra nu este altceva decat un produs al propriei minti. Ori, mintea noastra nu este altceva decat EU-l, adica o iluzie.
In momentul in care demontezi imaginea EU-lui exact asa cum dezasamblezi un puzzle, realizezi nemarginirea si complexitatea propriei fiinte, dincolo de limitele materiale si psihologice. Astfel, renuntand la identificarea cu EU-l, nimeni si nimic nu te va mai rani, pentru ca vei stii ca nu are legatura cu tine, cel real, ci cu o iluzie. Doar nu o sa iei in serios si o sa intri benevol intr-un joc imaginar! In acel moment vei descoperi Sinele si vei realiza ca esti doar una dintre manifestarile Divinitatii in marele joc al vietii. Metaforic vorbind, Sinele este Oceanul si EU-rile noastre sunt valurile. Desi, fiecare val pare diferit si unic, de fapt, toate apartin aceluiasi ocean, fiind unul si acelasi lucru.
Poate ca aceasta calatorie interoara nu este cea mai usoara misiune, insa destinatia va fi meritat osteneala. Afla cine esti cu adevarat! Doar asa, vei reusi sa produci in viata ta schimbarile mult dorite si vei face economii serioase in materie de suferinta si consum energetic.

marți, 1 august 2017

Paralizia sufletului - Cum să ne recăpătăm mobilitatea sufletească!


Incep acest articol printr-o intrebare: "Tu cu cine vorbesti atunci cand simti nevoia sa te descarci?"
Uneori, se intampla ca multe lucruri problematice sau dezagreabile sau dureroase sa se adune in sufletul tau. Atunci mintea iti este invadata de armate intregi de ganduri, si nu neaparat intr-o ordine rationala, ci dimpotriva, haotica. Confuzia pune stapanire pe mintea ta. Ajungi sa nu mai intelegi ceea ce ti se intampla. Te ratacesti printre idei cu incarcatura negativa. Cauti cu disperare o oaza de claritate si de lumina in intunericul care pare ca ti-a rapit linistea sufleteasca. 
Sa fie lucrurile chiar asa de dramatice? Sa fie tabloul pictat exclusiv in nuante de gri? In masura in care ramai captiv doar acestei imagini, este putin probabil sa crezi altceva. Cel care priveste cu gatul intepenit, doar in fata, nu va putea sa vada imaginea de ansamblu, ci se va concentra obsesiv doar asupra acelei franturi de tablou pe care o poate vizualiza. Insa, aceasta frantura nu reprezinta decat o mica parte a realitatii sale. Daca ar reusi sa-si dezamorteasca gatul, ar putea vedea realitatea intr-o perspectiva mult mai nuantata. 
Si cum ar putea iesi din acest cerc vicios, al propriior sale dureri, neputinte si indoieli? In mod evident, de unul singur, aproape ca este imposibil. Are nevoie de sprijin, sa spunem ca are nevoie de un masaj mai delicat sau mai viguros al gatului. Sa ne gandim la cateva variante: tineti un jurnal, un prieten, un indrumator spiritual, un terapeut, un psiholog, un profesor de incredere, etc. 
Important este sa nu teseti la nesfarsit o complicata si incurcata tesatura prin intermediul gandurilor care va macina si a emotiilor care de cele mai multe ori se dovedesc a fi coplesitoare. Eliberati-va de poverile sufletului. Doar asa puteti merge liber mai departe si cu sufletul impacat.

vineri, 28 iulie 2017

Cum reusesc ceilalti sa aiba control asupra ta? Butoanele...


Care este cea mai "sofisticata masinarie" din lume? Omul. Ca orice masinarie, omul are niste puncte de contact, sa le spunem "butoane". Aceste butoane transforma omul intr-un prizonier al propriilor emotii si sentimente. Oricine sau orice din exterior le poate apasa, declansand un sir de reactii in lant. Va puteti simti prost atunci cand cineva va nedreptateste sau va jigneste intr-un fel. Sau, va puteti simti bine daca cineva va complimenteaza sau va flateaza. Sau, puteti avea o atitudine obiectiva, stiind ca nimic din ceea ce emite o persoana sau alta cu privire la dumneavoastra, nu va vizeaza de fapt. Insa, in toata aceasta poveste, cel care detine controlul nu sunteti dumneavoastra, ci celalalt, omul care are acces la butoanele de referinta.
Partea trista a acestei privari de libertate, consta in faptul ca omul, desi se poate elibera de constrangerile sociale si ale celor din jur, alege sa ramana la dispozitia unora sau altora. In loc sa preia fraiele propriei dispozitii, se lasa purtat de judecati de valoare si opinii rasarite din strafundul propriei lor vieti. Pozitive sau negative, acestea au puterea de a va declansa o modificare a starii de spirit. Cum? Ceilalti v-au apasat unul sau mai multe butoane. Ce puteti face? Dezactivati-le!

marți, 25 iulie 2017

Mai poate fi recastigata increderea pierduta in cineva sau ceva?


Imi place sa ma plimb printre randuri pline de sens si intelepciune. Intr-una dintre calatoriile mele sufletesti, am descoperit un citat al lui Nicolae Iorga despre incredere:
"Increderea nu se pierde decat o data".
Revenind la filozofia mea despre lume si viata, mi-am dat seama ca poate, o data pierduta, increderea in cineva sau in ceva mai poate fi recastigata intr-o oarecare masura, insa, niciodata in totalitate. Costul recuperarii? Timp, efort, angajament asumat, autocontrol si ceva mai multa inteligenta emotionala.

Conform DEX, încrederea se defineste ca fiind un sentiment de siguranţă faţă de cinstea, buna-credintă sau sinceritatea cuiva. Cu alte cuvinte, omul care are incredere are convingerea fermă că o persoană sau un lucru îşi păstreaza integritatea, calităţile sau caracterul pentru un interval de timp predictibil.
Ce se intampla in momentul in care cel sau cea care a acordat increderea sa afla ca a fost mintit, inselat sau tradat? Bineinteles, dincolo de durerea ce o implica dezamagirea resimtita in mod firesc, apar sentimente de dezgust si repulsie, precum si nevoia de a-si retrage investitia emotionala.
Cine a experimentat aceasta experienta de viata, cunoaste foarte bine suferinta pricinuita de pierderea increderii in cineva sau ceva, mai ales dupa ce a acordat-o cu toata fiinta sa. Nu este usor dar nici imposibil de gestionat o astfel de pierdere. Ca orice pierdere care lasa o rana deschisa in urma sa, este nevoie de timp pentru ca rana sa se cicatrizeze si pentru a intelege sensul acestei experiente de viata, care de cele mai multe ori se dovedeste a fi unul binefacator. Asadar, incercati sa nu va pierdeti in norii confuziei si ai indoielii. Decat sa traiti in minciuna si bezna, mai bine alegeti sa traiti in adevar si lumina.

duminică, 23 iulie 2017

Puterea de a merge mai departe exista in fiecare dintre noi.

Cand viata te loveste fara mila, RESPIRA. Cand viata iti zambeste, RESPIRA. Cand simti ca lumea ta se prabuseste, RESPIRA. Cand simti ca lumea ta infloreste, RESPIRA. Orice s-ar intampla trage aer in piept si RESPIRA.
Cursul vietii nu este intotdeauna acelasi. Uneori este mai lin, alteori este mai tumultos. Tu, draga cititorule, nu te teme. Divinitatea a avut grija sa doteze pe fiecare om in parte cu resursele necesare pentru a gestiona orice tip de experienta. 
Chiar daca uneori simti ca te prabusesti, acesta nu este un indicator al esecului sau al sfarsitului. Nu pierde lupta cel care cade ci acela care nu se ridica, ramanand scufundat in mocirla durerii sufletesti.
Puterea de a merge mai departe exista in fiecare dintre noi. Poate ca ceata suferintei este prea deasa si nu poti identifica aceasta forta interioara. Insa, nu uita, chiar si cea mai deasa ceata se ridica la un moment dat, permitand luminii sa patrunda.
Asadar, orice ai trai acum, orice ai experimenta chiar in aceste clipe, orice ai simti sau gandi, aminteste-ti ca viata merge mai departe si ca puterea se afla chiar in.... ai ghicit,.... in tine.

miercuri, 19 iulie 2017

Orice poveste de dragoste incepe frumos. Si apoi?


Orice poveste de dragoste incepe frumos. Fiori jucausi, fluturasi in stomac, entuziasm la granita cu "nebunia", betia gandurilor care par a nu-si mai gasi coerenta, privirile inmarmurite ale celorlalti la vederea acestui tablou de simptome specifice "indragostitului". Cam cat dureaza aceasta avalansa emotionala? Temporar. La unii dureaza mai mult, la altii mai putin. Coborarea cu picioarele pe pamant nu este intotdeauna lina si delicata. De multe ori se lasa cu plansete si urlete. De ce? Pentru ca imaginea idealizata a celuilalt se dovedeste a fi o iluzie fabricata de insasi imaginatia celui sau celei aflat/e in suferinta.
Unde pleaca toate aceste emotii? Nu pleaca nicaieri, doar se dizolva transformandu-se in altceva. In cazurile fericite, acest "altceva" se situeaza intr-un registru al maturitatii emotionale, cel al iubirii adevarate si neconditionate. In cazurile nefericite, mirajul de la inceput se transforma intr-o mocirla sufleteasca, vecina cu patologia umana. 
Lipsa de respect, lipsa de incredere si speranta, lipsa tandretii, lipsa comunicarii, lipsa fidelitatii, lipsa demnitatii sunt doar cateva dintre elementele lipsa care compun un deficit cronic. Cum poate functiona normal o relatie ale carei rezervoare sunt goale? Nu poate. Sigur, poate supravietui o vreme, insa nu pe termen lung.
Fara o resuscitare adecvata, fara o asezare cu inima deschisa a problemelor pe masa, fara intentia hotarata de a le rezolva impreuna, relatia de cuplu se dovedeste a fi sortita esecului, murind, pur si simplu.

joi, 6 iulie 2017

Suntem sau nu suntem pe aceeasi lungime de unda? Cum ne putem sincroniza cu partenerul de viata?

Iubirea si lungimile de unda
Ritmul celuilalt se poate simti in timp. Exista si situatii in care cei doi descopera dupa o perioada considerata suficienta de timp in care au depus constient toate eforturile necesare pentru a se cunoaste si intelege reciproc ca nu sunt pe aceeasi lungime de unda.
A nu fi pe aceeasi lungime de unda este ca si cum intre cei doi s-ar afla o prapastie emotionala dificil de traversat dintr-o parte intr-alta. Orice ar face unul sau celalalt pentru a se apropia pare a fi sortit esecului. Cand ritmurile sunt incompatibile, relatia de cuplu este rece, ostila si condamnata la moarte. Insa chiar esti convins(a) ca s-au epuizat toate resursele pentru a va sincroniza unul cu celalalt?!
Contactul emotional dintre doi oameni se poate realiza intr-un cadru ambiental cald, linistit si intim. Atunci inimile celor doi se intalnesc si se descopera reciproc in toata splendoarea lor. Intr-o lume in care oamenii au uitat sa se mai concentreze asupra persoanei iubite, fiind incurajati si gratificati de societate pentru a se angrena in mai multe lucruri simultan, experienta contactului emotional autentic se pierde.

Exercitiu de sincronizare
Va propun un exercitiu simplu de sincronizare. Iesiti la o plimbare cu persoana iubita. Observati ritmul in care aceasta merge. Lasati-va pasii sa se acordeze la ritmul pasilor sai. Dupa ce aceasta punte energetica a fost creata, vibratiile voastre emotionale au mari sanse de reusita in a se contopi intr-un ritm sublim si armonios. Crezi ca ai timp sa te opresti putin din graba de zi cu zi pentru a-ti focaliza intreaga atentie asupra omului iubit?
Experienta “aici si acum”
A trai aici si acum alaturi de persoana de langa tine este modalitatea prin care fiecare partener reuseste sa fie prezent in relatia sa de iubire. Prezenta se masoara prin capacitatea noastra de concentrare a atentiei asupra a ceea ce ne intereseaza.
Insa, ce ne facem cu salbaticia gandurilor care asemenea unei herghelii de cai alearga tropaind pe campul mintii noastre?! O practica meditativa budista ne invata sa nu ne opunem acestei ingrate tendinte a mintii, sa observam cum se desfasoara si sa revenim la ceea ce ne interesa de fapt. Treptat, caii se vor imblanzii si deci, gandurile noastre se vor potoli din tropait. Si mintile celor doi se vor intalni pentru a experimenta uniunea sufletelor lor intr-un dans artistic perfect.
Bibliografie: Adrian Nuta, Psihologia cuplului, Edit. SPER, 2006;