PSInsider - Comunitatea Oamenilor de Bine

PSInsider a luat naștere din dorința de a motiva oamenii și de a împărtăși publicului larg, prin intermediul unui limbaj prietenos, cele mai noi informații din domeniul psihologiei, acoperind o serie de tematici precum sănătatea mintală și emoțională, dezvoltarea personală, educația continuă, parenting, terapia copiilor, adolescenților, adultului, cuplului și familiei, psihologia resurselor umane. Vino și tu în cadrul Comunității PSInsider, Comunitatea Oamenilor de Bine!

luni, 17 octombrie 2016

SANATATE EMOTIONALA - Fericit? Atunci, ești un om de succes!

Astăzi vorbim despre conceptul de sănătate emoțională, un concept pe muchie de cuțit având în vedere granițele destul de subțiri între normalitate și anormalitate. 
Dacă ar fi să traducem ce înseamnă sănătatea emoțională din punct de vedere practic în viața de zi cu zi, atunci primele gânduri s-ar orienta către termenul de succes în mai multe planuri, de la activitatea profesională, relații interpersonale și o stare de bine generală.


Oameni fericiți, potențialii oameni de succes
În trecut, cercetătorii credeau ca oamenii sunt fericiți în funcție de succesul pe care îl aveau. Cercetări recente indică faptul că orientarea cauză-efect este inversă. 
Cu alte cuvinte, oamenii fericiți sunt mai predispuși spre a-și urmări obiectivele stabilite, a-și găsi resursele necesare și a atrage cu viziunea lor optimistă actorii potriviți în vederea construirii unui scenariu câștigător.

Cărămizile unei fundații de succes 
După cum se poate observa, au fost identificate cărămizile de fundație a unei vieți de succes, după cum urmează:
  • starea de spirit fericită,
  • motivația, 
  • energia,
  • optimismul și 
  • sociabilitatea.
Date fiind aceste ultime informații, se întrezărește ipoteza conform căreia succesul este determinat de fericirea oamenilor. Altfel spus, tu ești singurul care poate atrage succesul în viața sa.

Focus pe starea de bine
Așadar, zi de zi, fiți focusați pe a vă crea o stare de bine, din toate punctele de vedere, emoțional, mental și fizic. Toate aceste planuri se condiționează reciproc. Este puțin probabil să ai o stare sufletească proastă și corpul să se simtă minunat. Reversul medaliei este garantat.
Oamenii de știință au constatat faptul că avem o inteligență vie care ne guvernează trupul și psihicul în egală măsură. Este o naivitate să negam o asemenea evidență.
Fiți fericiți oameni buni! Bucurați-vă de lucrurile simple ale vieții: un răsărit sau un apus de soare, natura, micile plăceri culinare, zâmbetul celor dragi, etc. Sărbătoriți viața și succesul vă va sărbători pe voi!

Sursa: www.apa.org

Publicat de Unknown la 13:22 Niciun comentariu:
Trimiteți prin e-mail Postați pe blog!Trimiteți pe XDistribuiți pe FacebookTrimiteți către Pinterest
Etichete: fericire, sanatate emotionala, stare de bine, succes

Dacă viața îți oferă lămâi, fă limonadă!

Rezistența ajută oamenii să transforme circumstanțele de viață stresante în oportunități.
Conform Asociației Americane de Psihologie, există cercetări care arată faptul că rezistența este elementul cheie al rezilienței psihologice pentru supraviețuire, și nu numai. Se menționează că rezistența ajută oamenii să prospere sub influența stresului, aceasta îmbunătățind performanța, abilitățile de leadership, comportamentul, puterea, starea și atât sănătatea fizică cât și cea mintală.

Cum poți face față provocărilor?
Întrebarea pe care oamenii de știință și-au ridicat-o face referire la motivul pentru care unele persoane suferă căderi fizice și psihice atunci când înfruntă stresori copleșitori, pe când altele nu, părând că reușesc să meargă mai departe.
În încercarea de a descoperi răspunsuri, au fost realizate studii longitudinale în medii organizaționale aflate în plină restructurare a numărului de angajați, acoperind o perioadă de peste un deceniu, mai exact un număr de 12 ani.
Rezultatele arată faptul că două treimi dintre angajați au suferit o scădere considerabilă a performanței, a capacității de leadership și a stării de sănătate, în extremă, producându-se atacuri de cord, accidente vascular cerebrale, obezitate, depresie, abuz de substanțe și slabe evaluări ale performanței. De asemenea,  cealaltă treime a personalului a reușit să prospere în ciuda faptului că a întâmpinat același număr de evenimente stresante la fel ca și colegii de muncă. Acești angajați si-au menținut starea de sănătate, fericirea și nivelul de performanță și s-au simțit entuziasmați de un nou început.

Ce a făcut diferența?
S-a constatat că cei care au reușit să meargă mai departe au avut în minte trei credințe care i-au ajutat să transforme evenimentele stresante în oportunități, și anume: angajamentul, controlul și atitudinea de a face față provocărilor.
Astfel, aceștia au fost implicați în desfășurarea evenimentelor, evitând astfel izolarea. De asemenea, încercarea de a influența desfășurarea lucrurilor a ajutat la evitarea sentimentului de pasivitate și inutilitate.

Situații de risc major
Nu există un exemplu mai extrem decât adevăratul câmp de luptă. Cercetările realizate în cadrul Academiei Militare din Statele Unite ale Americii, au indicat faptul că rezistența a protejat soldații americani din rezervă pentru a se menține într-o stare de mobilizare pentru luptă.
Cu cât nivelul de rezistență era mai ridicat, cu atât era mai extraordinară abilitatea soldaților de a experimenta lupta pentru viață și de a combate stresorii fără consecințe negative asupra sănătății, precum stresul posttraumatic sau depresia.
Prin urmare, și în cazul soldaților,  rezistența explică de ce anumiți soldați rămân sănătoși în timpul războiului.
Rezumatul studiilor prezentate mai sus, ne oferă practic niște lecții de viață la care ar trebui să medităm atunci când totul ni se pare prea greu.
Deși sună nostim, este adevărat că "Dacă viața îți oferă lămâi, fă limonadă!"

Sursa: www.apa.org
Publicat de Unknown la 13:13 Niciun comentariu:
Trimiteți prin e-mail Postați pe blog!Trimiteți pe XDistribuiți pe FacebookTrimiteți către Pinterest
Etichete: lectii de viata, rezilienta, strategie, stres

SANATATE MINTALA - 10 modalități prin care îți poți dezvolta reziliența

Am mai vorbit într-un articol precedent despre reziliența psihologică și despre faptul că oamenii reacționează diferit la evenimente de viață stresante. Același lucru se întâmplă și în ceea ce privește construirea unei strategii de gestionare a factorilor de stres, oamenii folosind diverse strategii.
Dezvoltarea rezilienței poate fi privită ca o călătorie personală și unică pentru fiecare persoană în parte. Diferențele de abordare pot fi explicate și prin prisma diferențelor culturale. De exemplu, o persoană își poate exprima sentimentele mai deschis sau nu, în funcție de cultura sa.
Asociația Americană de Psihologie a publicat un ghid în care sunt prezentate câteva modalități prin care îți poți dezvolta propria strategie de reziliență:

  1. Stabilește relații armonioase cu membrii familiei, cu prietenii sau alte figuri importante. Este vorba despre a accepta ajutorul și suportul din partea celor cărora le pasă de tine și care te vor sprijini necondiționat. Pot fi luate în considerare chiar și organizațiile non-guvernamentale și grupurile de suport ce au ca scop depășirea anumitor traume.
  2. Evită să privești crizele ca fiind probleme insurmontabile. Evenimentele de stres major sunt iminente în viață, iar acest fapt nici nu îl poți controla, nici nu îl poți schimba. Încearcă să creionezi viitorul într-un mod mai optimist și să conștientizezi ce anume te-ar putea ajuta să te simți mai bine într-o situație de criză.
  3. Acceptă schimbarea ca fiind o parte din viață. Această acceptare a circumstanțelor ce nu pot fi schimbate te poate ajuta să te concentrezi pe circumstanțele pe care chiar le poți influența.
  4. Acționează în vederea îndeplinirii obiectivelor tale. Dezvoltă obiective realiste. Acționează cu regularitate, chiar dacă pare nesemnificativ. În loc să te concentrezi pe obiective sau țeluri de neatins, întreabă-te "Ce aș putea aduce la îndeplinire astăzi care să mă ajute să mă mișc în direcția dorită?"
  5. Acționează decisiv. Adoptă o atitudine pro-activă în locul uneia pasive prin care să te detașezi complet de probleme.
  6. Caută oportunități de autocunoaștere. Adesea, oamenii învață ceva despre ei înșiși și pot afla că au evoluat în anumite privințe ca un rezultat al bătăliilor purtate. Câteva dintre câștigurile menționate de cei care au avut de suferit tragedii fac referire la relații interpersonale mai bune, căpătarea unui sentiment de tărie chiar și în momentele de vulnerabilitate, un sentiment crescut de stimă de sine, o dezvoltare spirituală și o mai bună apreciere a vieții.
  7. Nutrește o percepție pozitivă asupra propriei persoane. Dezvoltarea încrederii în abilitățile tale de a rezolva probleme și încrederea acordată propriilor instincte ajută în construirea rezilienței.
  8. Privește lucrurile în perspectivă. Chiar și atunci când experimentezi evenimente de viață dureroase, încearcă să consideri totul într-un context mai larg și menține o perspectiva pe termen lung.
  9. Menține o viziune optimistă. Acest lucru te va ajuta să proiectezi așteptări pozitive de la viață. Încearcă mai degrabă să vizualizezi ceea ce îți dorești decât să îți faci griji asupra lucrurilor de care te temi.
  10. Ai grijă de tine. Acordă atenție propriilor nevoi și sentimente. Angajează-te în activități care îți fac plăcere și care te relaxează. Exersează fizic cu regularitate. În acest mod,  mintea și corpul tău se vor învăța să gestioneze situații care necesită reziliență.
Mai mult, există alte opțiuni prin care îți poți întări reziliența. De exemplu, unii oameni scriu despre cele mai adânci gânduri și trăiri ale lor. De asemenea, meditația și practicile spirituale sunt de un real ajutor în restabilirea conexiunii cu lumea și restaurarea speranței.
Cheia de succes constă în identificarea acelor modalități care cel mai probabil au sorți de izbândă în vederea consolidării unei strategii personale de a fi rezilient.
În concluzie, reziliența implică flexibilitate și echilibru în gestionarea evenimentelor traumatizante.
Este foarte important să îți permiți să simți emoții puternice și să conștientizezi pragul în care este necesar să îți păstrezi "sângele rece" pentru a putea funcționa în anumite momente. Implică-te activ în rezolvarea problemelor, dar acordă-ți timp de odihnă și relaxare. Petrece timp împreună cu cei dragi. Bucură-te de suportul și încurajarea acordată de ei, dar și de tine însuți / însăți. Pune bază pe ceilalți, însă, cel mai important bazează-te pe propria persoană.

Sursa: www.apa.org
Publicat de Unknown la 13:06 Niciun comentariu:
Trimiteți prin e-mail Postați pe blog!Trimiteți pe XDistribuiți pe FacebookTrimiteți către Pinterest
Etichete: dezvoltare personala, rezilienta, sanatate mintala, strategie, stres

SANATATE MINTALA - Cum reușesc unii oameni să gestioneze evenimente de viață traumatizante?


Moartea unui om drag, pierderea locului de muncă, bolile grave, atacuri teroriste și alte evenimente traumatice de gen reprezintă exemple de experiențe de viață stresante și provocatoare. 
O mulțime de oameni reacționează la astfel de circumstanțe într-o manieră intens emoțională având un puternic sentiment de insecuritate.

Totuși, în general, oamenii se adaptează bine cu timpul la schimbările inerente ale vieții în condiții stresante. Ce îi determină să reacționeze astfel? Este vorba despre reziliența psihologică, un proces aflat în plină desfășurare ce necesită timp, efort și angajament din partea persoanelor în vederea construirii unui scenariu de viață mai bun. Fiecare om își dezvoltă o strategie personală de îmbunătățire a propriei reziliențe.


Ce este reziliența psihologică?

Reziliența psihologică este procesul de adaptare în gestionarea adversităților vieții, traumelor, tragediilor, amenințărilor și a altor surse de stres, precum problemele relaționale și familiale, cele de sănătate sau factori de stres financiari, inclusiv cei de la locul de muncă.
Cercetările de specialitate arată faptul că reziliența este un proces comun în rândul oamenilor, nu unul extraordinar.
A fi rezilient nu înseamnă că nu experimentezi dificultățile și stresul prin intermediul unor sentimente de durere sufletească și tristețe. Este normal ca oamenii care au trecut prin experiențe traumatice să simtă astfel de emoții majore. Nu te naști cu reziliența, ci o înveți în timp prin intermediul experienței care se traduce prin însușirea de comportamente, gânduri și acțiuni proactive.

Factori favorizanți 
Studiile americane indică o serie de factori favorizanți în dezvoltarea unei bune reziliențe, printre care:
  • relații de familie și de prietenie armonioase bazate pe afecțiune, încredere și respect;
  • capacitatea de a face planuri realiste și de a acționa în conformitate;
  • o percepție pozitivă asupra propriei persoane și încredere în forțele proprii;
  • abilități de comunicare și de rezolvare a problemelor; 
  • capacitatea de a gestiona emoții puternice și impulsuri.
    Toți acești factori se pot dezvolta în timp. Așa că, nu te îngrijora dacă în momentul de față nu îi identifici în arsenalul tău  psihologic de înfruntare a provocărilor vieții.

    Cauta raspunsuri personale....
    Cu toate acestea, ai puterea de a te inscrie intr-un scenariu de viata castigator. Iata cateva indicii sub forma de intrebari, care sa te calauzeasca in cautarea de raspunsuri personale:
  • Ce tip de evenimente au fost cel mai stresante pentru mine?
  • Cum m-au afectat aceste evenimente?
  • Este important pentru mine să mă gândesc la oamenii semnificativîn din viața mea atunci când sunt stresat/ă?
  • La cine am apelat pentru suport  într-o situație traumatică?
  • Ce am învățat despre propria persoană și despre interacțiunea cu ceilalți pe parcursul unor perioade dificile?
  • A fost de ajutor pentru mine să asist pe altcineva care a trecut printr-o experiență de viață similară?
  • Am reușit să depășesc dificultățile de-a lungul timpului? Dacă da, cum anume?
  • Ce m-a ajutat să mă simt mai plin/ă de speranță în ceea ce privește viitorul?

Sursa: www.apa.org




Publicat de Unknown la 13:04 Niciun comentariu:
Trimiteți prin e-mail Postați pe blog!Trimiteți pe XDistribuiți pe FacebookTrimiteți către Pinterest
Etichete: rezilienta, sanatate mintala, strategie, stres, trauma

SĂNĂTATE MINTALĂ - Bărbații riscă mai mult decât femeile să ajungă în pragul sinuciderii

Organizațiile internaționale dedicate sănătății mintale, atrag atenția asupra faptului că bărbații și femeile percep diferit suferința. În timp ce femeile sunt mai deschise în a vorbi despre problemele lor și în a căuta tratament de specialitate, bărbații preferă să sufere în tăcere, alegând să nu se trateze, conform unui studiu realizat în anul 2015. Acest lucru se explică prin prisma a ceea ce bărbații înțeleg prin masculinitate: putere și rezistență în fața greutăților vieții, ceea ce determină o supraîncărcare sufletească pentru aceștia. Movember, o organizație de prestigiu ce se ocupă de sănătatea mintală și emoțională a bărbaților, a creat un videoclip emoționant despre problemele de ordin psihologic în care prezintă ultimele scrisori de adio ale unor bărbați care au fost pe punctul de a muri în urma tentativelor de suicid. Această acțiune a fost închinată în onoarea Zilei mondiale de prevenție a suicidului, care se serbează anual, pe data de 10 septembrie. Prin intermediul acestui video, Movember a dorit să transmită publicului larg mesajul conform căruia, oricât de cenușiu ar părea totul, lucrurile pot și se vor îmbunătăți. Oamenii trebuie să înțeleagă faptul că este în regulă să cauți ajutor de specialitate, mai ales dacă mintea este asaltată de gânduri suicidare. În acest ultim caz, apelarea la un specialist nu mai este o opțiune, ci devine imperativă. Este dovedit că și simpla dezbatere a suferinței poate face diferența între viață și moarte. Prin accesarea și distribuirea link-ului de mai jos, fie poți salva propria viață, fie pe cea a unui seamăn. https://m.facebook.com/MovemberUSA/videos/10157383245015273/

Publicat de Unknown la 12:36 Niciun comentariu:
Trimiteți prin e-mail Postați pe blog!Trimiteți pe XDistribuiți pe FacebookTrimiteți către Pinterest
Etichete: depresie, sanatate emotionala, sanatate mintala, tentativa suicid

SĂNĂTATE MINTALĂ - UK- O studentă din trei suferă de probleme de sănătate mintală!


Un studiu recent realizat pe un eșantion reprezentativ de 1061 studenți,  intitulat YouGov survey, arată faptul că o cincime dintre studenții de sex masculin suferă de probleme de sănătate mintală.

Un alt studiu, de data aceasta, realizat pe subiecți de gen feminin din mediul studențesc, indică faptul că una din trei femei suferă de același tip de probleme de sănătate.


Problemele de sanatate mintala, pe lista prioritatilor
Trecând peste apartenența de gen, aproximativ 27% dintre studenți afirmă că suferă sau au suferit în trecut de astfel de probleme. Acest procent crește considerabil la valoarea de 45% în cazul studenților de altă orientare sexuală (homosexuali, bisexuali și travestiți).
Majoritatea universităților din UK susțin că instituțiile statului depun eforturi serioase pentru a dezvolta servicii adecvate în vederea prevenirii și tratării problemelor de sănătate mintală, acestea fiind situate deja pe lista prioritatilor.
Statisticile sunt ingrijoratoare
Dintre acei studenți care au afirmat că au suferit de afecțiuni mintale, un procent de 77% s-au confruntat cu depresia și un alt procent de 74% au suferit de anxietate.
De asemenea, statisticile confirmă aceste rezultate prin simplul fapt că rata de suicid în rândul studenților a crescut la cel mai mare nivel din 2007, de când se măsoară acesta. 
Cifrele alarmante ridică dubii în legatură cu calitatea serviciilor de suport psihologic oferite de către universitățile din Anglia.
Totuși, studiile realizate au arătat că studenții sunt conștienți de serviciile de suport psihologic oferite de universitățile unde aceștia studiază. Un procent frumos de 18% au apelat deja la astfel de servicii și raportat la acest procent, un număr de 9 din 10 studenti au discutat cu un consilier psihologic. 
Din același studiu, a reieșit că 30% dintre bărbați și 27% dintre femei au declarat că nu se simt confortabil în a vorbi despre problemele lor de sănătate mintală cu prietenii sau cu familia.
Provocări întâmpinate 
Dandrige, unul dintre reprezentantii universitatilor din Regatul Unit afirma urmatoarele: "Pentru unii studenți, un mediu educațional neprietenos poate fi stresant, în special pentru cei care deja au anumite probleme de gen. Unii studenți sunt ezitanți în a dezvălui ce dificultăți au, ceea ce reprezintă o provocare pentru universități."  
În acest sens, au fost dezvoltate politici și campanii de anti-stigmă. Dandridge afirmă că marea provocare pentru universități este să creeze si legături cu entitățile externe, inclusiv cu NHS, o instituție publică specializată în tratarea afectiunilor mintale, atunci când este necesar. 
Extrem de util este și faptul că Universitățile din UK oferă consultanță către toate universitățile în gestionarea studenților care suferă de probleme de sănătate mintală. 

Sursa: www.apa.org

Publicat de Unknown la 12:27 Niciun comentariu:
Trimiteți prin e-mail Postați pe blog!Trimiteți pe XDistribuiți pe FacebookTrimiteți către Pinterest
Etichete: sanatate mintala, stres, studenti, suport psihologic

MENTAL - Ai probleme cu memoria? Află cum le poți remedia!


Credeai ca problemele de memorie se adreseaza doar varstnicilor? Ei bine, acest lucru este partial adevarat. Oamenii pot intampina dificultati mnezice inca de la varste mai putin inaintate.
Cauzele sunt multiple. De la probleme de sanatate neuronala pana la afectiuni ce tin de spectrul oboselii cronice, pierderile de memorie perturba buna functionare a oamenilor.
In acest sens, psihologii americani au descoperit strategii de ajutorare a celor afectați în remedierea problemelor de memorie.


1. Fă fotografii mentale / ia instantanee.
O memorie bună reprezintă de fapt un bun proces de învățare, conform specialiștilor în reabilitare. Acest lucru presupune formarea de conexiuni neuronale puternice pe baza noilor informații asimilate.
În mod sistematic, ia aminte diverse lucruri. Spre exemplu, atunci când așezi telefonul mobil pe o piesă de mobilier, fă o fotografie mentală a acestuia.

2. Antrenează-ți creierul să își amintească. 
Cercetări recente indică faptul că în etapele incipiente de pierdere de memorie, oameni pot beneficia de sesiuni de antrenament mnezic.
Cu titlu exemplificativ, una dintre tehnici te învață cum să îți amintești un cuvânt, cum ar fi numele unei persoane. Poți scrie pe hârtie orice literă sau grup de litere pe care ți le amintești.  Apoi, pe măsură ce acestea capătă un sens împreună, creierul va genera cuvântul uitat.

3. Profită de tehnologie. 
Un sistem  informatic poate ajuta o mulțime de oameni  să își amintească datele importante de scadență sau programările făcute. Pentru a putea folosi un astfel de sistem, este important să te familiarizeze cu el și  să îți amintești de fiecare dată cum să procedezi în a-l utiliza. 

4. Păstrează-ți spiritul treaz. 
Problemele de memorie pot afecta chiar si dispoziția sufletească. Exersarea fizică de 2-3 ori pe săptămână  și activitățile de stimulare mentală sunt de folos. Asadar, inlcude-le in rutina ta zilnica, oriunde te-ai afla,

Sursa: www.apa.org

share this page:
  • FACEBOOK
Publicat de Unknown la 12:14 Niciun comentariu:
Trimiteți prin e-mail Postați pe blog!Trimiteți pe XDistribuiți pe FacebookTrimiteți către Pinterest
Etichete: amintiri, conexiuni, memorie, mental, neuroni

PARENTING - Cum sa dezvolti o atitudine de tip GRIT in copii tai?

Conform Comunității online TED, urmatoarele vorbe ne sunt împărtășite de către cercetătoarea Angela Duckworth într-unul din seminariile sale:
"Grit este pasiunea și perseverența pentru obiectivele pe termen lung. Grit este despre a avea energie. Grit este despre urmărirea viselor zi după zi, nu doar pentru o săptămână, nu doar pentru o lună, ci pe parcursul mai multor ani,  și despre a munci din greu pentru a transforma visul în realitate. Grit este despre a trăi viața ca fiind un maraton sau  o cursă lungă, nu doar o sesiune de alergaare rapidă."

In cautare de raspunsuri....
Conform spuselor sale, în urmă cu câțiva ani, a început să studieze fenomenul grit în școlile publice din Chicago.  A chestionat mii de liceeni prin intermediul testelor grit, și apoi a așteptat în jur de un an pentru a vedea cine va absolvi. S-a dovedit faptul că adolescenții grit aveau mai multe șanse de absolvire, în ciuda altor factori importanți precum nivelul venitului în familie, rezultatele la examenele standard și chiar nivelul de siguranță resimțit la școală.  Această constatare este uimitoare în special pentru copii cu risc crescut de abandon școlar.
Însăși Duckworth se declară șocată despre cât de puțin știm despre construirea unei atitudini de tip grit. "Cum să dezvoltăm grit în copii noștri?" Părinții și profesorii doresc să afle răspunsul la această întrebare. Nici măcar Duckworth nu cunoaște răspunsul mult dorit.
Cu toate acestea,  cu certitudine talentul nu te transformă într-o persoană gritty. Datele arată că există numeroase persoane extrem de talentate, dar care nu își asumă angajamente de durată. Mai mult, studiile realizate indică faptul că grit este de obicei separat de măsurătorile referitoare la factorul talent.

Secretul: dezvoltarea unui "grown mindset"
Un alt cercetător de la Universitatea Stanford, Carol Dweck, sugerează că grit se poate construi la copii prin ceea ce se numește "grown mindset". Nu am găsit o traducere precisă, însă pare a fi vorba despre construirea unei gândiri orientate spre dezvoltare sau evolutie. Conform acestuia, abilitatea de a învăța este flexibilă și se poate îmbunătăți cu efort. De asemenea,  Dweck a arătat că atunci când copii citesc și învață despre creier și modul în care acesta se schimbă și se dezvoltă ca răspuns la provocări, aceștia au șanse mai mari de a persevera în caz de eșec deoarece ei deprind credința că eșecul este o condiție temporară.

Sa ascultam vocea interioara
Dincolo de cele prezentate, Angela Duckworth concluzionează foarte frumos prin îndemânarea tuturor oamenilor să ia în considerare cele mai bune idei ale lor, cele mai puternice intuiții și să le testeze. Ascultati-va vocea interioara. Este necesar să măsurăm dacă am avut succes până acum și să ne permitem și să eșuăm, și să greșim, și să o luăm de la capăt cu lecțiile învățate.
Cu alte cuvinte, pentru a ne educa copii să fie gritty, înainte de toate este necesar să fim noi înșine gritty. Rețineți că, este mult mai important ce model comportamental le oferim copiilor noștri decât ceea ce încercăm să le transmitem verbal.

Sursa: www.ted.com








Publicat de Unknown la 12:02 Niciun comentariu:
Trimiteți prin e-mail Postați pe blog!Trimiteți pe XDistribuiți pe FacebookTrimiteți către Pinterest
Etichete: grit, mindset, obiective, parenting, scoala

MOTIVATIE - De ce unele persoane sunt mai gritty decât altele?

Conform publicației Forbes, care citează la rândul ei dicționarul Merriam-Webster, grit se definește ca fiind în context comportamental "fermitate de caracter, spirit de nedominat".
Cercetătoarea Angela Duckworth, bazându-se pe studiile sale, a transformat această definiție în "perseverență și pasiune pentru atingerea obiectivelor pe termen lung ".

Întrebarea de bun simț pe care orice om ar adresa-o este:
"De ce unele persoane sunt mai gritty decât altele?" Parintii și profesorii ar spune că este valabil și în cazul copiilor.
Însă, în primul rând, nivelul grit se măsoară prin intermediul unui test special. Puteți măsura propriul nivel grit, accesând link-ul de mai jos:
http://www.nytimes.com/interactive/2016/03/01/us/01grit-quiz.html?_r=0

Rezultatele respondenților la test, de-a lungul timpului, au arătat sute de corelații, de nuanțe și anomalii, ceea ce determină ca orice rezultat individual să depindă de interacțiunile factorilor în diverse puncte. Uneori, nivelul grit este mai puternic, alteori mai slab, însă constanta este dată de modul în care tenacitatea ta este accesată și controlată.
Mai jos, vei regăsi unele dintre caracteristicile care te aduc mai aproape de a fi o persoană gritty.

Curajul
Curajul este un factor greu de masurat. Cu toate acestea, acesta este direct proporțional cu nivelul grit, cei doi factori fiind simbiotici. Într-o manieră mai specifică, abilitatea fiecăruia de a-și gestiona teama de eșec este un factor imperativ necesar în prezicerea succesului personal.
Cineva cu adevărat grit va înfrunta cu atitudine eșecul, acesta făcând parte din lungul și sinuosul drum spre succes. Oamenii grit înțeleg faptul că în eșecuri sălășluiesc lecții valoroase și că vulnerabilitățile perseverenței în urmărirea țelurilor fac parte din peisajul înaltelor achiziții în viață.
Antidotul împotriva fricii constă în ceea ce Eleanor Roosevelt spunea "Fă ceva care te sperie în fiecare zi!"
Prin analogie, putem considera curajul asemenea unui mușchi. Dacă îl exersezi în fiecare zi atunci acesta se dezvoltă, în caz contrar, se atrofiază.

Conștiinciozitatea
Pornind de la cele cinci trăsături centrale de personalitate: Deschiderea(a fi sincer), Conștiinciozitate, Extrovesia, Agreabilitatea(a se face plăcut) și Nervozitatea,  intitulate "The big five", Duckworth consideră conștiinciozitatea ca fiind cea mai apropiată de grit.
Este important de știut că există două tipologii și că gradul succesului atins depinde de tipologie. Avem tipul meticulos și pragmatic, care lucrează orientat spre indeplinirea obiectivelor sau programat. Cealaltă tipologie surprinde tipul de încredere și sigur pe sine.
Deloc surprinzător, studiile realizate referitoare la acest aspect, au arătat că activitatea orientată are mai mari șanse de a fi eficientă și de succes.

Obiectivele pe termen lung și Rezistența
Angajamentul asumat pe termen lung în îndeplinirea obiectivelor stabilite la început de drum reprezintă o condiție esențială a ceea ce înseamnă grit.
Te invit să te gândești puțin la cum au reușit oameni celebri să atingă culmi ale succesului, aproape utopice. Îți ofer ca temă de gandire câteva nume celebre în întreaga lume: Steve Jobs,  Bill Gates, Beatles etc.
Răspunsul este unul cât se poate de firesc: deținerea unui țel sau a unui mare vis, și multe, multe ore de muncă sau practică. 10.000 de ore este un număr realist. O cifră de 20 de ore pe săptămână timp de 10 ani, nu sună deloc rău.
Talentul și pasiunea nu sunt suficiente. A fi competitor ajută în procesul de angajament pe termen lung.
Și totuși, care este diferența între o persoană care are succes în urma efortului depus și o altă persoană care muncește multe, multe ore? Se pare că, deținerea în minte a unui scop face diferența. Astfel se creează baza și contextul adecvat pentru găsirea sensului și culegerea roadelor a miilor de ore de efort depus. Aceasta este calea prin care munca, pasiunea, curajul, energia te conduc spre a fi grit.

Reziliența: Optimism,  Încredere și Creativitate
Desigur că în lungul drum spre succes, vei întâlni obstacole, te vei împiedica, însă, va fi nevoie să te ridici și să mergi mai departe.
Oare ce te ajută să te remontezi în momentele dificile? Noi, psihologii, spunem că este reziliența, acea abilitate a oamenilor de a se menține sănătoși sau pe linia de plutire în condiții de viață vitrege.
Mergând mai departe cu înțelegerea conceptului de reziliență, capacitatea de a te regla din punct de vedere emoțional constă într-o combinație inedită între o serie de trăsături precum optimismul, creativitatea și încrederea de sine.
Oamenii grit consideră factorii de stres major oportunități de creștere și dezvoltare personală, având în minte credința conform căreia "totul va fi bine la final, și dacă nu, atunci acesta nu este sfârșitul."

Excelență vs. Perfecțiune
In general, oamenii grit nu caută perfecțiunea ci excelența în tot ceea ce întreprind. Deși pare că între cele două nu sunt decât niște subtile diferențe, adevărul este că sunt chiar în dezacord.
În timp ce perfecțiunea este inflexibilă și pedantă, excelența semnifică o atitudine sau o virtute.
În timp ce perfecțiunea îmbracă tot soiul de manifestări clinice ale psihicului, precum anxietatea, tulburarea obsesiv-compulsivă, stimă de sine scăzută, abuz de substanțe și depresie, excelența permite eșecul și vulnerabilitatea în demersul dezvoltării de sine.
Asemenea excelenței, grit este o atitudine prin care omul caută, depune efort,  găsește și are grijă să nu renunțe la îndeplinirea visului său.

Sursa : www.forbes.com
Publicat de Unknown la 11:51 Niciun comentariu:
Trimiteți prin e-mail Postați pe blog!Trimiteți pe XDistribuiți pe FacebookTrimiteți către Pinterest
Etichete: grit, motivatie, perseverenta, rezilienta, succes

miercuri, 5 octombrie 2016

PARENTING - Un nou trend printre părinți

Te-ai întrebat vreodată dacă îți crești sau îți educi copilul? 
Răspunsul la această întrebare merită toată atenția ta. Este nevoie de o optiune sau se întrepătrund noțiunile?
Orice copil crește natural atât timp cât este îngrijit, hrănit și hidratat corespunzător. A-l educa presupune mult mai mult decât atât. Te implică, te provoacă, te solicită, dragă părinte, să fii atent la nevoile copilului tău și să vii în întâmpinarea acestora.
În măsura în care faci parte din categoria de părinți deschiși și curioși să învețe pentru a se potrivi mai bine în contextul educării propriului copil, astăzi vom vorbi despre parenting.

Ce înseamnă parenting-ul?
De ceva vreme, și în România, se vehiculează atât printre specialiștii din domeniul psihologiei copilului, cât și printre alte grupuri interesate, precum părinții sau viitorii părinți, termenul de parenting, un termen în vogă pe plan internațional. 
Pentru cei care nu sunt fani ai terminologiei adoptate din străinătate, parenting-ul înseamnă arta de a fi părinte în cel mai sănătos mod cu putință și adaptat nevoilor individuale ale fiecărui copil în parte.

Promovare intensivă 
Fiind o nișă de piață atrăgătoare și de maxim interes pentru toate părțile implicate, acest fenomen a beneficiat de o promovare intensă atât în mass-media cât și în cadrul grădinițelor și al școlilor, cu suportul directorilor și al dascălilor aferenți unităților respective. 
Astfel au apărut o serie de oferte de workshop-uri și ghiduri redactate, care atrag din ce în ce mai mulți părinți focusați pe dezvoltarea emoțională sănătoasă a propriilor copii. Mai mult,  mediul online abundă de informații pe această temă.

Între necesitate și precauție...
Pe de o parte, aceste fapte sunt pozitive, pentru că sistemul educațional din România are nevoie de o actualizare conform celor mai bune practici europene și / sau internaționale de creștere și educare a copilului, pe de cealaltă parte, este nevoie de atenție la detaliile privind certificarea celor care susțin astfel de seminarii.
Îndemnul meu pentru toți participanții la astfel de evenimente, constă în a acorda atenția necesară acreditării trainerilor respectivi.

Rezistența la schimbare
Este normal să admitem faptul că grupul țintă al atelierelor de parenting nu este atât de numeros întrucât chiar și astăzi persistă mentalitatea tradiționalistă la nivel colectiv, conform căreia "Eu știu cel mai bine cum să îmi educ copilul " sau "Nimeni din exterior nu mă poate învăța cum să procedez cu copilul meu".
Ei bine, astfel de idei preconcepute fac obiectul unei viziuni colective obtuze și nefirești secolului XXI. 
Într-o lume aflată în continuă schimbare, este de dorit să ținem pasul cu noile modele educaționale survenite în urma a numeroase studii și cercetări.


Publicat de Unknown la 12:12 Niciun comentariu:
Trimiteți prin e-mail Postați pe blog!Trimiteți pe XDistribuiți pe FacebookTrimiteți către Pinterest
Etichete: educatie, nevoi copil, parenting, workshop
Postări mai noi Pagina de pornire
Abonați-vă la: Postări (Atom)

Pagini

  • Pagina de pornire
  • PLEDOARIE pentru PSIHOLOGIE!
  • DREPTURI DE AUTOR

Despre mine

Unknown
Vizualizați profilul meu complet

Arhivă blog

  • ►  2018 (2)
    • ►  ianuarie (2)
  • ►  2017 (86)
    • ►  decembrie (3)
    • ►  noiembrie (3)
    • ►  octombrie (6)
    • ►  septembrie (7)
    • ►  august (5)
    • ►  iulie (6)
    • ►  iunie (4)
    • ►  mai (4)
    • ►  aprilie (11)
    • ►  martie (10)
    • ►  februarie (9)
    • ►  ianuarie (18)
  • ▼  2016 (28)
    • ►  decembrie (10)
    • ►  noiembrie (8)
    • ▼  octombrie (10)
      • SANATATE EMOTIONALA - Fericit? Atunci, ești un om ...
      • Dacă viața îți oferă lămâi, fă limonadă!
      • SANATATE MINTALA - 10 modalități prin care îți poț...
      • SANATATE MINTALA - Cum reușesc unii oameni să gest...
      • SĂNĂTATE MINTALĂ - Bărbații riscă mai mult decât f...
      • SĂNĂTATE MINTALĂ - UK- O studentă din trei suferă ...
      • MENTAL - Ai probleme cu memoria? Află cum le poți ...
      • PARENTING - Cum sa dezvolti o atitudine de tip GRI...
      • MOTIVATIE - De ce unele persoane sunt mai gritty d...
      • PARENTING - Un nou trend printre părinți

Pagini

  • Pagina de pornire
  • PLEDOARIE pentru PSIHOLOGIE!
Tema Călătorii. Imagini pentru teme create de merrymoonmary. Un produs Blogger.