luni, 17 octombrie 2016

Dacă viața îți oferă lămâi, fă limonadă!

Rezistența ajută oamenii să transforme circumstanțele de viață stresante în oportunități.
Conform Asociației Americane de Psihologie, există cercetări care arată faptul că rezistența este elementul cheie al rezilienței psihologice pentru supraviețuire, și nu numai. Se menționează că rezistența ajută oamenii să prospere sub influența stresului, aceasta îmbunătățind performanța, abilitățile de leadership, comportamentul, puterea, starea și atât sănătatea fizică cât și cea mintală.

Cum poți face față provocărilor?
Întrebarea pe care oamenii de știință și-au ridicat-o face referire la motivul pentru care unele persoane suferă căderi fizice și psihice atunci când înfruntă stresori copleșitori, pe când altele nu, părând că reușesc să meargă mai departe.
În încercarea de a descoperi răspunsuri, au fost realizate studii longitudinale în medii organizaționale aflate în plină restructurare a numărului de angajați, acoperind o perioadă de peste un deceniu, mai exact un număr de 12 ani.
Rezultatele arată faptul că două treimi dintre angajați au suferit o scădere considerabilă a performanței, a capacității de leadership și a stării de sănătate, în extremă, producându-se atacuri de cord, accidente vascular cerebrale, obezitate, depresie, abuz de substanțe și slabe evaluări ale performanței. De asemenea,  cealaltă treime a personalului a reușit să prospere în ciuda faptului că a întâmpinat același număr de evenimente stresante la fel ca și colegii de muncă. Acești angajați si-au menținut starea de sănătate, fericirea și nivelul de performanță și s-au simțit entuziasmați de un nou început.

Ce a făcut diferența?
S-a constatat că cei care au reușit să meargă mai departe au avut în minte trei credințe care i-au ajutat să transforme evenimentele stresante în oportunități, și anume: angajamentul, controlul și atitudinea de a face față provocărilor.
Astfel, aceștia au fost implicați în desfășurarea evenimentelor, evitând astfel izolarea. De asemenea, încercarea de a influența desfășurarea lucrurilor a ajutat la evitarea sentimentului de pasivitate și inutilitate.

Situații de risc major
Nu există un exemplu mai extrem decât adevăratul câmp de luptă. Cercetările realizate în cadrul Academiei Militare din Statele Unite ale Americii, au indicat faptul că rezistența a protejat soldații americani din rezervă pentru a se menține într-o stare de mobilizare pentru luptă.
Cu cât nivelul de rezistență era mai ridicat, cu atât era mai extraordinară abilitatea soldaților de a experimenta lupta pentru viață și de a combate stresorii fără consecințe negative asupra sănătății, precum stresul posttraumatic sau depresia.
Prin urmare, și în cazul soldaților,  rezistența explică de ce anumiți soldați rămân sănătoși în timpul războiului.
Rezumatul studiilor prezentate mai sus, ne oferă practic niște lecții de viață la care ar trebui să medităm atunci când totul ni se pare prea greu.
Deși sună nostim, este adevărat că "Dacă viața îți oferă lămâi, fă limonadă!"

Sursa: www.apa.org

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Te invit să îți exprimi opinia referitoare la articolul citit prin postarea unui comentariu aici.