luni, 17 octombrie 2016

MOTIVATIE - De ce unele persoane sunt mai gritty decât altele?

Conform publicației Forbes, care citează la rândul ei dicționarul Merriam-Webster, grit se definește ca fiind în context comportamental "fermitate de caracter, spirit de nedominat".
Cercetătoarea Angela Duckworth, bazându-se pe studiile sale, a transformat această definiție în "perseverență și pasiune pentru atingerea obiectivelor pe termen lung ".

Întrebarea de bun simț pe care orice om ar adresa-o este:
"De ce unele persoane sunt mai gritty decât altele?" Parintii și profesorii ar spune că este valabil și în cazul copiilor.
Însă, în primul rând, nivelul grit se măsoară prin intermediul unui test special. Puteți măsura propriul nivel grit, accesând link-ul de mai jos:
http://www.nytimes.com/interactive/2016/03/01/us/01grit-quiz.html?_r=0

Rezultatele respondenților la test, de-a lungul timpului, au arătat sute de corelații, de nuanțe și anomalii, ceea ce determină ca orice rezultat individual să depindă de interacțiunile factorilor în diverse puncte. Uneori, nivelul grit este mai puternic, alteori mai slab, însă constanta este dată de modul în care tenacitatea ta este accesată și controlată.
Mai jos, vei regăsi unele dintre caracteristicile care te aduc mai aproape de a fi o persoană gritty.

Curajul
Curajul este un factor greu de masurat. Cu toate acestea, acesta este direct proporțional cu nivelul grit, cei doi factori fiind simbiotici. Într-o manieră mai specifică, abilitatea fiecăruia de a-și gestiona teama de eșec este un factor imperativ necesar în prezicerea succesului personal.
Cineva cu adevărat grit va înfrunta cu atitudine eșecul, acesta făcând parte din lungul și sinuosul drum spre succes. Oamenii grit înțeleg faptul că în eșecuri sălășluiesc lecții valoroase și că vulnerabilitățile perseverenței în urmărirea țelurilor fac parte din peisajul înaltelor achiziții în viață.
Antidotul împotriva fricii constă în ceea ce Eleanor Roosevelt spunea "Fă ceva care te sperie în fiecare zi!"
Prin analogie, putem considera curajul asemenea unui mușchi. Dacă îl exersezi în fiecare zi atunci acesta se dezvoltă, în caz contrar, se atrofiază.

Conștiinciozitatea
Pornind de la cele cinci trăsături centrale de personalitate: Deschiderea(a fi sincer), Conștiinciozitate, Extrovesia, Agreabilitatea(a se face plăcut) și Nervozitatea,  intitulate "The big five", Duckworth consideră conștiinciozitatea ca fiind cea mai apropiată de grit.
Este important de știut că există două tipologii și că gradul succesului atins depinde de tipologie. Avem tipul meticulos și pragmatic, care lucrează orientat spre indeplinirea obiectivelor sau programat. Cealaltă tipologie surprinde tipul de încredere și sigur pe sine.
Deloc surprinzător, studiile realizate referitoare la acest aspect, au arătat că activitatea orientată are mai mari șanse de a fi eficientă și de succes.

Obiectivele pe termen lung și Rezistența
Angajamentul asumat pe termen lung în îndeplinirea obiectivelor stabilite la început de drum reprezintă o condiție esențială a ceea ce înseamnă grit.
Te invit să te gândești puțin la cum au reușit oameni celebri să atingă culmi ale succesului, aproape utopice. Îți ofer ca temă de gandire câteva nume celebre în întreaga lume: Steve Jobs,  Bill Gates, Beatles etc.
Răspunsul este unul cât se poate de firesc: deținerea unui țel sau a unui mare vis, și multe, multe ore de muncă sau practică. 10.000 de ore este un număr realist. O cifră de 20 de ore pe săptămână timp de 10 ani, nu sună deloc rău.
Talentul și pasiunea nu sunt suficiente. A fi competitor ajută în procesul de angajament pe termen lung.
Și totuși, care este diferența între o persoană care are succes în urma efortului depus și o altă persoană care muncește multe, multe ore? Se pare că, deținerea în minte a unui scop face diferența. Astfel se creează baza și contextul adecvat pentru găsirea sensului și culegerea roadelor a miilor de ore de efort depus. Aceasta este calea prin care munca, pasiunea, curajul, energia te conduc spre a fi grit.

Reziliența: Optimism,  Încredere și Creativitate
Desigur că în lungul drum spre succes, vei întâlni obstacole, te vei împiedica, însă, va fi nevoie să te ridici și să mergi mai departe.
Oare ce te ajută să te remontezi în momentele dificile? Noi, psihologii, spunem că este reziliența, acea abilitate a oamenilor de a se menține sănătoși sau pe linia de plutire în condiții de viață vitrege.
Mergând mai departe cu înțelegerea conceptului de reziliență, capacitatea de a te regla din punct de vedere emoțional constă într-o combinație inedită între o serie de trăsături precum optimismul, creativitatea și încrederea de sine.
Oamenii grit consideră factorii de stres major oportunități de creștere și dezvoltare personală, având în minte credința conform căreia "totul va fi bine la final, și dacă nu, atunci acesta nu este sfârșitul."

Excelență vs. Perfecțiune
In general, oamenii grit nu caută perfecțiunea ci excelența în tot ceea ce întreprind. Deși pare că între cele două nu sunt decât niște subtile diferențe, adevărul este că sunt chiar în dezacord.
În timp ce perfecțiunea este inflexibilă și pedantă, excelența semnifică o atitudine sau o virtute.
În timp ce perfecțiunea îmbracă tot soiul de manifestări clinice ale psihicului, precum anxietatea, tulburarea obsesiv-compulsivă, stimă de sine scăzută, abuz de substanțe și depresie, excelența permite eșecul și vulnerabilitatea în demersul dezvoltării de sine.
Asemenea excelenței, grit este o atitudine prin care omul caută, depune efort,  găsește și are grijă să nu renunțe la îndeplinirea visului său.

Sursa : www.forbes.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Te invit să îți exprimi opinia referitoare la articolul citit prin postarea unui comentariu aici.