luni, 17 octombrie 2016

SANATATE MINTALA - 10 modalități prin care îți poți dezvolta reziliența

Am mai vorbit într-un articol precedent despre reziliența psihologică și despre faptul că oamenii reacționează diferit la evenimente de viață stresante. Același lucru se întâmplă și în ceea ce privește construirea unei strategii de gestionare a factorilor de stres, oamenii folosind diverse strategii.
Dezvoltarea rezilienței poate fi privită ca o călătorie personală și unică pentru fiecare persoană în parte. Diferențele de abordare pot fi explicate și prin prisma diferențelor culturale. De exemplu, o persoană își poate exprima sentimentele mai deschis sau nu, în funcție de cultura sa.
Asociația Americană de Psihologie a publicat un ghid în care sunt prezentate câteva modalități prin care îți poți dezvolta propria strategie de reziliență:

  1. Stabilește relații armonioase cu membrii familiei, cu prietenii sau alte figuri importante. Este vorba despre a accepta ajutorul și suportul din partea celor cărora le pasă de tine și care te vor sprijini necondiționat. Pot fi luate în considerare chiar și organizațiile non-guvernamentale și grupurile de suport ce au ca scop depășirea anumitor traume.
  2. Evită să privești crizele ca fiind probleme insurmontabile. Evenimentele de stres major sunt iminente în viață, iar acest fapt nici nu îl poți controla, nici nu îl poți schimba. Încearcă să creionezi viitorul într-un mod mai optimist și să conștientizezi ce anume te-ar putea ajuta să te simți mai bine într-o situație de criză.
  3. Acceptă schimbarea ca fiind o parte din viață. Această acceptare a circumstanțelor ce nu pot fi schimbate te poate ajuta să te concentrezi pe circumstanțele pe care chiar le poți influența.
  4. Acționează în vederea îndeplinirii obiectivelor tale. Dezvoltă obiective realiste. Acționează cu regularitate, chiar dacă pare nesemnificativ. În loc să te concentrezi pe obiective sau țeluri de neatins, întreabă-te "Ce aș putea aduce la îndeplinire astăzi care să mă ajute să mă mișc în direcția dorită?"
  5. Acționează decisiv. Adoptă o atitudine pro-activă în locul uneia pasive prin care să te detașezi complet de probleme.
  6. Caută oportunități de autocunoaștere. Adesea, oamenii învață ceva despre ei înșiși și pot afla că au evoluat în anumite privințe ca un rezultat al bătăliilor purtate. Câteva dintre câștigurile menționate de cei care au avut de suferit tragedii fac referire la relații interpersonale mai bune, căpătarea unui sentiment de tărie chiar și în momentele de vulnerabilitate, un sentiment crescut de stimă de sine, o dezvoltare spirituală și o mai bună apreciere a vieții.
  7. Nutrește o percepție pozitivă asupra propriei persoane. Dezvoltarea încrederii în abilitățile tale de a rezolva probleme și încrederea acordată propriilor instincte ajută în construirea rezilienței.
  8. Privește lucrurile în perspectivă. Chiar și atunci când experimentezi evenimente de viață dureroase, încearcă să consideri totul într-un context mai larg și menține o perspectiva pe termen lung.
  9. Menține o viziune optimistă. Acest lucru te va ajuta să proiectezi așteptări pozitive de la viață. Încearcă mai degrabă să vizualizezi ceea ce îți dorești decât să îți faci griji asupra lucrurilor de care te temi.
  10. Ai grijă de tine. Acordă atenție propriilor nevoi și sentimente. Angajează-te în activități care îți fac plăcere și care te relaxează. Exersează fizic cu regularitate. În acest mod,  mintea și corpul tău se vor învăța să gestioneze situații care necesită reziliență.
Mai mult, există alte opțiuni prin care îți poți întări reziliența. De exemplu, unii oameni scriu despre cele mai adânci gânduri și trăiri ale lor. De asemenea, meditația și practicile spirituale sunt de un real ajutor în restabilirea conexiunii cu lumea și restaurarea speranței.
Cheia de succes constă în identificarea acelor modalități care cel mai probabil au sorți de izbândă în vederea consolidării unei strategii personale de a fi rezilient.
În concluzie, reziliența implică flexibilitate și echilibru în gestionarea evenimentelor traumatizante.
Este foarte important să îți permiți să simți emoții puternice și să conștientizezi pragul în care este necesar să îți păstrezi "sângele rece" pentru a putea funcționa în anumite momente. Implică-te activ în rezolvarea problemelor, dar acordă-ți timp de odihnă și relaxare. Petrece timp împreună cu cei dragi. Bucură-te de suportul și încurajarea acordată de ei, dar și de tine însuți / însăți. Pune bază pe ceilalți, însă, cel mai important bazează-te pe propria persoană.

Sursa: www.apa.org

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Te invit să îți exprimi opinia referitoare la articolul citit prin postarea unui comentariu aici.