duminică, 4 decembrie 2016

Alimentația, ca linie de prevenție / tratament în caz de depresie postpartum


A avea un copil este ceva minunat, ceva ce cuvintele nu pot descrie, oricât de frumoase și alese ar fi acestea. Împlinirea sufletească și fericirea strângerii în brate a puiului tău nu pot fi egalate de nimic în această lume. 
Pe măsura unicității acestor trăiri este și provocarea pe care o ridică statutul de părinte. Inevitabil, orice părinte trebuie sa realizeze o reajustare a priorităților sale din toate punctele de vedere, de la independenta, schimbări de buget la repoziționare în cadrul relațiilor cu membrii familiei și prieteni . 
Deși,  majoritatea părinților reușesc să se adapteze cu succes la noul statut, provocările sunt recunoscute a fi dificile.
Atunci când aproape toate ritualurile tale cu care erai obișnuit/ă se duc pe apa sâmbetei riști ca inclusiv stilul de viață alimentar să fie dat peste cap . 
Aici vorbim despre un punct cheie în menținerea stării de sănătate mintală și emoțională după aducerea pe lume a unui copil.
Este cunoscut faptul că proaspetele mămici riscă să se confrunte cu depresia postpartum. Află cum starea de Baby Blues, depresia postpartum și stilul alimentar sunt interconectate.

Starea de Baby Blues 
Perioada celor 9 luni de gestatie culmineaza cu procesul travaliului, care este caracterizata de contractii musculare puternice, cand copilul este impins prin canalul nasterii si suporta timp de mai multe ore o presiune considerabila.
Una din două proaspete mămici experimentează dupa nastere ceea ce se numește Baby Blues. Acest fenomen se întâmplă de regulă între ziua a treia și ziua a cincea  după naștere și coincide cu perioada în care laptele matern începe sa se producă,  ceea ce implică modificări hormonale substanțiale.
Proaspetele mămici se pot simți anxioase, vulnerabile, iritate și neîncrezătoare în capacitățile lor de a îngriji asa cum se cuvine nou-născutul. Aceste stări sunt perfect normale și dispar de la sine după primele două săptămâni. O ședință bună de plâns și de descărcare a acestor trăiri va ajuta mama să depășească criza. Asigurarea faptului că este firesc ceea ce i se întâmplă nu va face decât să grăbească recuperarea mămicii aflata în impas.

Depresia postpartum 
Depresia postpartum atinge o frecventa pana la 15% din nasteri si se manifesta prin scaderea interesului pentru viata, lipsa partiala sau totala de energie, tulburari de somn, pierderea apetitului, izolare. Mamele depresive plang foarte mult, au opinii negative despre partener si despre viata, sunt descurajate. Un rol important in instalarea depresiei il au factorii biologici, ca: anemia, denutritia, boli cardiace, hepatice sau renale, care epuizeaza organismul, precum si factorii sociali alaturi de cei genetici. Frecventa depresiei postpartum este mai mare la mamele adolescente, cele cu o viata familiala disfunctionala, cu stare materiala proasta.
Efectele asupra ingrijirii copilului sunt multiple in functie de severitatea depresiei si de forma de manifestare. Cele mai frecvente sunt depresiile usoare, caracterizate de comportamentul dezorientat al mamei, nesigur, asociat cu sentimentul ca este depasita de evenimente, sentimentul de teama, iar uneori sunt prezente palpitatiile si starile de panica. Depresiile severe pot fi insotite de idei delirante, a caror tema este copilul, deliruri cu teme de vinovatie, autoacuzare.
Noile date arată faptul că depresia postpartum poate apărea și la proaspeții tatici, procentul acestora crescând până la 68% în primii 5 ani de viață ai copilului .
Vestea bună este că această afecțiune poate fi tratata. Terapia, grupurile de suport, un stil de viata sănătos și chiar antidepresivele pot ajuta părinți depresivi sa se vindece.

Nutriția, ca linie de prevenție / tratament în  caz de depresie postpartum
Conform publicației Foxnews, a mânca sănătos atunci când te lupti cu un episod depresiv postpartum poate părea dificil, însă specialiștii americani susțin că este unul dintre cele mai bune lucruri pe care le poți face atât pentru propria persoană cât și pentru bebe.
Mai jos vei regăsi un număr de 7 strategii care să te ajute sa fii hrănită sănătos și bine:
1. Pregătește-te înainte de sosirea lui bebe
Cele mai multe viitoare mămici se pregătesc de venirea bebelușului din punct de vedere al igienei, al vestimentației și al alimentației acestuia . Însă,  te-ai gândit că poți folosi acest interval de timp și pentru a pregăti in avans anumite mâncăruri preferate, pe care le poți congela, servindu-le după nașterea bebelușului? Astfel, vei economisi timp prețios, pe care îl poți folosi pentru a te odihni. Cu siguranță, vei avea nevoie . In plus, ingrijirea unui nou născut te va solicita 100%, asa ca ai nevoie sa e hrănești corespunzător pentru a beneficia de nutrienti de calitate .

2. Mănâncă porții mici pe parcursul zilei
Ai grija sa mănânci cu regularitate porții mici bogate în carbohidrați complexi, grăsimi esențiale și proteine în vederea evitării sau prevenirii oscilațiilor severe de insulină din sânge. Atunci când nivelul zahărului din sânge este instabil sau foarte scăzut, depresia și anxietatea se pot resimți și mai intens, fiind necesara menținerea stabilității acestuia. Servirea de porții mici de mâncare te vor energiza corespunzător, fiind ușor de preparat în doar câteva minute . 
A găti sănătos nu trebuie să te conducă la ideea de muncă grea în bucătărie. Iată câteva exemple de gustări sau feluri de mâncare sănătoase: fructe proaspete, cereale integrale (orez brun, orez expandat, paine integrala, paste integrale etc.), nuci și semințe (discută cu doctorul în cazul în care alăptezi deoarece este cunoscut faptul că nucile sunt alergenice), leguminoase (fasole, linte, hummus), vegetale  (inclusiv avocado si cartofi dulci), carne albă (pui, curcan), pește (somon, sardine, ton), ouă, lactate, îndulcitori naturali (miere, extract de stevie,  sirop de agave sau de artar).
Ideea de bază este să nu consumați mâncare procesată, bogată în sare și zahăr, întrucât aceasta va agrava simptomele resimțite. Încercați să consumați alimente în stare cat mai naturală. De asemenea , alegeți produse bio, crescute fără agenți de îngrășare sau hormoni de creștere. 

3. Ia gustări energizante pe termen lung
Gustările clasice care îți oferă energie pe termen scurt sunt băuturile cu cofeină , ciocolata și dulciurile rafinate. În schimb, există și gustări energizante la un nivel net superior, cum ar fi combinarea unui măr cu unt de arahide.

4. Solicită ajutor
Dacă simți că nu ai energia sau motivația necesara pentru a găti sănătos, cere ajutor din partea unui membru al familiei sau a unui apropiat. Sprijinul acordat te va ajuta să traversezi această perioadă mai dificilă .

5. Ghidează-te după cercetări
Cercetările de specialitate indică un număr de micronutrienti și minerale care ajută la ameliorarea simptomelor specifice depresiei postpartum . Acestea fac referire la acizi grași polisaturati ( regăsiți în uleiuri de seminte, semințe,  somon și ton), vitaminele din complexul B ( regăsite în cereale integrale , nuci, semințe și iaurt), vitamina D ( se găsește în lapte, ouă, ton și sardine),  zinc ( fruite de mare, vită, migdale , iaurt, năut ), și seleniu (nuci braziliene, orez brun, ton și creveți ).

6. Ia în considerare suplimentele alimentare 
Asemenea surselor alimentare prezentate anterior, și suplimentele contribuie la ameliorarea simptomelor specifice depresiei postpartum. De exemplu, capsulele cu ulei de pește bogate în Omega -3, complex de vitamina B (luat în fiecare dimineață), zinc și magneziu. În cazul în care alăptezi, există o mulțime de vitamine care pot ajuta la creșterea de nutrienti atât pentru tine cât și pentru copil. Recomandarea este de a discuta întotdeauna cu medicul înainte de a lua orice supliment alimentar . 

7. Fa-ți stocuri de serotonină
Atunci când nivelul de serotonină este scăzut, starea de spirit se înrăutățește și anxietatea crește în intensitate. In astfel de circumstanțe este necesar sa intervi prin a creste viteza de producere a serotoninei . Cum? Prin consumarea de alimente bogate în triptofan, precum ouăle, brânză,  somon, curcan, semințe de dovleac și ananas.




Sursa: www.apa.org / www.foxnews.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Te invit să îți exprimi opinia referitoare la articolul citit prin postarea unui comentariu aici.