Comunicarea înseamnă mai mult decât transmiterea unui mesaj, înseamnă și abilitatea de a primi mesaje, de a asculta activ și de a descifra limbajul nonverbal. Cel mai adesea, oamenii sunt focusați pe a învăța să vorbească și să scrie, însă aceasta reprezintă doar o componentă a comunicării, poate nici măcar cea mai importantă.
Procesul comunicării este unul complex. Dincolo de limbajul oral și scris, există alte forme de a comunica, conform studiilor de specialitate. Oamenii comunică în diferite forme:
• Comunicarea nonverbală: Comunicarea fără cuvinte, precum contactul vizual sau postura;
• Comunicarea verbală: Comunicarea cu cuvinte, atât în scris cât și oral;
• Limbajul trupului: Comunicarea prin intermediul gesturilor, a spațiului personal și a atingerilor;
• Comunicarea artistică: Comunicarea prin intermediul imaginilor sau a altor instrumente media;
• Comunicarea muzicală: Comunicarea prin intermediul muzicii, cu sau fără versuri.
Deși avem o metodă preferată de a comunica, folosim toate căile de comunicare, întrucât toate interferează. A învăța să comunicăm eficient în multe forme ne ajută nu doar atunci când avem un mesaj de transmis, ci și când avem un mesaj de primit.
Studiile de specialitate arată că mai mult de 70% din informații sunt transmise la nivel nonverbal. Alte studii indică faptul că dacă limbajul nonverbal nu este congruent cu cel verbal, interlocutorul va avea îndoieli cu privire la veridicitatea mesajului. Îmbunătățirea comunicării nonverbale vă poate ajuta să vă îmbunătățiți abilitatea de a comunica, în ansamblul ei.
Îmbunătățirea comunicării nonverbale începe cu pasul conștientizării. Acordați mai multă atenție modului în care vă folosiți trupul atunci când vorbiți cu cineva sau ascultați pe cineva. O poziție deschisă, un contact vizual frecvent dar nu permanent, aprobări din cap și o postură relaxată vă ajută sa comunicați faptul că sunteți o persoană deschisă, abordabilă și disponibilă să comunice cu onestitate. Pe de altă parte, o poziție închisă, cu brațele încrucișate, cu privirea în jos, fără contact vizual, toate sunt indicii ale faptului că nu comunicați deschis sau a faptului că nu ascultați ceea ce vi se spune. Mișcarea de pe un picior pe altul sau pășirea continuă reprezintă semne de agitație și nerăbdare. Oamenii obișnuiesc să facă multe lucruri fără să se gândească, mai ales atunci când sunt ocupați. Luați-vă un răgaz de timp pentru a acorda atenție limbajului nonverbal, atât al dumneavoastră cât și al celor din jur. Fiți atenți la propriile reacții la comportamentul celorlalți.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Te invit să îți exprimi opinia referitoare la articolul citit prin postarea unui comentariu aici.