Este clar si limpede ca apa cristalina a unui izvor de munte ca “femeile si barbatii vorbesc limbi diferite”. Chiar daca folosesc aceleasi cuvinte, sensul acordat vorbelor este diferit. Acest lucru genereaza frustrare si emotii negative in relatia lor. Sa ne imaginam relatia de cuplu ca pe un dans continuu intre doi parteneri. Atunci cand acestia comunica frumos si armonios este ca si cum ar dansa pe o muzica placuta, intelegandu-si miscarile doar din priviri. Dar daca acestia nu se inteleg reciproc comunicand defectuos, atunci este ca si cum ar dansa pe o muzica neplacuta si izgomotoasa, calcandu-se adesea unul pe altul pe picioare. Dificultatile de comunicare pot fi fatale relatiei de cuplu.
Femeile care doresc sa-si imbunatateasca comunicarea cu barbatii iubiti, ar trebui sa cunoasca si sa puna in practica unele principii din psihologia barbatilor.
In primul rand, este bine de stiut faptul ca “barbatii comunica cel mai bine atunci cand dialogul este focalizat pe subiecte precise”. Aceasta se intampla deoarece barbatilor le place sa-si demonstreze eficienta si competenta prin atingerea scopurilor propuse. O discutie fara un subiect clar nu reprezinta pentru ei o actiune orientata catre un scop anume. De exemplu, atunci cand Ea spune “As vrea sa discutam mai mult.”, El este pus in dificultate deoarece simte ca nu detine controlul asupra situatiei nestiind despre ce anume doreste Ea sa discute mai mult. El vrea sa stie la ce se refera discutia si ce anume vrea ea de la el. Chiar daca pentru doua femei este mai important sa petreaca timp impreuna conversand despre tot si nimic in aceeasi masura decat sa aiba un dialog organizat, pentru barbati aceasta experienta este chinuitoare si frustranta. Astfel ei pot reactiona in moduri care femeilor le displac: nu le iau in serios, nu se implica in dialog, sunt plictisiti si dezinteresati, incearca sa termine cat mai repede, cauta sa le convinga sa renunte. Ce pot face femeile? Pot focaliza discutia pe ceva anume sau pot pune intrebari barbatilor astfel incat sa structureze dialogul sau pot fi pur si simplu directe si la obiect.
In al doilea rand, “barbatii proceseaza informatia in tacere si nu comunica decat rezultatul final”. Acest lucru se datoreaza faptului ca acestia sunt orientati catre solutie, preferand sa se exprime doar atunci cand au gasit-o. In schimb, femeilor le place sa gandeasca cu voce tare. Aceasta diferentiere in modalitatea de a gasi o solutie la o anumita problema, le determina pe femei sa inteleaga gresit tacerea barbatilor, care exprima faptul ca nu stiu inca ce sa spuna si de aceea se mai gandesc. Este important ca femeile sa explice partenerului felul lor de a fi, de a gandi cu voce tare astfel ca in loc sa se enerveze, acestia se vor amuza. De asemenea, este indicat ca femeile sa lase un timp de gandire barbatilor, altfel, presandu-i, acestia se vor simti controlati si pot deveni agresivi. Daca problema nu reprezinta o plangere feminina este bine ca acest lucru sa fie adus si la cunostinta barbatilor, deoarece ei pot sari in ajutor in mod inutil.
In al treilea rand, “in raport cu o femeie, un barbat isi acceseaza mai greu trairile emotionale”, deoarece pentru ei lumea interioara a emotiilor este un spatiu putin cunoscut si periculos. Pentru un barbat, a vorbi despre sentimentele lui este ca si pentru o femeie, sa alerge cativa km cu o febra musculara ingrozitoare la picioare. Acest lucru nu inseamna ca barbatii nu sunt la fel de sensibili ca femeile. Sunt, doar ca nu au un acces la fel de usor la trairile lor emotionale. Daca un barbat este intrebat “Te vad schimbat. Ce se intampla cu tine?”, va raspunde “Nimic.”, pentru ca ii este dificil sa spuna “Nu stiu.” In realitate el nu stie exact ce simte si prefera ca , pana isi da seama, sa afirme ca nu s-a intamplat nimic. Ei pot reactiona in mai multe feluri: pot schimba subiectul, se pot opune, se pot enerva, pot agresa verba doar pentru a mai castiga timp. Ce poate face o femeie? Sa nu-l terorizeze cu trairile sale emotionale si sa nu-l preseze sa raspunda imediat, acordandu-i timp. Contactul fizic prin imbratiseri si atingeri este vehiculul cel mai sigur si rapid pe care i-l poti oferi pentru a ajunge la propria sa inima.
Sursa: Adrian Nuta, Psihologia Cuplului, Editura SPER, Buc., 2006;
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Te invit să îți exprimi opinia referitoare la articolul citit prin postarea unui comentariu aici.