miercuri, 18 ianuarie 2017

Beneficii surprinzătoare în tratarea Durerii și a Depresiei ale Meditației de tip Yoga și Mindfulness (partea a III-a)

Continuăm cu partea a III-a a articolului despre Ușurarea durerii. Astăzi vorbim despre o altă medotă terapeutică, Meditația, a cărei eficiență în reducerea durerii cronice a fost demonstrată în cadrul studiilor de specialitate.  


Momentele de Meditație sau Yoga

Psychologists are exploring complementary therapies and integrated approaches to better treat the complex problem of chronic pain.Un studiu realizat pe un eșantion reprezentativ de 967 persoane, condus de catre Holger Cramer, Doctor la Universitatea Duisburg-Essen din Germania si publicat in Jurnalul Clinic al Durerii (2013), a relevat o puternică evidență a faptului că Yoga este eficienta pe termen scurt în ușurarea durerii de spate, una dintre cele mai comune forme de durere, fiind de ajutor chiar si pe termen lung.

Yoga are o serie de particularități ce pot fi de folos celor suferinzi, precum focusarea, mișcările de meditație, având efecte pozitive asupra creierului, inclusiv asupra schimbării de percepție asupra durerii.

Un alt studiu (2014) realizat pe Cortexul Cerebral a demonstrat faptul că yoghinii experimentați au o mai bună toleranță la durere decât persoanele non-practicante. În fapt, yoga și meditația pot avea efecte structurale și funcționale opuse la nivelul creierului decât durerea cronică, asociată cu accelerarea pierderii de materie cenușie. Yoga implică, de asemenea, exercițiu fizic, care de sine stătător poate contribui la ameliorarea simptomelor de durere.
Experimente s-au realizat inclusiv pe veteranii de razboi, care în urma rănilor suferite au o mobilitate scăzută. În cazul acestora, exercitiile usoare de yoga au adus beneficii majore prin simpla conștientizare a mișcărilor corporale în ciuda durerii resimțite. Acest lucru a contribuit inclusiv la diminuarea cantității de calmante ingerare, ceea ce a redus costurile de tratament și a crescut managementul de sine, rezultate primite cu brațele deschise de veterani.

Noi evidențe arată că rezultatele sunt și mai pozitive dacă pe lângă yoga veteranii de război practică și terapie cognitiv-comportamentalistă. Este bine de știut faptul că yoga este benefica și in caz de depresie, afecțiune care adesea merge mâna în mână cu durerea cronică.
Mai mult, s-a constatat că pastilele pentru durere pot înrăutăți lucrurile. Într-un studiu recent condus de Dr. Jenna Goesling de la Universitatea din Michigan, realizat pe un număr de 1176 persoane care au luat calmante pentru durere, s-a dovedit că foarte mulți dintre subiecți au raportat simptome depresive în comparație cu cei care nu foloseau pastile. Acesta este încă un motiv pentru care terapia împreună cu yoga este un câștig și nu prezintă efecte secundare. 

Mindfulness și self-management

Cercetătorii au explorat totodată intervențiile de tip mindfulness pentru managementul durerii. Terapia cea mai des utilizată este MBSR,  un curs de 8 săptămâni care include educație pe tema psihologiei stresului și fiziologiei, yoga și meditația,  și Terapia Cognitiva bazata pe Mindfulness, inclusiv învățarea oamenilor de a face conexiuni între cognitie și comportament. Acest tip de terapie are efecte similare ca dimensiuni cu alte intervenții psihosociale, precum terapia cognitiv-comportamentalistă.

Asemenea psihoterapiei, multe studii arată că meditația de tip mindfulness poate aduce schimbări în creier care să contribuie la ameliorarea durerii cronice în timp, inclusiv a depresiei. Dacă sunt combinate cele două terapii, împreună pot genera creșterea densității de materie cenușie și a activității neuronale. 
Mai departe, cercetările sugerează faptul că aceste terapii cresc dimensiunea și gradul de conectivitate la nivelul cortexului prefrontal, regiunilor asociate cu atenția, memoria, capacitatea de a rezolva probleme și reglarea emoțională. Acestea asigură deopotriva reducerea activității neuronale și a materiei cenușii în zona amigdalei, asociată cu răspunsul la stres, anxietate și tulburare post-traumatica, și in zona cortexului post-cingular, asociat cu mintea întrebătoare.

Terapiile bazate pe mindfulness consolidează răspunsul oamenilor la durere, mai degrabă decât să promită o vindecare. Practic, învață oamenii să își observe propriile gânduri și emoții fără a fugi de ele sau de a lua pastile.
Alte beneficii ale terapiei de tip mindfulness sunt: creșterea vitalității, a stării de bine si a sentimentului de control al durerii, precum și mai puține simpome de anxietate și depresie, acestea întâmplându-se chiar dacă durerea persistă (Medicina Durerii, 2015).
Imagistica cerebrală arată foarte clar specialiștilor în neurostiinte, si nu numai, cum experienta durerii implică emotii și gânduri, motiv pentru care se poate explica de ce calmantele sau intervențiile chirurgicale pot eșua adeseori.

sursa: www.apa.org 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Te invit să îți exprimi opinia referitoare la articolul citit prin postarea unui comentariu aici.