duminică, 15 ianuarie 2017

Terapii complementare pentru ușurarea DURERII CRONICE (partea I)

Psihologii americani caută să descopere terapii complementare și abordări integrate în vederea oferirii unui tratament mai bun pentru formele de durere cronică. 


Se spune că "împăratul tuturor maladiilor" este cancerul, însă durerea cronică ar putea fi "împărăteasa", afectând, în prezent, numai în Statele Unite ale Americii, un număr de 100 de milioane de oameni și generând anual costuri în valoare de peste 630 bilioane de dolari pentru tratamente și productivitate scăzută (conform datelor înscrise în cadrul Raportului din 2011, furnizat de Institutul de Medicină de peste Ocean).
Mai mult, un survey realizat în anul 2012 de către Centrul Național de Sănătate Complementară și Integrativă, a dezvăluit un număr de 25,3 milioane de adulți suferinzi zi de zi în ultimele trei luni anterioare studiului cu pricina, și un număr de 40 de milioane de adulți care au experimentat durere severă.

De regulă, americanii apelează la tratament medicamentos pentru a-și ușura durerea, însă medicația nu funcționează pentru toată lumea. O altă problemă face referire la instalarea dependenței de pastile și, mai grav, la supradozaj. O altă opțiune o reprezintă intervenția chirurgicală, dar costurile ridicate și recuperarea anevoioasă o fac să fie ineficientă adeseori.
Între timp, cercetătorii sugerează că durerea cronică este o stare complexă ce implică emotii, precum anxietatea și stresul, percepții și influente de natură socială. În lumina acestor constatări, o serie de agenții guvernamentale lansează o strategie națională antidurere, de prevenție și tratament. Specialiștii caută să descopere o abordare multidisciplinara prin intermediul căreia să se adreseze cât mai bine fiecărei experiențe dureroase în parte, inclusiv forme de medicină complementară.

În paralel cu acest efort, oamenii de știință studiază mai în profunzile terapiile complementare, inclusiv hipnoza, yoga și meditația, care pot ușura durerea cu mai puține efecte secundare și care pot ajuta suferinzii să își gestioneze de unii singuri simptomele. O grijă deosebita ar trebui acordată nevoilor individuale ale fiecărei persoane în parte și echipa ar trebui alcătuită din psihologi, clinicieni și psihoterapeuți.

"Nici una dintre aceste terapii nu este o vindecare în sine,  ci un factor de potrivire a omului cu cel mai bun tratament " spune doctorul Mark Jensen de la Universitatea Washington, Departmentul de reabilitare în Medicină. "Constatările noastre indică faptul că există un număr de tratamente psihologice de care pot beneficia extrem de bine anumite subgrupuri de oameni. De fapt, având în vedere eficacitatea lor per ansamblu și lipsa de efecte negative secundare, acestea ar trebui considerate linii de tratament principale pentru foarte multe forme de durere cronică ".

sursa: www.apa.org 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Te invit să îți exprimi opinia referitoare la articolul citit prin postarea unui comentariu aici.