marți, 24 ianuarie 2017

Ți se întâmplă să faci alegeri de cuplu pe care să le regreți mai târziu? Posibil să fii o victimă a MITURILOR în IUBIRE


Deși aflați la vârsta maturității, credințele noastre pot deforma oarecum realitatea, cu atât mai mult cu cât romantismul ne caracterizează. Ești pasionat de filme, de seriale romantice sau de romane siropoase? Dacă da, afla ca acestea alimenteaza in fiecare dintre noi credinte despre dragoste care ne impiedica sa facem alegeri parteneriale de cuplu inteligente. Credem cu tarie in aceste mituri pentru ca ele amintesc de perioada adolescentina, cand traiam relatii pasionale si inflacarate. Cu toate ca viata reala le contrazice, ceva sau cineva din interior doreste sa creada in ele in continuare.
  1. IUBIREA ADEVARATA INVINGE TOTUL. Adesea suntem convinsi ca daca iubim cu adevarat pe cineva atunci acest lucru ne va ajuta sa trecem peste orice obstacol sau peste orice conflict. Partenerii pot spune “Daca imi iubesc cu adevarat partenerul nu conteaza…orice ar face sau orice ar spune.” Ce frumos! Insa, in timp te vei simti frustrat(a), vei minimaliza problemele fara a cauta solutii reale, vei ramane cu dorinta ca el sau ea se va schimba intr-o buna zi si vei astepta aceea zi iubindu-l pe celalalt. Insa nu este suficient ca un om sa fie iubit pentru a se schimba, e nevoie ca el sa-si doreasca sa se schimbe. Si astfel, in cele din urma, conflictele mocnite vor izbucni, cu o forta care va contrabalansa afectiunea si grija pentru celalalt.
  2. IUBIREA ESTE RECUNOSCUTA IMEDIAT LA PRIMA INTALNIRE. Ceva de genul dragostei la prima vedere, atunci cand iti intalnesti partenerul pentru prima data si deodata simti o atractie irezistibila pentru celalalt, spunandu-ti “Acesta/aceasta este barbatul/femeia vietii mele.”  Intr-adevar poti recunoaste ceva special in celalalt inca de la inceput, insa iubirea profunda si reala se dezvolta in timp. Chiar daca esti un om intuitiv, nu lasa ca prima impresie sa-ti decida viata, cauta si cea de-a doua impresie, si cea de-a treia, a patra etc. Ceea ce vreau sa spun este ca fiecare dintre noi avem nevoie de timp pentru a-l cunoaste pe celalalt. De asemenea, trebuie sa depunem efort pentru a construi o relatie echilibrata si evolutiva.
  3. EXISTA O SINGURA PERSOANA SI NUMAI UNA PENTRU TINE. Exista credinta ca pentru fiecare dintre noi exista o jumatate sau un suflet geaman. Adesea ne intrebam “Este el sau ea acela sau aceea?” Astfel ne formulam in minte o serie de caracteristici despre cum ar trebui sa fie celalalt incat pierdem din vedere unicitatea celui de langa noi. Daca l-am accepta asa cum este, ne-ar fi mai usor sa-l iubim. Nu este indicat sa ne limitam la o relatie si daca aceasta relatie s-ar incheia sa nu ne mai deschidem catre alta. Pot aparea complicatii severe, cum ar fi depresia. In plus, nu se cunosc limite ale puterii de iubi pe cineva.
  4. PARTENERUL PERFECT ITI VA SATISFACE TOATE NEVOILE. Avem asteptari inconstiente sau constiente de la celalalt, iar daca acesta nu implineste una sau mai multe din aceste asteptari, simtim dezamagire si resentimente. Insa, responsabil pentru ceea ce imi imaginez despre tine sunt eu, nu tu. Asteptarea nerealista ca celalalt sa faca totul pentru tine poate conduce la intreruperea relatiei. Tu esti primul responsabil pentru tine, deci in mare parte tu esti responsabil de satisfacerea nevoilor tale. Nimeni nu iti va implini toate nevoile, si daca cineva va veni in intampinarea unora dintre ele atunci considera acest lucru un dar care ti sa face.
  5. DACA EXISTA O MARE ATRACTIE SEXUALA, ATUNCI EXISTA SI O MARE IUBIRE. Uneori avem nevoie de timp pentru a intelege ca jocurile si trairile amoroase de mare intensitate nu inseamna neaparat si o mare iubire de calitate. Umilintele si dezamagirile pot fi si ele de folos. Compatibilitatea sexuala este o conditie importanta a unei relatii complete, insa nu este garantul unei relatii echilibrate si sanatoase. Expansiunea erotica cu un partener nu este echivalenta cu iubirea, nu este un semn ca trebuie sa fiti impreuna ca si cuplu romantic.                                                                                                                  Sursa: Adrian Nuta, Psihologia Cuplului, edit. SPER

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Te invit să îți exprimi opinia referitoare la articolul citit prin postarea unui comentariu aici.