marți, 17 ianuarie 2017

Hipnoza, o metodă terapeutică promițătoare în reducerea durerii cronice (partea a II-a)

În articolul precedent spuneam ca americani caută să descopere terapii complementare și abordări integrate în vederea oferirii unui tratament mai bun pentru problemele de durere cronică. 


Hipnoza, o metodă promițătoare
Studiile care folosesc tehnologia de imagistică la nivelul creierului au arătat că experimentarea durerii cronice implică mai multe arii ale creierului.
Așa cum sustine în lucrarea sa "Managementul Durerii",  Apkar Vania Apkarian, doctor la Universitatea de Neurostiinte din Northwestern, în vreme ce durerea acută activează în general nivelul somatosenzorial, insular si cingular din regiunile corticale, durerea cronică activează în mod primar cortexul prefrontal și sistemele limbice, arii responsabile cu gestionarea emoțiilor și auto-reflecție. Totodată, mai multe tipuri de durere activează mai multe tipologii de activitate cerebrală.
O serie de studii au demonstrat că diferite sugestii hipnotice pot atinge toate ariile cerebrale implicate în procesarea durerii, abilitatea hipnotica devenind astfel inovatoare în tratarea unei probleme atât de complexe (conform lui Jensen și David Patterson, doctori la Universitatea Washington, în cadrul unui studiu revizuit în anul 2014). 
Scanările creierului au arătat că sugestiile prin care se dorește scăderea durerii în intensitate au generat un răspuns în anumite regiuni, în timp ce sugestiile de creștere a acceptării durerii, poate prin încurajarea pacienților de a o examina de la distanță sau de a conștientiza caracterul său temporar, au generat răspuns în altele.
Patterson afirmă că "Hipnoza este unul dintre cele mai promițătoare lucruri pe care noi le putem oferi în vederea reconstruirii răspunsului la durere din partea creierului ".

Auto-hipnoza sau "cum să pescuim singuri"
În completare la ușurarea durerii, multi participanți la studii au raportat faptul că după sesiuni de hipnoză aceștia au beneficiat de un somn mai bun, o creștere a stării de relaxare și un nivel mai ridicat de energie. Auto-hipnoza și auto-sugestia au ajutat pacienții să practice terapia de unii singuri. 
"Există tratamente unde pacienții sunt învățați să pescuiască. Le sunt formate anumite abilități pentru a se ajuta pe ei înșiși", spune Jensen. 
Acestea fiind spuse,  cercetătorii caută în continuare să clarifice modul în care hipnoza contribuie la reducerea durerii. Oamenii cu un anumit nivel de influentabilitate par să răspundă pozitiv la această terapie, acceptând pasiv și fără a judeca sugestiile care le sunt induse. 

Undele theta, accesate în timpul hipnozei
Jensen spune că există mai multe unde theta la nivelul creierului atunci când se practică hipnoza, ceea ce justifică răspunsurile pacienților. Există 5 tipuri de unde cerebrale: alfa, beta, gama, delta si theta. Oamenii de știință au stabilit anumite corespondenţe între diferitele stări ale fiinţei umane şi caracteristicile activităţii electrice a creierului, obiectivată sub forma undelor cerebrale care apar în fiecare stare.
Theta este una din cele cinci stari ale creierului, în care s-a dovedit stiintific că putem schimba convingeri limitative, accesa programele limitative și putem declanșa vindecarea.
Patterson studiază de asemenea modul în care hipnoza poate fi oferită prin intermediul realității virtuale. Acesta a testat un program care combina imagini vizuale cu sugestii de relaxare și ușurare a durerii pe un număr de 21 pacienți aflați în stare de recuperare în urma suferirii unor accidente sau in stare post-operatorie. Participanții la studiu au raportat o scădere a durerii în intensitate și a disconfortului față de cei din grupul de control. Utilizarea unui astfel de program ar putea ajuta la răspândirea hipnozei ca metodă terapeutică complementară și la combaterea neajunsurilor din prezent: lipsa de personal clinician format corespunzător, în special în managementul durerii.

Sursa: www.apa.org 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Te invit să îți exprimi opinia referitoare la articolul citit prin postarea unui comentariu aici.